Semester deluxe

Av publicerat

De vana resenärerna Ann-Marie och Lars Lindmark har varit på flera lyxiga resor än de flesta av oss andra. För VOYAGE tipsar de här om fyra lyxiga reseupplevelser som inkluderar kryssning, spabesök, golf och en paradisö.

Lyxig kryssning

Det just nu allra lyxigaste fartyget som byggts är Regent Explorer från Regent Seven Seas Cruises. Vi checkar in i Monaco för några dagar ute på Medelhavet.

Ombordstigningen är snabbt och smidigt avklarad ackompanjerad av ett glas champagne. Vår hytt är en svit självklart med tillhörande balkong. Den breda dubbelsängen är vänd mot balkongen för att passagerarna ska kunna njuta av havsutsikten.

Vi packar upp, sedan är det dags. Vi väljer ett bord ute på akterdäck för att njuta av vädret och utsikten. Snabbt kommer en sommelier till vårt bord och presenterar dagens viner. Buffén som serveras är väl tilltagen och smakfullt presenterad.

Härefter är det dags att upptäcka resten av fartyget som endast tar emot 750 passagerare vilka servas av en besättning på 542 man. Man skulle utan vidare kunna ta 2 000 passagerare, för så stora är utrymmena ombord. Allt är mycket påkostat och närmare 500 kristallkronor i olika storlekar sprider sitt ljus här. Totalt finns fem olika restauranger, de största är huvudrestaurangen och bufférestaurangen. Härtill tre lite mindre och intimare: Prime 7, som är ett exklusivt steakhouse, Charteause, med fransk atmosfär och asiatisk mat, samt Poolgrill, där det grillas. Kvällstid byter bufférestaurangen skepnad och blir elegant italiensk med bordsservering och möjlighet att äta middag under bar himmel vid levande ljus.

En av våra bästa måltider ombord åt vi på Prime 7. Efter en liten aptitretare valde vi gåslever respektive pilgrimsmusslor till förrätt. För att rensa smaklökarna följde sedan en basilikasorbet innan vi serverades varsin perfekt grillad Filet Mignon toppad med en hummerstjärt. Måltiden avslutades med en Crème Brûlée, espresso och tryfflar härtill. Det var en måltid som inte lämnade något övrigt att önska.

Varje dag anlöpte vi en ny hamn, men då vi tidigare besökt dem alla valde vi att stanna kvar ombord. Här kunde vi ligga nästan ensamma intill poolen medan alla andra var var på utflykt.

Kvällstid bjöds det på underhållning i teatersalongen, från påkostade dansshower till soloartister av olika slag. Vi såg en storslagen show och flera artister som bland annat spelade virtuos fiol och cirkusartister.

Att hålla sig i form under kryssningen blir något enklare då fartyget har ett stort gym och ett spa med infinitypool. Den som vill kan även boka in en lyxig behandling. Sammanfattningsvis har Regent Explorer allt man kan önska sig – och allt är inkluderat från det att man stiger ombord.

Några fartygsfakta
4 626 kvadratmeter marmor

900 antalet humrar serverade under en vecka

375 sviter
360 kvadratmeter, storleken på den största sviten inklusive Steinwayflyger och privat spa.

240 meter, fartygets längd
31 meter, fartygets höjd

10 däck

Öliv på Mallorca

En perfekt weekenddestination att fly höstrusket ifrån är Mallorca. Ön som är ungefär lika stor som Gotland har alltid varit en populär turistdestination.

På Mallorca bor runt en miljon invånare, men över 20 miljoner resenärer kommer hit varje år. Här finns en mängd verkligt eleganta lyxhotell att välja bland. Utöver Palma tipsar vi gärna om området Son Vida som är en grönskande oas bara fem kilometer från Palma. Ett perfekt destinationsval för golfaren som här har tre härliga banor att välja bland.

Ett av det lyxigaste är Castello Hotel Son Vida som är en borg från 1300-talet men som fungerar som ett slott. Sedan 1961 finns här ett lyxhotell med fyra restauranger, härlig pool och ett tjusigt spa. Hotellets stora utomhusrestaurang bjuder på utsikt ner över både staden och havet och är mycket populär. Slottskänslan är tydlig, här var de legendariska paren prins Rainier och Grace Kelly bott, tillika Aristoteles Onassis och Maria Callas tidigare stammisar. I dag är det stjärnor som Claudia Schiffer och andra kändisar som dyker upp.

Att strosa i den gamla delen av Palma är populärt. Här finns små trevliga butiker att shoppa i. Det är också lätt att hitta ställen för att njuta av en drink, eller för att äta något. Om ni istället vill ut i naturen är ett tips att hyra bil och köra den vackra kustvägen som sträcker från Andratx söder till Cap Formentor.

Nystart på spa

Motivation till att komma i form och börja ett nytt hälsosammare liv insuper vi gärna i en lyxig miljö. Kamalaya, utsett till ett av världens bästa spa på ön Koh Samui är en perfekt plats för ändamålet.

Kamalaya, i Thailand har fått många utmärkelser, och ligger på den sydöstra spetsen av Koh Samui. I hjärtat av resorten finns en grotta som buddistmunkarna tidigare brukade komma till för att be och meditera. Än i dag är detta en plats för avkoppling. Miljön är lyxig, lite magisk och upplyst med mängder av levande ljus. I dag hittar vi här 70 fantastiska villor och bungalows, vissa med egen pool. Högt upp på kullen, med fantastisk utsikt ligger en 25 meters pool och det stora nya wellness centret.

Grundaren John Stewart levde under några år som munk i Himalaya där han lärde sig mycket om läkekonst. Han drömde om att skapa ett ställe där han kunde använda sin kunskap, och fann det på Koh Samui. Här skapade han Kamalaya som han driver tillsammans med sin fru Karina, doktor i kinesisk medicin. I det holistiska konceptet kombinerar de traditionell kinesisk läkekonst, ayurveda och naturmediciner med modern västerländsk hälsofilosofi.

Sedan man öppnade har både kungligheter och filmstjärnor checkat in här. Många kommer tillbaka varje år för fortsatt välmående. Här finns 12 olika wellness-program att boka. Det kortaste är på tre dagar och inkluderar åtta olika behandlingar. Innan programmet inleds har alla gäster en konsultation där program, kost och aktiviteter går igenom. John och Karinas målsättning är att när man lämnar Kamalaya ska man vara lycklig, avstressad, må bra och ha med sig nycklar till fortsatt välbefinnande.

Moofushi – en pärla i Maldiverna

Maldiverna är verkligen Paradiset med stort P för oss som älskar sol, turkosa varma hav och vita fina korallstränder. Här bor ni i härliga villor på vattnet och kan dyka eller snorkla i korallreven, en perfekt destination för den som vill njuta, koppla av och bli bortskämd.

Republiken Maldiverna består av 26 atoller med över 1 200 korallöar spridda över ett område som är 90 mil långt och 15 mil brett. I dag finns här över 150 härliga resorter spridda på egna små öar i de olika atollerna, vi checkar in på Hotel Constance på Moofushi – en ö vi västra delen av Maldiverna, en dryg halvtimmer färd från huvudön Mahe medelst sjöflygplan.

Från lobbyn på flygplatsen lotsas vi till det lilla flygplanet. Piloterna är barfota och längst bak sitter en ”hoppilandkalle” som skjuter ut planet och hoppar ombord när vi startar från bryggan. På Maldiverna är det barefoot luxury, med sand mellan tårna som gäller överallt och Moofushi är som en superlyxig Robinson Crusoe upplevelse.

Nästan alla villorna är så kallade Water villas byggda över havet, här kan man kliva direkt ned i det kristallklara vattnet från sin terrass. Revet som är som gjort för snorkling ligger alldeles utanför. Det finns även några stora villor som ligger på stranden för familjer och dem som föredrar att bo på land.

Det finns två restaurangen, en huvudrestaurang och en utomhusrestaurang som serverar specialiteter från bland annat grillen. Huvudrestaurangen har ett suveränt utbud av exempelvis lamm från Nya Zeeland, biffar från Australien och naturligtvis färsk fisk från Maldiverna, i all inclusive paketet ingår även ett urval av 100 olika viner, härtill en välsorterad vinkällare med årgångsvin att beställa från.

Dagarna är härligt avstressande, solen strålar från en klarblå himmel, sanden är kritvit, vattnet ljummet och allting är perfekt för en lyckad lat semester. Man kan dyka, snorkla, bli ompysslad i hotellets spa, ta en kvällstur med en båt, en champagnekryssning i solnedgången eller helt enkelt bara göra ingenting. På Maldiverna finns inga ”måsten” …

 

Av: Ann-Marie Lindmark, Lars Lindmark