5 magnifika takbarer i Europa

Av publicerat

Ta en drink under stjärnorna med utsikt över livfulla städer, landmärken och vacker natur. VOYAGE tar med våra läsare till fem spektakulära takbarer runtom i Europa.

EXPRESSHISS TILL BAREN (bild ovan)

Takbaren på hotellet ME London når man med en expresshiss från bottenplan. På tionde våningen möts man av panoramautsikt över flera av stadens mest kända landmärken – London Eye, Tower Bridge, Sankt Paulskatedralen, skyskrapan The Shard och Westminsterpalatset, för att nämna några.

Namnet, Radio Rooftop Bar, är hämtat från byggnadens historia. 1922 hade radiokanalen BBC sina första sändningar härifrån. Det 5-stjärniga hotellet i sig öppnade 2013 och har 157 rum. Hotellgäster har företräde i kön till den omåttligt populära takbaren. 240 platser finns tillgängliga i takbaren, men den som vill vara säker att komma in bör reservera bord ett antal veckor i förväg. Väl inne kan gäster ta ett glas champagne, vin eller öl, smutta på originaldrinkar som The Pink One eller Thames River Iced ME, eller smaka moderna varianter av spanska delikatesser.

Radio Rooftop Bar
Adress: 336–337 Strand, London

Foto: Design Hotels

AVSLAPPNAD TAKBAR

Ögruppen Azorerna i Atlanten ligger ungefär 1 500 kilometer väster om Lissabon och är en destination värd ett besök på grund av de sagolika landskapen och den lokala maten. Den största ön heter São Miguel men kallas även Ilha Verde – “den gröna ön”. Vi beger oss till öns största stad, Ponta Delgada. Närmare bestämt till Azor Hotel.

Hotellets arkitektur är geometrisk, näst­intill blockig. Inspiration har hämtats från det omgivande havet och den vulkaniska naturen. Trappor och möbler rundar av med intressanta former och de flesta materialval är hämtade från omgivningen – som en konstant påminnelse om öns avlägsna läge.

I lobbyn finns en ”marknad” där det säljs vin, ost, glass och souvenirer. Förflyttar man sig sju våningar upp når man den här listans mest avslappnade takbar. Vid hotellets takpool finns en bar som serverar drinkar och snacks med en stor del lokalt producerade ingredienser. Har du tur kan du även skymta en och annan val från takterrassen.

A Terra Fornaria
Adress: Avenida Dr. João Bosco Mota Amaral, Ponta Delgada, São Miguel

DJ UPPE PÅ TAKET

I hjärtat av Madrid, på torget Plaza de Santa Ana, ligger lyxhotellet ME Madrid Reina Victoria. Gäster väljer att bo här framför allt på grund av närheten till stadens största shoppinggator och besöksmål så som Retiroparken, Puerta del Sol (“Solporten”), Plaza Mayor och konstmuseerna Prado, Museo Thyssen-Bornemisza och Museo Reina Sofía.

Efter en dag med kultur och sevärdheter rekommenderar vi ett stopp på takbaren The Roof – klassad som en av de tio bästa barerna i hela Spanien. Ta hissen upp, beställ en drink i VIP-baren och förflytta dig ut på takterrassen. Slå dig sedan ner i en av träsofforna med mjuka kuddar. Dj:ar spelar modern musik medan gäster njuter av drinkar under bar stjärnhimmel med 360-graders utsikt över Madrid.

The Roof
Adress: Plaza de Santa Ana, 14, 28012 Madrid

Foto: Design Hotels

DESIGN & TAKBAR

På kallare breddgrader, som i exempelvis Finland, är takbarer inte en lika enkel affär. På hotellet Klaus K kompromissar man med att takterrassen Sky Terrace är delvis uppvärmd under årets kyligare månader. Terrassen hyrs ut till olika event och fester. Under vintern finns plats för 20 personer, respektive 60 på sommaren då även den icke-inglasade delen kan utnyttjas.

Klaus K ligger i centrala Helsingfors, i designområdet Punavuori som är fyllt av trevliga butiker och mysiga restauranger. Från Sky Terrace på toppen av byggnaden har besökare utsikt över såväl stadskärnan som parken Esplanadi och nöjesparken Linnanmäki.

Interiören på hotellet är inspirerad av det finska och karelska nationaleposet Kalevala och alla de 171 gästrummen speglar ett av de känslomässiga elementen i poesiboken: begär, passion, mystik och avundsjuka. Här möter renässansinspirerad design nordisk modernitet.

Sky terrace
Adress: Bulevardi 2–4, Helsingfors

Foto: Design Hotels

GREKISKT UPPE PÅ TAKET

På taket på designhotellet AthensWas öppnade Sense upp i slutet av maj – en fine dining-restaurang under ledning av den prisbelönta kocken Thodoris Papanikolaou. Papanikolaou har tidigare jobbat i både Grekland och Italien, men på den nyöppnade restaurangen är grekiskt i fokus. Maten speglar en modern bild av det grekiska köket utan att avvika från sina rötter och presentationerna är både originella och lekfulla. Men givetvis går det lika bra att endast beställa en cocktail och njuta av utsikten.

Takterrassen bjuder på en av Atens bästa utkiksplatser över Akropolis. Den 150 meter höga borgklippan finns med på Unescos världsarvslista sedan 1897. Från hotellet ser man även Atens högsta berg Lykabettos.

Hotellet AthensWas är av den mindre varianten, med designerrum som lutar åt det moderna hållet. Interiören domineras av grekisk marmor och valnötsträ med golv i galna, nästintill illusionistiska mönster. Alla 21 rummen har privat balkong, vilket gör det möjligt att ta del av den vackra utsikten även från hotellrummet.

Sense
Adress: Dionysiou Areopagitou 5, Aten

Av: Josefine Sandqvist