Nyårschampagne – 15 välkylda tips

Av publicerat

Det är dags att välja vilken champagne som ska få följa med oss in i 2018 – här bjuder vi på 15 tips i prisklassen från 185 kronor till 605 kronor. Alla med sin egen profil och inriktning från några av de mest kända champagnehusen. Hinner du inte förbi Systembolaget är Taxfree-butiken kanske det allra bästa alternativet – här finner du även bubblorna i tillfälliga förpackningar eller varför inte en duo-pack. Gott nytt år!

 

1. Mumm Grand Cordon, 379 kr/750 ml, Nr 7543

Tilltalande doft med sprallig frukt, gröna äpplen, brioche, ananas och hasselnöt. Smaken är medelfyllig med delikat mousse, noter av gröna äpplen, ananas, vit persika och honung samt röd grape i eftersmaken.

– En champagne för fest, triumf och seger!

 

 

2. Bollinger Special Cuvée Brut, 459 kr/750 ml, Nr 7418
Stor, inbjudande doft av mustiga röda äpplen, rostade nötter, bröd och subtil kryddighet. Härligt fyllig champagne med mogen frukt, fin struktur och bra längd. Noter av choklad och nötter.

– Ett självklart val på middagsbordet för alla från vinkännare till hemliga agenter.

 

3. Louis Roederer Brut Premier, 419 kr/750 ml, Nr 7602

En komplett champagne doftmässigt packad med frukt, nougat, nötter och stänk av krutrök. Smakmässigt bjuds vi på en fyllig och balanserad champagne med härlig mousse, fin mineralitet och noter av citrus och choklad.

– Ett skolboksexempel på en riktigt bra non vintage.

 

 

4. Diebolt-Vallois Prestige Brut, 389 kr/750 ml, Nr 7723
En härlig Blanc de Blancs med bra mousse och små fina bubblor. Doft av gröna äpplen med tydlig brödighet. Smakmässigt bjuds vi på en frisk och fräsch champagne med fin syra och noter av gröna äpplen, grape, bröd, smörkola och nötter.

– En välproducerad chardonnay med mognadstoner som levererar.

 

5. Henriot Brut Souverain, 335 kr/750 ml, nr 81466
Härlig doft av gröna äpplen och rostat bröd. Smakmässigt en champagne som bjuder på fina syror med gröna äpplen, citrus, grape och jäst.

– Vinmakaren Laurent Fresnet är prisbelönt och levererar genomgående en hög standard.

 

 

 

6. Palmer & Co Brut Réserve, 269 kr/750 ml, Nr 7372
Fruktig doft med inslag av gröna äpplen, citrus, nötter och rostat bröd. I munnen går doftnoterna igen men här ackompanjeras de av en balanserad syra och en sval mineralitet.

– Ett trevligt sällskap till tolvslaget.

 

7. Taittinger Brut Réserve, 405 kr/750 ml, Nr 7422

För nosen hittar vi gröna äpplen, persika, vita blommor och bröd. I munnen bjuds vi på en balanserad champagne med bra syror och toner av honung, äpplen och grape.

– Nobelchampagnen 2014 & 2017, en storsäljare som levererar varje gång.

 

 

8. Philippe de Nantheuil Brut, 185 kr/750 ml, Nr 77262
Doftpaletten bjuder på citron, exotisk frukt, honungsmelon, fudge och nötter. Syran är hög och eftersmaken tillfredsställande lång med noter av citrus och gul grape.

– Lyft festen från bubbel till champagne.

 

9. Perrier Jouët Grand Brut, 399 kr/750 ml, nr 82654
Här möts vi av mjuka toner av vanilj, exotisk frukt, ananas, nougat, brioche, vit persika och stenfrukt. I munnen en härlig mousse, gröna äpplen, röd grape, fin mineralitet och ett långt fruktigt avslut.

– Kliv in i Perrier Jouëts romantiska värld!

 

10. Moët & Chandon Brut Impérial, 395 kr/750 ml, Nr 7518

Härlig doft av gröna äpplen, citrusfrukt, nötter, bröd och en tilltalande mineralitet. Smakmässigt bjuds vi på en fyllig, fruktig champagne med toner av äpple, blodapelsin och vit persika härtill en mjuk brödighet med fint avslut.

– Låt kvällen bli ett #moetmoment

 

11. Ruinart Blanc de Blancs, 605 kr/750 ml, Nr 88291

En delikat blommig doft med citrus, exotisk frukt och vit persika. Munkänslan är silkeslen med balanserad syra, frisk med gröna äpplen, citrus, mineraler, ett uns av nötter, persika och ananas.

– En synnerligen välproducerade Blanc de Blancs.

 

 

12. Lanson Black Label Brut, 379 kr/750 ml, Nr 7500

Doft av vinteräpplen, bröd och passionsfrukt. Smakmässigt får vi på en medelfyllig, stram champagne med röda äpplen, gul grape, mineral och en lång eftersmak.

– En klassiker från ett av de äldsta husen.

 

13. Veuve Cliquot Brut ”Gula Änkan”, 415 kr/750 ml, nr 7424

Doftmässigt en fruktig och elegant bekantskap med härlig brödighet, nötter och ett uns vanilj. Smaken är balanserad med fin mineralitet, avvägd syra och ett delikat avslut

– En klassiker i gul skrud.

 

 

14. Cuperly Grande Reserve Carte Verte Brut, 349 kr/750 ml, Nr 7734

En pinot meunier-dominerad champagne som bjuder på doftnoter av röda äpplen, bröd, romerska bågar och toner av fat. Smaken är slank och läskande med äpplen, choklad och apelsin som avslutas med röd grape.

– En ekocertifierad champagne för den trendige.

 

15. Pommery Brut Royal, 385 kr/750 ml, Nr 7590

Flirtigt infriande doft med brödighet, nötter, lätt exotisk frukt, jäst och lite knäckighet. Smaken är insmickrande och fruktig, en champagne med trevliga mjuka syror.

– En perfekt mingelchampagne som är lätt att gilla!