Dakota Johnson – känner ingen skam

Av publicerat
OAVSETT OM HON SPELAR HETA SEXSCENER PÅ FILM ELLER OM HON GÅR PÅ OSCARSGALAN UTAN SMINK ÄR DAKOTA BEKVÄM I SIN ROLL. INSTAGRAM-KONTOT ÄR SEDAN LÄNGE RADERAT – JAG VILL INTE VETA VAD FOLK TYCKER OM MIG, BERÄTTAR HON FÖR VOYAGE. Av Monika Agorelius

 

DET ÄR SÄLLAN smärtfritt att välja samma yrke som sina föräldrar. Speciellt inte om föräldrarna är kända och skandalomsusade. Den amerikanska skådespelaren Dakota Johnson, 28, som är bioaktuell i Fifty Shades Freed vet hur det är.

Dakota Johnson är dotter till skådespelarna Melanie Griffith och Don Johnson. Melanie var en av 80-talets mest omtyckta filmstjärnor, känd för sina roller i filmer som Body Double, Something Wild och Working Girl. På senare år har vi inte hört mycket från henne, förutom skvallerartiklar om drog- och alkoholmissbruk och otaliga ansiktsoperationer. Dakotas pappa är Don Johnson, mest känd från den klassiska 80-talsserien Miami Vice. Mormor är Tippi Hedren, som var Alfred Hitchcocks favoritskådespelare och mest känd från Hitchcock-filmerna The Birds och Marnie. Dakotas styvpappa heter Antonio Banderas, som vi sett i filmer som Matador, Desperado, Frida och Evita. Dakota växte upp tillsammans med sin mamma Melanie och sin styvpappa Antonio, som var gifta under 19 år.

– Antonio jobbade jätte mycket när jag var liten, säger Dakota Johnson till VOYAGE. Jag och min lillasyster Stella följde med honom och mamma på filminspelningar över hela världen. Min barndom var rena rama karusellen

– det var verkligen ingen normal uppväxt. Jag glömmer aldrig när vi under sex månaders tid bodde i Budapest medan Antonio filmade Evita tillsammans med Madonna.

Jag gick i skolan på hotellrummet och tillbringade resten av tiden tillsammans med olika barnvakter. Jag blev van att alltid vara på resande fot och vara tvungen att skaffa nya vänner när jag kom till nya platser. Det fanns inga som helst rutiner i vårt familjeliv. När jag väl flyttade till Los Angeles som tonåring för att studera hade jag svårt att anpassa mig till hur andra människor levde.

Genom mamma Melanie har Dakota sett kändisskapets baksidor. Under senare år har Melanie haft svårt att få bra film- och tv-roller, hon har tampats med missbruk och lidit av depressioner.

DAKOTA JOHNSON
ÅLDER: 28.
YRKE: Skådespelare, modell.
BOR: Los Angeles och New York.
FAMILJ: Mamma Melanie Griffith, pappa Don Johson, styvpappa Antonio Banderas. Sex halvsyskon, två på mammas sida och fyra på pappas sida.
POJKVÄN: Chris Martin, sångare i Coldplay.
KARRIÄR I KORTHET: Började jobba som modell under tonåren. Gjorde sin första uppmärksammade filmroll i The Social Network. Slog igenom i Fifty Shades of Grey 2015. Har även medverkat i amerikanska tv-serier Ben & Kate, filmer som The Five Year Engagement, 21 Jump Street, Black Mass, A Bigger Splash, How To Be Single och Fifty Shades Darker.
AKTUELL: På bio i Fifty Shades Freed.

– Filmbranschen är brutal mot kvinnor, säger Dakota. Mamma har jobbat i omgångar genom åren, men jag önskar verkligen att hon fick en stor, intressant roll igen. Men det är tufft för kvinnor i den här branschen. Det är sorgligt att filmbranschen överlever på vad som är populärt och inte på vad som är bra.

Trots sin uppväxt mitt i filmbranschen och en familj som önskade att Dakota skulle välja ett annat yrke än skådespelare var det som om hon inte hade något val.

– Jag borde nog ha valt att göra något annat med mitt liv. Men jag kan inget annat. Jag var aldrig särskilt duktig i skolan. Det enda jag är bra på är att vara skådespelare, så det var som att jag inte hade något annat val.

Första filmrollen gjorde Dakota som tioåring i filmen Crazy In Alabama, där mamma Melanie spelade den

kvinnliga huvudrollen och Antonio Banderas regisserade.

– Jag tyckte det var jätteroligt att låtsas vara någon annan framför kameran. Men jag förstår att mina föräldrar var oroliga. De ville inte att jag skulle bli skådespelare, för de vet hur hemskt jobbigt det kan vara. De ville inte se mig bli sårad över kritik och tidningsskriverier. Efter flera mindre roller i olika tv-serier och filmer fick

Dakota sitt genombrott i en liten, men uppmärksammad roll, mot Justin Timberlake i The Social Network. Regissören Sam Taylor Johnson såg filmen och bjöd in Dakota till en audition för rollen som Anastasia Steel i filmatiseringen av den populära erotiska romanen Fifty Shades of Grey av E.L. James. Dakotas familj avrådde henne från att ta rollen, då det skulle innebära många nakenscener.

– Alla jag kände gav mig rådet att inte göra filmen! Men jag trotsade dem. Jag var inte orolig för nakenscenerna. Att vara naken på film är väldigt intressant för en skådespelare. Det finns ingenstans att gömma sig och jag känner ingen skam. Jag hatar när folk har sex på film men ändå har kläderna på sig, på riktigt är vi nakna när vi har sex och då borde det vara så på film också.

Dakota trotsade alla goda råd och bestämde sig för att göra filmen. Det blev en succé. Nu är tredje filmen i trilogin bioaktuell och Dakota och Jamie Doran, som spelar den manliga huvudrollen som den framgångsrike miljardären Christian Grey, intar sina roller för sista gången.

– Det känns vemodigt att det är slut nu, säger Dakota. Jag och Jamie har blivit oerhört goda vänner. Vi är vänner för livet. Det fanns inga hämningar mellan oss när vi spelade in filmerna. Det var väldigt ärligt och förtroendegivande att arbeta med honom. Sexscenerna kunde ha varit vansinnigt pinsamma, men tillsammans med Jamie gick det bra.

 

6 SNABBA MED DAKOTA JOHNSON…
… kallar Tippi Hedren “mormor”, då Tippis pappa var svensk och hon gillar att kallas mormor på svenska.
… lyssnar på Rolling Stones. Favoritlåten är Beast of Burden.
… tittar gärna på Ingmar Bergmans filmer. På sin audition för Fifty Shades of Grey läste hon en monolog ur Bergman-filmen Persona.
… favoritromanen är Lolita av Vladimir Nabokov.
… bär ofta designerplagg från Gucci och har även varit modell i olika Gucci-kampanjer.
… är helst osminkad. För ett par år sedan gick hon på Oscarsgalan osminkad. Hon gillar den trötta looken med mörka ringar under ögonen.

Hon tillägger att det självklart var en risk.

– Tänk om Jamie visat sig vara en idiot? Då hade det varit förfärligt att arbeta ihop med honom. Det är inget smink, inga kläder som säger något om historien, inga smycken som ger en ledtråd om den sociala statusen. Allt handlar om framträdandet. Jag älskar min rollkaraktär Anastasia. Hon är en riktig hårding. Hon är hyperintelligent och hypersexuell och väldigt tuff och kärleksfull.

Dakota och Jamie skrattade mycket tillsammans under filminspelningarna.

– Det hände många gånger att han viskade något roligt i mitt öra och jag skrattade så högt att filmningen fick avbrytas. Men det var bra, det är viktigt att arbetsplatsen är bekväm och att man trivs med sina kollegor.

Dakota säger vidare att ingen i familjen har sett filmerna, vilket hon förstår. Det kommer nya filmer som både föräldrarna och mormor kan se utan att känna sig obekväma. Senare i år kommer hon i två olika filmer mot bland andra Shia LaBeouf och Tilda Swinton. Och just nu filmar hon Bad Times at the El Royale, mot Chris Hemsworth och Russell Crowe.

Dakota berättar att en del män uppträder konstigt i hennes sällskap efter Fifty Shades of Grey-filmerna:

– Män är ofta rädd för mig. De tror kanske att jag ska vara lika sexuellt frigjord som min rollkaraktär. Jag är inte lik henne i verkligheten, men det kan vara svårt för folk att förstå.

Dakota är förtegen om sitt kärleksliv. Hon har bland annat varit tillsammans med kända skådespelare som Jake Gyllenhall och Andrew Garfield. Nu dejtar hon Coldplay-sångaren Chris Martin, som tidigare var gift och har två barn tillsammans med Gwyneth Paltrow. Dakota har rest med Chris på turnéer och paret har setts hand i hand tillsammans på olika platser runt om i världen, bland annat i Kalifornien, Argentina och Paris.

Dakota vill inte prata om sitt privatliv. För ett par år sedan tog hon bort alla bilder från sitt Instagram-konto och hon säger att hon inte vill dela med sig av sitt liv på sociala medier.

– Jag vill helt enkelt inte veta vad folk tycker om mig. Jag vill kunna fortsätta att uttrycka mig fritt genom de roller jag spelar utan att påverkas av någon annan. V