Hållbar produktion, återvunnen design och jubilarer

Av publicerat

Att producera hållbara möbler, handlar inte bara om att hålla sig till en hållbar tidlös design som håller över tid. Det är i och för sig ett sätt att inte förbruka mer material över tid. Men att köpa rätt möbler i ett hundraprocentigt material som är tillverkade helt i trä till exempel, gör att materialet kan återanvändas. Så tänker formgivaren Emma Olbers när hon ritar sina möbler. Finland firar 100 år av självständighet och det har flera designföretag uppmärksammat på olika sätt.

1. Finlayson, som grundades 1820 och är ett av Finlands äldsta nu verksamma textilföretag, har med glimten i ögat designat en hel jubileumskollektion för att fira Finlands 100 år, som går rakt in i den finska folksjälen. De har moderniserat gamla klassiska mönster, med något nyare och fräschare design. Bland annat det rutmönster som pryder den finska arméns sängar. Bäddsetet Kestit är inspirerat av 100-åriga gamla sjukhusfiltar från Finlaysons egna sjukhus.

2. Formgivaren Jonas Wagell arbetar internationellt med sina uppdrag. I våras ställde han ut på designmässan ICFF i New York med designprodukter för From the bay. Han syn på sin egen formgivning handlar om enkelhet och ärlighet i bra material som kombinerar funktionalitet med ett affektionsvärde. Lamporna Tray och Cloud är tydliga exempel på att de håller över tid, då de redan har ett par år på nacken, BSweden.

3. Mattföretaget Kasthall producerar efter beställning, och har därför inga stora lager, i egna fabriker i Kinna, Sverige. De återanvänder spill och har skapat en kollektion som de kallar Harvest i design av Ellinor Eliasson/Kasthall Design Studio.

4. Äldre, återvunnen och nyare design hos Artek. Alvar Aaltos serveringsvagn är en eftertraktad klassiker som håller ännu, likaså takpendeln A330S ”Golden Bell Savoy” som är ett stycke designhistoria. Ursprungligen ritade Alvar och Aino Aalto den för Restaurant Savoy i Helsinki. Nu har den fått en uppdaterad patina som påminner mycket om ursprunget från 1937. Spegeln 124 ° (grader) av vinklad rost fritt stål ger en dubbel känsla av rummet, den är ritad av norrmannen Daniel Rybakken. Artek.

5. I ett av bomässan Vallastadens alla idéhus, hade magasinet Residence, tillsammans med stylisten

Maja Lindal och designern Emma Olbers inrett en lägenhet. Bokalen (bostad och lokal i ett) hade inspirerats av Emma Olbers egna studio i Stockholm och hennes syn på hållbar design. Bordet och pallen har Emma ritat för Tre Sekel är i hundra procent furu, som vitlaserats.

6. För att uppmärksamma Finlands 100 år av självständighet lanserades en tillfällig kollektion med de berömda pallarna och bord i olika blå färger, som blev så populärt att man bestämt att fortsätta tillverka dem över tid. Mer än en halv miljon Aalto-pallar har sålts sedan starten 1935 och för cirka tio år sedan började man på Artek medvetet samla pallar från loppisar och auktioner, samt andra finska designermöbler i den unika egna vintagebutiken, Artek 2nd Cycle. Först såldes möblerna online, nu finns de även med en egen yta i Artek Store, som öppnade förra våren i en historisk byggnad i hjärtat av Helsingfors. Här finns dessutom hela Arteks möbel och belysningssortiment. Keskuskatu 1B.