Mystiska skönheten – Marrocko

Av publicerat

Bara en timme på en färja från Spanien breder Marockos fascinerande land ut sig.

Marockos geografi är lika unik som den är varierande, med Medelhavsstranden i norr, de legendariska Atlasbergen och det spekakulära sceneriet av Sahara i söder. De floder som strömmar ner i Atlasbergen bjuder på vackra, frodiga dalar.

Marockos historia börjar med berberna som bebodde landet tills Rom utvidgade sitt imperium till regionen. Romernas inflytande är fortfarande tydligt idag och stoltserar exempelvis med de romerska ruinerna på Volubilis. Franska talas i stor utsträckning, särskilt i Casablanca – det är på grund av att Frankrike var den sista stora makten att invadera Marocko.

Casablanca är den största staden i Marocko och det ekonomiska hjärtat av regionen. Staden uppmuntrar till en avkopplande semester bort från turistcentrum som Marrakech eller Fez. Här är huvudattraktionen kung Hassan II-moskén, den största moskén i Marocko och den tredje största i världen. Den har en vacker inredning med vatteninslag och ett tak som öppnas. Själva staden är hem för den moderna mode-scenen i Marocko. Butikområdet i Casablanca består av många globala varumärken, inklusive Zara, Gucci och Armani. Om du vill komma bort från liv och rörelse i centrala Casablanca, kanske Mazagan beach resort är något för dig. Anläggningen ligger i utkanten av staden och erbjuder fantastisk utsikt över Atlanten, ett lyxigt spa, en golfbana, ett gym och till och med ett kasino. Restaurangen serverar läckra medelhavs- och marockanska rätter samt erbjuder en omfattande vinlista.

Fez är Marockos andliga hem. Det är den bäst bevarade islamiska staden i hela arabvärlden. En av de mest kända attraktionerna i Fez är dess medina. På senare tid har turismen till Fez ökat helt enkelt på grund av viljan att besöka medina och dess färgglada marknader. Merenidgraven ger enastående utsikt över Medina samt staden och den omgivande landsbygden. Många affärer och restauranger har takterrasser som ger ett bra ställe att titta på

solnedgången och njuta av staden. Bou Inania Madrasa är ett utmärkt exempel på Marockos vackra arkitektur och är en av de äldsta utbildningsinstitutionerna i världen. Det är en av de få religiösa anläggningarna i Marocko som tillåter icke-muslimska besökare.

Utöver Medina hittar du också Villa Nouvelle-distriktet och den lyxiga restaurangen Zagora som är känd för sina klassiska marockanska och internationella rätter samt dess omfattande vinlista från lokala vingårdar. De bästa restaurangerna i Fez ligger inom Medina, Al Firdaous visar marockansk konst, magdans och musik tillsammans med fantastiskt kök och en hemtrevlig service som alla ligger i ett historiskt aristokratiskt hus från det 15e århundradet. Medina Restaurangen L’Ambre ligger i hjärtat av Fez och erbjuder en bra middagsupplevelse, som serverar klassisk marockansk mat och erbjuder en spektakulär terrass. L’Ambre ligger vid den världsberömda Riad Fez. Här kan du bo i den fantastiska kungliga sviten som erbjuder en privat terrass samt panoramautsikt över Medina och Atlasfjällen. En Riad är ett traditionellt marockanskt hus med en innergård. För boende utanför Medina är Sofitel Palais Jamal ett av de bästa lyxhotell i Marocko och är lika fantastisk arkitektoniskt som det är avkopplande. Sofitel har spa, hälsoklubb, pool, tennisbanor och rumsservice dygnet runt.

Volubilis var Roms administrativa centrum i norra Afrika och beboddes långt efter det romerska rikets fall. Marrakech ligger vid foten av Atlasfjällen och delar många paralleller med Fez. Det har också en populär Medina samt en fransk Villa Nouvelle. Djemaa El-Fna, i hjärtat av Medina, är en av de mest populära attraktionerna i Marrakech. Fylld med musikare, dansare och matleverantörer på natten och ormbunkar och apa visar dagligen, det är en fantastisk upplevelse. En av de dyrare turistattraktionerna i Marrakech är Majorelle Gardens, fyllda med växter från hela världen och det islamiska konstmuseet. El Bahioa och Badi palats erbjuder majestätisk utsikt och tunnelbanor för att utforska såväl som storheten att vara kunglig. Le Tobsil är en både hemtrevlig och elegant restaurang som erbjuder bra marockansk mat men om du letar efter en exotisk upplevelse ligger Le Yacout djupt inom Medina och erbjuder tillexempel en avkopplande terrasserad tak i en intim glasad salong eller i ett frodigt kuddfyllt huvudrum. Restaurangen Al Baraka serverar god mat på en pittoresk liten innergård full av apelsinträd, musiker och magsdansare. Maison MK erbjuder det perfekta boendet för lyxresenären. Detta boutiquehotell erbjuder ett gym, spa, designpool, restaurang samt endast sex rum. Detta låga antalet rum betyder att hela Riad kan bokas exklusivt med en Grand Master Suite och ytterligare fem sovrum. Dar Donat erbjuder en modern känsla med en klassisk marockansk inredning. Ursprungligen en del av Dar El Glaoui slott och med en utsökt lounge, vacker pool och vänlig personal, detta hotell ger dig verkligen intryck av kungligheter.

Sahara öknen är inget annat än unik. Här kan du hitta ett antal små ökenstäder som Merzouga, Tata och Erg Chebbi för att koppla av i varmen med en cool uppfriskande drink. De mest populära aktiviteterna i Sahara är att titta på solnedgången och soluppgången, kamelvandring genom de majestätiska sanddynerna, 4 x 4-körs äventyr och ett besök i de traditionella berberbyarna. När det gäller boende har du möjlighet att bo på ett hotell som Haven La Chance, Hotel-Sahara och Hotel Yasmin eller ett mer unikt alternativ att bo i ett deluxe berbertält i en oas. Sahara på natten erbjuder en spektakulär utsikt över natthimlen, Hotel-Sahara erbjuder även ett astronomiskt observatorium för att se natthimlen i sin fulla ära.

 

 

 

Text: ltgawards.com & Elina Sandqvist