TAKO – En asiat i källaren

Av publicerat

Entrén från gatan är diskret, en dörrvakt står utanför.

 

En liten skylt till vänster om dörren signalerar att vi kommit rätt – restaurang TAKO. Vi går ner för trappan, det doftar av trä och betongen har ännu inte riktigt torkat.

Eftersom det är mitt i veckan har vi valt att boka bord tidigt. Vi blir placerade i rundeln längst in i lokalen. Innan vi börjar titta på menyerna konstaterar jag att vi sitter på vad som tidigare var dansgolvet. Senast jag var här var detta ett trendigt disco, och jag minns Prince som dansade i höga klackar snett bakom där jag nu sitter. Sedan dess har ett antal andra klubbar passerat revy. Pure hette den senaste – inredd i vitt och lila och med låga vita möbler i skinn.


Nu är det i stället sobert brunt, grått och elegant med en internationell touch; arkitektbyrån Tengbom har gjort jobbet. Belysningen är genomtänkt och dov. Lokalen är indelad i flera sektioner som skapar lite rum-i-rummet-känsla, totalt finns plats för 180 matgäster. En bäck med vatten porlar, en bro tar oss över den. Det forna dansgolvet är nu en matscen omsluten i en järnbur med en skinnsoffa i ytterkant och en arbetsstation för serveringspersonalen i centrum. Bakom mig finns varmköket, snett framför sushiköket. Vår servitör presenterar menyn:
– Tanken bakom hela menyn är ”sharing”, tar ni en rätt från varje ruta kommer ni garanterat att bli mätta.
Vi ber honom göra urvalet och beställer in varsitt glas riesling som utlovas passa till de första rätterna. Urvalet av vin på glas är genomtänkt och matchar menyn. En hel del spännande finns även för den som vill ha något utan alkohol. Vi passar även på att beställa varsin sake – en ofiltrerad sådan. Saken är ljummen och inte alls speciellt god på egen hand.
Från rutan ”Raw Bar” serveras vi tonfisk med gurka och laxtartar med avokado. Det är nu som saken kommer till sin rätt – den
tidigare lite fadda smaken blommar ut och bjuder på toner av exotisk frukt som ananas och papaya. Även till nästa tallrik där finfina bitar av sushi och nigiri radats upp kommer saken till sin rätt.

 

Borden runt om oss har börjat fyllas på, energin i köket har stigit. Det är dags för steam buns, ångade brödknyten fyllda med kött, och varsin teriyaki med wagu fillet. Niklas Odin, som tillsammans med Christian Olsson och Kristofer Sandström är en av de tre delägarna till restaurangen, slår sig ner vid vårt bord och berättar lite mer:
– I vårt matkoncept har vi inspirerats av Japan och Korea, mat som vi många gånger ätit då vi varit ute och rest.
Tre London-restauranger som inspirerat är Soma saa, Hakkasan och Sexy Fish – alla asiater men med en gourmettouch. Härtill huserar de i sofistikerade lokaler där inredningen går i mörka toner, de fyra elementen är också många gånger närvarande och möjligheten att sitta vid sushidisken självklar – precis som här på Tako.


Det har blivit dags för varmrätt, eller snarare signaturrätten – tako. Ordet tako är japanska och betyder bläckfisk. Rätten som serveras är fantastiska bitar av bläckfisk tillsammans med sjögrässallad och majonnäs med bläck från bläckfisken. Galet gott.
Allra sista varmrätt är en miso cod, denna gång en torsk från Alaska marinerad och glaserad med både sake och miso. Likheten med den black cod miso jag nyligen åt på Nobu i London är slående. Välmarinerat och delikat. Restaurangen är nu så gott som fullsatt.


– Vi är superglada att så många hittat hit, sedan vi öppnade har vi nästan varje kväll haft dubbla sittningar. Och vi har redan fått flera stammisar, menyn gör att det inte behöver bli enformigt, säger Niklas Odin.
Egentligen går det inte att äta mer än så här, ändå slinker passionsfrukterna fyllda med parfait och med mjuk bränd maräng försvinnande snabbt ner. Sött och fruktigt. Bord dukas av och dukas upp. Nya gäster strömmar till, vår middag är över för denna gång men vi lär återvända ner till det forna diskoteket för ännu ett kulinariskt äventyr. Tack – Tako.

Text: Yvonne Gull

Adress: Birger Jarlsgatan 29, Stockholm