Al Gore – Fortsatt obekväm

Av publicerat

Ett decennium efter att den amerikanske miljökämpen Al Gores dokumentärfilm En obekväm sanning förde klimatförändringarna högt upp på agendan kommer den omskakande och medryckande uppföljaren En obekväm fortsättning. I filmen följer vi den före detta vicepresidenten Al Gore när han fortsätter sin outtröttliga kamp för att påverka den internationella klimatpolitiken.

I En obekväm fortsättning följer kamerorna Al Gore bakom kulisserna – i både privata och offentliga stunder. Filmen är på många sätt omskakande, men visar samtidigt på hur nära vi är en energirevolution som kan förändra världen till det bättre. Al Gore ringer upp VOYAGE från Morelia i Mexiko.

Regissör Jon Shenk

Vad gör du i Mexiko? 

– Jag gör PR för En obekväm fortsättning på en filmfestival och så förbereder jag och mitt team oss inför kurser och föreläsningar som kommer att äga rum i Mexiko i början av nästa år.

Filmmakarna Bonni Cohen och Jon Shenk följde dig i ett och ett halvt år för att spela in En obekväm fortsättning. Hur kändes det att filmas varje dag? 

– Till en början var det jobbigt, men jag vande mig snabbt vid att kamerorna var med överallt. Filmmakarna hade vansinnigt mycket material att gå igenom för att välja ut det som skulle vara med i filmen. Hade jag varit med i redigeringsprocessen hade jag nog valt bort klipp där jag ser gammal och trött ut. I mitt huvud är jag yngre och smalare och har mörkare, tjockare hår.

Du är en förebild och en inspiration för många. Vad inspirerar dig? 

– Mitt intresse för klimatfrågor väcktes på 1960-talet när jag studerade på college. Jag gick en kurs som hölls av en av vår tids främsta vetenskapsmän, professor Roger Revelle. Allting han förutspådde har slagit in. Vi har hållit kontakten genom åren och han har lärt mig massor. I övrigt inspireras jag av alla människor jag möter under mina resor, föreläsningar och kurser. Intresset för att göra vår värld bättre växer från dag till dag och det ger mig stort hopp om framtiden.

I filmen kritiserar du Donald Trump för att han förnekar klimatkrisen. Går det att få honom att ändra sig? 

– Jag hoppas att han kommer att inse verkligheten och ta klimatfrågorna på allvar. Men även om han inte gör det så fortsätter kampen utan honom. Tekniken går framåt och förnybar energi blir alltmer tillgänglig för allt fler. I filmen möter vi till exempel republikanen Dale Ross som är borgmästare i Georgetown, Texas. Texas är en av de mest konservativa staterna och majoriteten där röstade på Trump. Men när det kommer till energifrågor går de emot sin president och Georgetown har blivit en av de första städerna i USA som får sin el från 100 procent förnybara bränslen.

Vad fick dig att bli vegan? 

– Det var ett val jag gjorde för några år sedan, delvis därför att min läkare rekommenderade det, dels för att växtbaserad mat är bra för miljön. Jag känner att jag mår bättre och orkar mer när jag äter växtbaserad kost. Nu för tiden går det att få veganska alternativt på många restauranger runt om i världen, inte minst i Sverige, och de veganska köttsubstituten blir allt godare. Jag saknar inte kött alls längre.

Har du gröna fingrar? 

– Jag tycker om att odla. På vår gård i Nashville odlar vi ekologiska grönsaker och frukt och säljer lokalt. Jag måste dock erkänna att du inte hittar några valkar i mina händer för närvarande för det var ett tag sedan jag arbetade i jordbruket med egna händer. Det senaste halvåret har jag ägnat åt att marknadsföra filmen och hålla föredrag. Men snart kommer jag att tillbringa mer tid hemma på gården och då ser jag fram emot att jobba mer ”hands on” med odlingarna.

10 tips från Al Gore för en grönare livsstil 
• Kontakta politiker och uppmuntra dem att satsa på förnybar energi.
• Återvinn.
• Förbruka mindre varmvatten.
• Lufttorka kläder i stället för att torktumla.
• Plantera ett träd.
• Köp närodlade ekologiska grön-
saker.
• Stäng av tv och dator när de inte används.
• Ät mindre kött.
• Kör miljövänligare bil och
samåk mer.
• Engagera dig i organisationer som jobbar med miljöfrågor.

AL GORE
Ålder: 69 år.
Yrke: Miljöaktivist och föreläsare.
Bor: Nashville, Tennessee, USA.
Familj: Flickvän. Tre döttrar och en son från sitt tidigare äktenskap med Tipper Gore.
Bakgrund i korthet: Son till senatorn Albert Gore Sr. amerikansk politiker (demokrat), ledamot av representanthuset 1977–1985, senator 1985–1992 och vicepresident under president Bill Clinton 1993–2000. Kandiderade till presidentvalet 2000, men förlorade mot republikanen George W Bush trots att han fick fler röster. Gjorde
dokumentärfilmen En obekväm sanning som Oscarsbelönades 2006. Filmen handlade om den globala uppvärmningen. Fick tillsammans med FN:s klimatpanel Nobels fredspris 2007.
Aktuell: Dokumentärfilmen
En obekväm fortsättning.
Biopremiär 17 november.

Av: Monika Agorelius