Sverrir Gudnason – i huvudrollen som Borg, Björn Borg

Av publicerat

Snart dyker den efterlängtade filmen Borg upp på bio. I huvudrollen som Björn Borg, en av vår tids absolut största tennisstjärnor, ser vi Sverrir Gudnason, som tidigare medverkat i uppmärksammade filmer som Monica Z, Wallander och Flugparken.

Filmen Borg skildrar Björn Borgs genombrott som tennisspelare, den fantastiska resan från Södertälje till världseliten, hans möte med det internationella stjärnlivet som var fyllt av nyfunna vänner, glamour, avundsjuka och rivalitet. I filmen möter vi även Björn Borgs ärkerival, den högljudda och temperamentsfulla amerikanska stjärnan John McEnroe, som i filmen spelas av Shia LaBeouf (känd från Indiana Jones och dödskristallens rike, Wall Street: Money Never Sleeps och Transformers). De kamper som Björn Borg och John McEnroe utspelade på tennisbanorna med hela världen som åskådare är legendariska.

– När jag förberedde mig för rollen tittade jag på en massa gamla klipp från matcherna och det var verkligen spännande och underhållande, säger Sverrir Gudnason när VOYAGE når honom per telefon när han promenerar omkring i en park i Stockholm med sina barn och deras kompisar.

Filmen är skriven av Ronnie Sandahl och regisserad av Janus Metz, och i övriga roller ser vi bland andra Tuva Novotny i rollen som Björn Borgs exfru Mariana Simionescu. Den internationella filmstjärnan Stellan Skarsgård gör sin första svenska roll på åratal när han porträtterar den legendariske tennistränaren Lennart “Labbe” Bergelin.

Stellan Skarsgård spelar den legendariske tränaren Lennart “Labbe” Bergelin.

Hur läskigt var det att spela en levande legend?

– Det är jobbigare att spela efter en förlaga, speciellt en som denna, som alla har koll på. De är mer skrämmande än en nyskriven roll i ett nytt manus. Det här är garanterat den svåraste rollen jag spelat hittills!

Hade du spelat tennis innan du började arbeta med filmen?

– Nej. Men före inspelningen tränade jag två timmar om dagen, fem dagar i veckan, under ett halvår. Däremellan tränade jag styrketräning tillsammans med en personlig tränare och dessutom åt jag specialkost varje dag. Jag la om mitt liv totalt för den här rollen. Det var bra, för jag fick en liten insikt i hur hårt elitidrottsmän tränar för att bli riktigt duktiga.

Gillade du att vara vältränad?

– Ja, det var otroligt att få uppleva hur det är att vara i toppform. Jag åt bara nyttig mat, inget socker och inga vetemjölsprodukter. Jag fick ingen pollenallergi det året och det tror jag berodde på kosten. Efter inspelningen började jag leva som vanligt igen. Det går att träna hårt när man har ett mål i sikte men i vardagen är det lättare att strunta i att äta nyttigt och beställa en pizza i stället.

Shia LaBeouf (vänster) spelar John McEnroe, som var känd för sina raseriutbrott.

Det är mycket tennisspelande i filmen. Råkade du ut för några skador?

– Nej, men det var nära på flera gånger. Shia LaBeouf skadade en tå, jag tror att han stukade eller kanske till och med bröt den, och all kredd till honom för han kämpade på ändå. Alla i filmteamet var livrädda för att vi skulle skada oss, det fanns inga scener som kunde ha spelats av stuntmän så vi var outbytbara.

Var spelades filmen in?

– Mestadels i Prag. Filmteamet hittade en tennisarena där som hade samma form som Wimbledon, så de byggde upp arenan så som Wimbledon såg ut på 70- och 80-talet. Vi filmade även i Monaco och i Sverige.

Träffade du Björn Borg inför filminspelningen?

– Nej. Han besökte inspelningsplatsen, så jag träffade honom där. Men vi umgicks inte. Det var mitt val. Jag kände att jag ville spela rollen baserad på min egen research och manuset och inte bli för påverkad av den verkliga personen. Men jag och Björn har bestämt att vi ska ta en kaffe snart, nu när allt är över. Han verkar väldigt sympatisk.

Stämmer det att Leo Borg spelar den unga Björn i filmen?

– Ja, det stämmer. Leo är superduktig. Han är 13 år gammal och en av Sveriges toppspelare i sin åldersgrupp.

Vad tycker du om modet i filmen?

– Jag älskar det! Borg och McEnroe var tennisens första rockstjärnor. De var helt rätt imagemässigt sett, snygga kläder och glamorös livsstil. Både före och under inspelningen gick jag enbart klädd i mjukisbyxor och träningskläder. Det var enklast så, jag tränade så himla mycket så jag brydde mig helt enkelt inte om att ha på mig några andra kläder.

Behöll du det långa håret och pannbandet efteråt?

– Nej, när inspelningen var slut bestämde jag mig för att klippa mig och ta av mig mjukisbrallorna. Det kändes bäst så. Dels blir man bättre mottagen på krogen när man inte kommer i träningskläder, dels tror jag folk skulle tro att jag var helt besatt av den här rollen om jag gick omkring med pannband till vardags.

SVERRIR GUDNASON
Ålder: 38 år
Bor: I Stockholm
Familj: Flickvän och tre barn
Yrke: Skådespelare
Bakgrund i korthet: Föddes i Sverige och växte upp på Island och i Sverige. Studerade drama och spelade teater som tonåring. Spelade i en rad olika tv-serier samt i filmer som Fröken Sverige, Wallander, Flugparken, Små citroner gula, Hur många lingon finns det i världen och Monica Z.
Aktuell: Spelar huvudrollen som Björn Borg i filmen Borg, som har Sverigepremiär den 6 september.

Text: Monika Agorelius, foto: Julie Vrabelová