Ryan Gosling – Det är en ära att slåss mot Harrison Ford

Av publicerat

Han har alltid gillat att klä ut sig och ikläda sig helt andra roller. Utmaningarna som kommer på köpet är erfarenheter som berikar. Numera kan Ryan Gosling både spela jazz på piano och slåss i en brutal framtidsvärld.

Det är någonting magiskt med Ryan Gosling, den kanadensiska skådespelaren som är bioaktuell i Blade Runner 2049. Få filmstjärnor har så många fans som han. Internet kryllar av idolsajter och hans ansikte har använts i otaliga sammanhang, ofta kopplats till olika citat och mantran som påvisar mäns känslosamma sidor. Det finns en uppsjö så kallades ‘memes’ på nätet med bilder på Ryan Gosling tillsammans med peppande fraser till tjejer, typ ‘Hey girl, keep studying, I belive in you’ och ‘Hey girl, feel my sweater, know what it’s made from? Boyfriend material’.

Ryan Gosling och Harrison Ford

Ryan tycker uppmärksamheten är pinsam och säger sig inte ha ett dugg med citaten att göra – dessutom hävdar han att han har aldrig sagt uttrucket ‘hey girl’.

– Jag har ingen aning om hur allt det där började, säger han till VOYAGE. Jag har alltid varit väldigt obekväm med kändisskapet och fattar inte varför just jag blivit så populär. Jag ogillar att mitt namn och bilder på mig sammankopplas med saker jag inte har med att göra, men jag inser samtidigt att jag inte kan göra något åt det. Allting på internet lever sitt eget liv, liksom, och det har inget med verkligheten att göra.

36-årigen har spelat i mer än tjugo filmer sedan debuten 1997. Många av dem ouppmärksammade indiefilmer och andra, större, prisbelönade dramor. Det stora genombrottet kom 2011 då han medverkade i tre uppmärksammade och prisbelönade filmer: Drive, Maktens män och Crazy, Stupid Love. I alla filmerna känns han trovärdig och äkta.

– Jag älskar att kliva in i olika slags roller och bli en helt annan människa under en period. Jag växte upp i en värld som var tvärtemot allt som hade med Hollywood, glitter och glamour att göra. Min pappa och alla vi kände jobbade på lokala pappersbruket i Ontario, Kanada. Men jag hade en farbror som klädde ut sig till Elvis Presley på helgerna och uppträdde på varuhus och fester på helgerna. Ibland fick jag följa med och vara hans assistent. Jag älskade det, jag ville också vara sån – klä ut mig och vara någon helt annan person.

Ana De Armas och Ryan Gosling

När Ryan var 12 år gammal kom Disney Channels talangscouter på besök i Kanada och letade musik- och skådespelartalanger. Unge Ryan sökte på kul och och han fick jobb i populära programmet Mickey Mouse Club, flyttade till Orlando, Florida och där han bodde och arbetade ihop med andra framtida superstjärnor som Christina Aguilera, Britney Spears och Justin Timberlake. Ryans mamma bodde också i Florida ihop med sonen den första tiden, och när hon åkte hem till Kanada tog Justin Timberlakes mamma hand om honom.

Ryans föräldrar skildes när han var 13. Pappan har han dålig kontakt med. Han har tidigare sagt i intervjuer att pappan försökte tjäna pengar på sin son och det uppskattar han inte. Han står dock mycket nära sin mamma och syster.

– Jag växte upp med min mamma och syster och det naturligtvis har det påverkat mig. Min syster var dessutom min bästa kompis när jag var liten, och eftersom jag alltid har tränat ballet, så har jag ju hängt mycket med tjejer av den anledningen.

Vid sidan av skådespelandet är Ryan musiker. Hans favoritmusik är doo wop.

– Jag växte upp med 50- och 60 tals musik, det spelades jämt i vårt hus under min uppväst. Bland mina favoritartister kan nämnas The Shangri-Las, Del Shannon och Buddy Holly. Jag lyssnar på den typen av musik än idag. Jag spelar i ett band som heter Dead Man’s Bones.

Med tanke på det stora intresset för sång och dans är det inte konstigt att Ryan ville vara med i förra årets stora succéfilm La La Land, som dessutom återförendade honom med skådespelaren Emma Stone, som han arbetade med i Crazy, Stupid, Love.

Denis Villeneuve, Ridley Scott, Harrison Ford och Ryan Gosling

La La Land var en risk, säger Ryan. Det var inte en självklar succé, för det är en film som är fantasi och saga där drama blandas med musikal och det är inte helt självklart att det fungerar med dramatiska jordnära scener ena studen för att i nästa stund se skåespelarna flyga omkring i himlen och sjunga.

Ryan Gosling gillar utmaningar. Inför La La Land fick han lära sig spela jazzpiano. Inför Blade Runner 2049 fick han träna styrketräning med stuntmän. Filmen innehåller mycket action och i en scen fick Ryan en käftsmäll av Harrison Ford.

– Det brukar sägas att man aldrig ska möta sina idoler för man blir bara beskriven. Men det gäller inte Harrison Ford. Jag älskar den mannen. Och att få chansen att slåss med honom på film är något jag aldrig kommer att glömma. Det är en ära att få slåss med Harrison Ford! Han är en fantasiskt filmmakare. Det finns en anledning till att de flesta av hans filmer blir klassiker. Han har en närvaro framför kameran som ingen annan. En intesitet och trovärdighet. Han går in i sina roller till fullo och det känner man när man tittar på hans filmer.

Ryan Gosling som K i  Blade Runner 2049

Blade Runner 2049 är en fortsättning på den klassiska amerikansk science fiction-filmen från 1982. Filmen skildrar en mörk framtid i Los Angeles år 2019. Filmen regisserades av Ridley Scott som även utvecklade manus och koncept även för uppföljarefilmen.

I Blade Runner 2049 möter vi Los Angeles-polisen K (Ryan Gosling) som avslöjar en sedan länge begravd hemlighet med potential att rasera det lilla som nu återstår av samhället.

K:s avslöjande leder honom ut på en jakt efter Rick Deckard (Harrison Ford), en tidigare blade runner som varit försvunnen i tre decennier.

Ryan Gosling minns tydligt när han såg originalfilmen första gången.

– Jag för för liten för att se den när den först kom ut, men jag såg den när jag var i 14-årsåldern. Jag tror att jag förstod vilket stort inflytande filmen hade på kulturen i min uppväxt, så många andra filmer och även musiken jag lyssnade på var inspirerade av Blade Runner. Jag tror att filmen fått kultstatus därför att det är en kuslig film som lätt fastnar. Filmen ställer frågor om vad det innebär att vara människa.

Harrison Ford och Ryan Gosling i Blade Runner 2049

Varför lockade dig att vara med i filmen?

– När jag hörde att Ridley Scott skulle göra en fortsättning som visade vad som hände sen, typ, då visste jag genast att jag ville vara med. Jag ville uppleva den brutala, hemska världen som Blade Runner 2049 utspelar sig i och vara en del av att berätta historien vidare till en ny generation filmfans.

RYAN GOSLING

Ålder: 36.

Yrke: Skådespelare och musiker.

Bor: New York.

Familj: Tillsammans med skådespelaren Eva Mendes sedan 2011. Två döttrar, 3 och 1 år gamla.

Filmer i urval: Dagboken – jag sökte dig och fann mitt hjärta, Half Nelson, Lars and the Real Girl, Blue Valentine, Crazy, Stupid Love, Drive, Maktens män, Gangster Squad, The Place Beyond the Pines, La La Land.

Aktuell: Blade Runner 2049 går upp på bio 4 oktober.

Av: Monika Agorelius