Bo som Bond, James Bond - VOYAGE

Bo som Bond, James Bond

Av publicerat
The Peninsula Hong Kong

Hotellet öppnade 1928, och detta ikoniska hotell dök upp i ”Mannen med den gyllene pistolen” 1974. När bondbruden Andrea Anders blir upphämtad av en grön Rolls Royce Phantom, blir Bond upplyst om var bilen kommer ifrån: ”alla gröna Rolls Royce tillhör Peninsula” infomerar Britt Ekland (i rollen som Mary Goodnight) Bond om. Hotellet har fortfarande en flotta bestående av fjorton Rolls Royce Phantom, alla lackerade i den speciella ”Peninsula Green”, redo att transportera VIP-gäster från eller till flygplatsen eller runt i staden på sightseeing.

The Peninsula Hong Kong and its fleet of 14 "Peninsula green" Rolls Royce Phantoms
The Peninsula Hong Kong och de fjorton speciallackerade Rolls Royce Phantoms

Med all rätta tycker många att det här är ett av världens bästa hotell, och under inspelningen av filmen i Hong Kong bodde stora delar av skådespelarna och filmteamet på hotellet – inklusive Roger Moore själv.

Taj Lake Palace, Indien

Hotellet spelar en stor roll i filmen Octopussy från 1983. Taj Lake Palace användes som skurkens huvudkvarter, och Bond (också här spelad av Roger Moore) lyckas komma in i det ”flytande palatset” genom att förkläda sig til en krokodil och simmar hela vägen över sjön och rakt in i händelsernas centrum.

The Taj Lake Palace as Octpussy's lair in the 1983 Bond film
The Taj Lake Palace från Octopussy, 1983

Hotellet är byggt i vit marmor, det har 83 rum och ligger på Jag Niwas-ön mitt i sjön Pichola. Det palats som var den ursprungliga byggnaden på ön byggdes under tre år från 1743 till 1746, och gjordes om till hotell under sextiotalet. Det blev omfattande renoverat år 2000.

Stoke Park Country Club, Spa & Hotel, Buckinghamshire

Här är vi i good old England, och faktisk under en svensk mil från Pinewood Studios, där många av Bondfilmerna haft sin bas genom åren. Stoke Park har varit med i många filmer, och självklart (eftersom det är med här) i två Bondfilmer: Goldfinger från 1964 och Tomorrow Never Dies från 1997. I en av de mest berömda golfscener en hemlig agent har spelat in, spelar Bond (här spelad av Sean Connery) mot Goldfinger på hotellets golfbana.

Stoke Park was where the famous golf match between Bond and Goldfinger was shot
Stoke Park: här spelade Bond och Goldfinger golf

Hotellet har väldiga gröna områden och stora vyer att erbjuda sina gäster, och det har attraherat många andra filmproduktioner: Bridget Jones Dagbok, Wimbledon, Bride & Prejudice, Layer Cake och Guy Ritchie’s RockNRolla.

The Langham, London 

Läget är inte långt från Regent Street i Londons West End, men i Goldeneye från 1995 med Pierce Brosnan fick hotellet agera stand-in för Grand Hotel St Petersburg. Detta traditionsrika hotell öppnade redan 1865 och var under många år Londons största och mest moderna hotell. Kungligheter har bott här, och den engelska kungafamiljen har alltid favoriserat hotellet. Atmosfären och stämningen är väldigt engelsk, även om man har genomfört uppfräschningar både 2004 och 2009.

The Langham London doubled for the Grand Hotel St Petersburg in Goldeneye (1995)
The Langham London – men det skulle vara Grand Hotel St Petersburg i Goldeneye

Hotellet återfinns ofta på topplistor över världens bästa hotell, och man är berömd sin afternoon tea i palmträdgården (The Palm Court) som har serverats varje dag sedan man öppnade för 151 år sedan. I baren har också många dry martinis serverats genom åren.

Hotel Atlantic Kempinski, Hamburg 
Hotellet byggdes 1909, och är den mest prominenta adressen längs Alstersjön i centrala Hamburg. Hotellet är med i Tomorrow never dies när Bond (Pierce Brosnan) blir beordrad att åka till Hamburg för att undersöka mediemogulen Elliot Carver. Bond bor i en av hörnsviterna (The Atlantic Suite) men blir tvungen att fly ut genom fönstret och upp på taket efter att ha blivit jagad av en lönnmördare.

Hotel Atlantic Kempinski features in Tomorrow never dies
Hotel Atlantic Kempinski var med i Tomorrow never dies

Hotellet har 221 rum och är ett av Tysklands bästa och dyraste hotell. Om man vill se fina bilar, stå och titta vid ingången lördag kväll.

Fontainebleau Miami Beach, USA

Miami Beachs klassiska hotell Fontainebleau är med i många scener i Goldfinger. Det är här Goldfinger fuskar i kortspel, och bondbruden Jill Masterson hittas död i ett av rummen på hotellet.

Fontainebleau Hotel features a number of times in Goldfinger (1964)
Fontainebleau Hotel var med i Goldfinger

Det är fortfarande ett av Miamis mest exklusiva hotell, och har ett fantastiskt läge ner till havet. Adressen är på Collins Avenue, i hjärtat av det man brukar kalla Miljonärsmilen. Det är stort: 1504 rum, 12 restauranger och barer och så finns en gigantisk spaavdelning.

Canary Riverside Plaza Hotel, London

Tidgare hette hotellet Four Seasons London at Canary Warf, men nu är namnet Canary Riverside Plaza Hotel. Det är med i starten av Skyfall från 2012 (med Daniel Craig) när Bond simmar i hotellets pool med utsikt över Themsen.

The pool where Bond takes a dip in the opening scene of Skyfall
Utsikt från poolen där Bond simmar i Skyfall

Hotellet tillhör inte någon kedja längre, och har 142 rum och sviter, ett wellnessområde (med den berömda poolen), en spaavdelning och otroligt nog tennisbanor. Vi gissar på att det är några av världens dyraste banor per kvadratmeter.

The Ritz Hotel, London

”James Bond satt på sin säng på Ritz Hotel i London, med telefonluren tryckt mot sitt öra. Först hördes bara tystnad, men så hördes en mans röst” är en mening från romanen Mannen med den gyllene pistolen som kom 1965.

The Ritz London featured in both the novel and film of The Man With The Golden Gun
The Ritz London var med både i romanen och filmen Mannen med den gyllene pistolen

Mannen med den gyllene pistolen kom som bok 1965 och blev filmatiserad 1974. Hotellet har sedan det öppnade 1906 varit synonymt med high society-liv och överklass, kungligheter och nyrika som inte bryr sig om vad en flaska (eller 100 flaskor) champagne kostar.

Palacio Estoril Golf & Spa Hotel, Portugal

Under de första scenerna i ”I hennes majestäts hemliga tjänst” från 1969 med George Lazenby som Bond, rullar den hemliga agenten upp framför hotellet i sin Aston Martin. Han går in i lobbyn och säger till ägaren av hotellet ”det ser ut som om Palacio upprätthåller sin höga standard”.

"Everything seems up to the Palácio's usual high standards," Bond says as he enters the hotel in On Her Majesty's Secret Service
Palácio i Estoril var med i ”I hennes majestäts hemliga tjänst” från 1969

Ian Fleming själv bodde på hotellet när han var stationerad till Lissabon under andra världskriget. Det ligger precis vid Tamariz-stranden och har 161 rum, golfbana, pool och bastu.

Das Central Hotel Sölden, Austria

Österrikiska skidorten Sölden var med i den senaste Bondfilmen Spectre från 2015. Delar av skådespelartruppen och filmteamet bodde på detta spektakulära hotell under inspeningarna, och närliggande restaurangen Ice Q (som ägs av samma firma som äger hotellet) blev gjort om till kliniken Hoffer i filmen.

Das Central Hotel Sölden featured in Spectre
Das Central Hotel Sölden var med i ”Spectre”

Hotellet ligger långt uppe i bergen, och har 125 rum. Det är nog en av jordens mer spektakulära hotellupplevelser, och här finns två gourmetrestauranger, spa och en stor samling dyra viner. Rummen har badrum i marmor och är annars inredda i olika träsorter.