Farsdagpresent till whiskeyälskaren

Av publicerat

Söndagen den 12 november är det dags att fira Fars dag. För att ge lite inspiration kring vad man kan ge sin pappa i gåva har vi låtit Pontus Bontegard, whiskyexpert på William Grant & Sons, välja ut fyra whiskyfavoriter från 2017. Perfekta presenter till pappor oavsett om de gillar lena eller rökiga smaker, är drink- och ölälskare eller en sann konnässör.

Till pappan som gillar rökig whisky: Ailsa Bay

-Det här är skotska destilleriet Ailsa Bays första single malt. Den utgår från en torvrökt malt som har fått mogna på fat som tidigare innehållit Hudson Baby Bourbon. Trots sin rökiga karaktär har den tydliga runda inslag av sötma som övergår i rostat bröd med smör och karamelliserade äpplen, säger Pontus Bontegard.

På Systembolaget:Nr 85180 Ailsa Bay. Pris: 789 kronor.

Till den nyfikne provsmakaren:

Ett trepack med flaskor à 20 cl av Glenfiddich single malt lagrad i 12, 15 och 18 år.

-Detta är en prisvärd present till pappan som älskar single malt och som vill testa hur smakerna utvecklas under lagringen. Glenfiddich är också världens mest belönade single malt, berättar Pontus.


På Systembolaget: Nr 477-04 Glenfiddich 12, 15, 18 år. Pris: 399 kronor.

Till konnässören:Balvenie 15 YO Single Barrel Sherry Cask

-En present till pappan som uppskattar det unika samt till whiskyfantasten. Det är en sällsynt singeltappning som kännetecknas tydligt av sitt Olorososherryfat som den blivit lagrad i. Det ger en kryddig, elegant och smakrik sherrywhisky som kommer i en begränsad upplaga, kommenterar Pontus.

På Systembolaget: Nr 85241 The Balvenie Single Barrel 15 YO. Pris: 990 kronor.

Till pappan som älskar öl och drinkar:

PangPang & A Brew ihop med Tullamore D.E.W., en irländsk trippeldestillerad malt- och grainwhiskey. Rekommenderas till den som uppskattar en len orökt whiskey med mycket vanilj- och honungssmak.

Tullamore D.E.W. är en mild och mångsidig whiskey som passar likväl i drinken som till en öl. Kombinationen whiskey och öl resulterar i en upplevelse där nya smaker upptäcks hos både ölen och whiskeyn. Själv föredrar jag en PangPang & A Brew till och dricker gärna en Irish coffee med Tullamore under hösten, berättar Pontus.

På Systembolaget: Nr 524 Tullamore D.E.W. Pris: 299 kronor. Nr 78581 PangPang & A Brew. Pris: 48.70 kronor.