Kvalitetstid

Av publicerat

Roamer of Switzerland är ett gediget schweiziskt klockmärke som genom åren har lyckats behålla sin identitet och oberoende. De började tillverka sina kvalitetsur redan 1888 och med olika tekniska innovationer har varumärket förnyat sig genom åren utan att ge avkall på kvalitet, precision och utformning.

ROAMERs historia är den om visionen hos en pionjär. Den schweiziska industrimannen Fritz Meyer (1859–1926) ville utveckla en robust men elegant klocka med målet att etablera den som en värdefull accessoar. För att komma ett steg närmare sin dröm öppnade han en workshop i Solothurn 1888, med tillverkning av delar till mekaniska klockor.

Företaget växte kraftigt under de närmaste åren, och 1897 nådde Meyer en mil­stolpe i ROAMERs historia: det första egna urverket, Kaliber No. 38, döpt efter hans 38:e födelsedag. Sen rullade det på: 1905 började Meyer samarbeta med klocktillverkaren Johann Stüdeli under namnet Meyer & Stüdeli, och 1908 registrerades det framgångsrika klockmärket “Roamer” som ett varumärke i Schweiz.

Fritz Meyer

Fritz Meyer, grundare av Roamer.

Under de följande åren specialiserade sig företaget på produktion av högkvalitativa mekaniska urverk och efterfrågan växte snabbt. De började också tillverka egna boetter.

På 1930-talet kunde Meyer och Stüdeli producera alla delar av en klocka i sin egen fabrik och etablerade sig nu också som en av de mest framstående klock- och komponenttillverkarna i Schweiz. Med den framgångsrika utvecklingen följde också flera patentansökningar.

Under 1940-talet blev märket stort bland brittiska piloter; de hade upptäckt att klockorna hade egenskaper som klarade de påfrestningar som följer av överljudsflygning. På 1950-talet skapade Roamers Anfibio-linje stor uppmärksamhet med sitt patenterade vattentäta hölje, en revolutionerande teknisk innovation. Stingray-linjen, som producerades från slutet av 1950-talet och framåt, blev också legendarisk.  I dag är de klassiska Stingray-modellerna sällsynta samlarobjekt. (2013 lanserades för övrigt en uppdaterad Stingray som en hyllning av Roamers 125 år i branschen.)

Innovationerna fortsatte, och 1972 utökade Roamer sitt sortiment med kvartsur. Men med kollektionen Competence 2003 återvände man till sitt ursprung som tillverkare av mekaniska klockor. De nya modellerna levde upp till sitt schweiziska arv genom såväl unik design som exceptionell kvalitet.

Roamer i Sverige
Roamer har funnits i Sverige sedan 1990-talet och man hittar klockorna hos Stjärnurmakarna. Patric Storholm är ansvarig för varumärket i Sverige.

Vad är det som gör deras klockor så speciella?
­– Det mest utmärkande hos Roamer är den långa historien och den höga kvaliteten till ett så bra pris. Alla klockor är handtillverkade enligt kvalitetsstämpeln Swiss Made, de har reptåligt safirglas och vissa har automat­urverk.

Hur ser den “typiska” Roamer-köparen ut?
­– Vi ser att konsumenten är lite äldre, 35 plus, och intresserad av klassiska klockor med kvalitet och stilren design.

Hur ser framtiden ut?
– Ljus! Många nya modeller kommer till hösten, och på lång sikt handlar det om att fortsätta utveckla en ren och enkel design med hög kvalitet till överkomliga priser.

Vilken är din egen favorit bland Roamers modeller?
– Searock med grön urtavla, safirglas och automaturverk.

1. Roamer Searock Automatic, 5 980 kr.
2. Roamer Searock Lady, 3 780 kr.
3. Roamer Stingray Chrono-Diver.
4. Roamer Superior, 3 980 kr.