Lily James – trampar gasen i botten

Av publicerat

Från TV-serier till Hollywoodrullar – Lily rattar karriären framåt i en röd Corvette cabriolet i den bioaktuella filmen Baby Driver.

Den brittiska skådespelaren Lily James är hittills mest känd som huvudrollsinnehavaren i filmen Cinderella samt från populära tv-dramer som Downton Abbey och War & Peace. Nu anses den 28-åriga engelskan vara en av de allra största filmstjärnorna och hennes ansikte pryder tidningsomslag och annonskampanjer för designermärken som Burberry.

– Jag är oerhört glad och tacksam för att jag fått chansen att arbeta med många spännande projekt, säger Lily James till VOYAGE. Efter att ha spelat i flera kostymdramer på raken kände jag för en tid sedan att det var dags att hitta spännande roller i filmer som utspelar sig i nutid.

Möjligheten dök upp när hon landade den kvinnliga huvudrollen i den bioaktuella amerikanska actionfilmen Baby Driver, skriven och regisserad av Edgar Wright (Shaun of the Dead, Hot Fuzz). I huvudrollen som Baby ser vi Ansel Elgort (Divergent, The Fault in Our Stars), Jamie Foxx (Ray, Dream Girls), Jon Hamm (Mad Men) och Kevin Spacey (American Beauty, Horrible Bosses, House of Cards).

– Jag befann mig i Litauen och filmade War & Peace när jag hörde talas om att de sökte skådespelare till Baby Driver, berättar Lily. Jag älskar Edgar Wrights tidigare filmer så när jag hörde talas om att han planerade en ny visste jag genast att jag ville ha rollen.

Foto: Wilson Webb

Baby Driver handlar om en begåvad flyktbilsförare (Ansel Elgort) som tar musiken till hjälp för att bli bäst på det han gör. När han en dag möter kvinnan i sina drömmar (Lily James) ser Baby en chans till en sista flykt, denna gång från sitt liv som kriminell. Men ledaren för ett brottssyndikat (Kevin Spacey) har andra planer för Baby och snart tvingas han, med livet, kärleken och friheten som insats, ta del i en stöt dömd att misslyckas.

– Det är garanterat den coolaste film jag någonsin kommer att vara med i, säger Lily James och skrattar. Vi filmade i läckra miljöer och tempot är högt, vilket drivs på med massor med musik, innovativa kameravinklar och snabba klipp. De som sett Edgars tidigare filmer vet att han har en unik stil och det genomsyrar även den här filmen.

Inspelningen var i en större skala än Lily är van vid från att ha arbetat i Europa.

– Allting är större i USA. Större filmteam, fler kameror och mer uppmärksamhet från allmänhet och medier. Det var första gången jag arbetade i USA och de första dagarna kände jag mig lite vilsen. Men Edgar Wright är brittisk och med honom kände jag mig trygg.

Lily säger att det var lite läskigt att arbeta med amerikanska storstjärnor.

– Första gången jag träffade Jamie Foxx, Jon Hamm och Kevin Spacey blev jag alldeles stum. Jag var nervös men kände samtidigt att jag måste hålla mig skärpt och verkligen göra mitt bästa för att vara en bra skådis och inte göra bort mig inför dessa tungviktare. Ansel Elgort och jag kom bra överens från första början, vilket kändes skönt. Han är supertrevlig och vi skojade och skrattade mycket tillsammans.

Jon Hamm, Eiza González, Ansel Elgort och Lily James utgör en del av ensemblen i Baby Driver. / Foto: Nino Munoz

Lily har många speciella minnen från inspelningen, som skedde mestadels i Atlanta, Georgia.

– Musiken spelar en mycket viktig roll i filmen. Varje scen har en egen låt som Edgar handplockade när han skrev manuset och när jag läste manuset ingick det att samtidigt lyssna på rätt låtar i rätt ordning. Den mest minnesvärda scenen filmades på restaurangen Bacchanalia i Atlanta. Kameran dansade nästan och snurrade runt runt i rummet. Jag och Ansel pratar inte men allt vi gör går i takt med musiken, när vi äter, skålar och så vidare. Det var väldigt speciellt koreograferat.

Det är mycket bilar i filmen och Lily tillbringade mer tid bakom ratten under inspelningen än hon gjort på årtal i vardagslivet.

– Bland annat kör jag en supercool röd Corvette cabriolet. I en scen körde jag fram och tillbaka på en väg utanför ett fängelse i Atlanta. Det var en väldigt märklig känsla. Vid ett tillfälle var fångarna på joggingrunda på insidan av stängslet och de tittade nyfiket på inspelningen. Jag kände mig lite fånig och samtidigt lite ängslig där jag satt bakom ratten i min korta klänning och körde fram och tillbaks med nedfällt tak. Jag kör nästan aldrig bil till vardags. Jag bor i London och har ingen bil.

Kevin Spacey är ledaren för en grupp bankrånare som planerar sin nästa stöt. / Foto: Wilson Webb

Lily James växte upp i grevskapet Surrey, söder om London. Redan som ung visste hon att hon ville bli skådespelare. Båda föräldrarna var skådespelare och Lilys farmor var den amerikanska skådespelaren Helen Horton.

– Hon gjorde massor av spännande roller, men det som imponerade mest på mina vänner var att hon gjorde rösten till datorn “Mother” i Ridley Scotts Alien.
Lily studerade drama på den exklusiva internatskolan Tring i engelska grevskapet Hertfordshire och fortsatte sedan studierna i på prestigefyllda Guildhall School of Music and Drama i London. Hon spelade mycket teater och drömde om stora filmroller.

– Jag flyttade till den mångkulturella stadsdelen Hackney i östra London, vilket blev en kulturchock för mig, men jag älskade det. London är en fantastisk stad.
Nu bor jag i norra London och jag älskar att gå på långpromenader på vackra Hampsted Heath tillsammans med min pojkvän.

Foto: Wilson Webb

Pojkvännen heter Matt Smith och är skådespelare. Han är mest känd från brittiska tv-dramer som Dr Who och The Crown. Att vara tillsammans med en annan kändis har en del nackdelar.

– Vi blir ofta utstirrade när vi är ute tillsammans och ibland blir vi fotade i smyg av paparazzifotografer. Jag gillar det inte, men det är inget jag kan göra något åt.

Lily berättar om några av sina favoritplatser i London. Bästa puben heter Bull & Last och ligger vid den natursköna parken Hampstead Heath. Hon går ofta och äter brunch på Bear + Wolf Café i Tufnell Park. En av hennes favoritrestauranger är italienaren Fabrizio i Archway. Ducksoup i Soho är en annan favorit.

– London är härligt på sommaren. Man kan sitta på uteserveringar och dricka Pimms, lyssna på musik och umgås med vänner.

Jon Hamm, känd från Mad Men, och mexikanska filmstjärnan Eiza González. / Foto: Wilson Webb

Om nackdelen med att vara kändis är att man ständigt blir igenkänd så är en av fördelarna, enligt Lily, att man får en del exklusiva designerkläder.

– Jag älskar röda mattan-tillställningar för det ger mig chansen att bära vackra klänningar. Jag anlitar en stylist som hjälper mig att välja och hon är superduktig.
Lily är modell för parfymen Burberry Black, vilket hon säger är perfekt, hon har alltid gillat Burberry.

– Mitt mest välanvända klädesplagg är min Burberrykappa. Den sitter bra och är så snygg att det ger ett lyft till vilken outfit som helst.

Till vardags gillar hon cowboylooken.

– Jag gillar 70-talsmodet. Min pappa gick nästan alltid klädd i jeans, cowboyboots och läderjacka och jag har härmat den stilen lite grann. Jag äger några dyra plagg men i övrigt shoppar jag mycket i billigare butikskedjor som New Look.

I sommar befinner sig Lily delvis hemma i London, men hon spelar även in filmen Guernsey på ön med samma namn som ligger i Engelska kanalen. Om rykten från brittiska tidningar stämmer så är det äktenskap på gång. Lily och pojkvännen Matt har setts titta på vigselringar.

– Vi får se, säger Lily hemlighetsfullt. Det händer mycket spännande i mitt liv just nu och jag tar en dag i taget.

Foto: Nino Munoz

LILY JAMES
Ålder: 28 år
Bor: London
Yrke: Skådespelare
Filmer och TV i urval: Cinderella, Downton Abbey, Pride and Prejustice and Zombies, War & Peace.
Aktuell: Filmen Baby Driver går upp på svenska biografer 26 juli.

LILY JAMES BÄSTA RESEMINNEN
Australien: “Jag och min pojkvän semestrade i en hydda på stranden, vid Qualia Hotel på Hamilton Island. Det var rena rama paradiset och maten var fantastisk.”
Toscana: “Mitt första möte med Toscana var när jag var dramastudent och vi åkte på en workshop i San Miniato. Jag skolkade från lektionerna och gick på promenader i solros­fälten. Jag förälskade mig i Italien under den resan.”
Kenya: “Jag var i 11-årsåldern när vi åkte på familjesemester i Masai Mara. Vi bodde på en lodge som heter Elsa’s Kopje och på dagarna åkte vi på massor av safarier och såg spännande djur. Det var en magisk resa.”
Kanada: “Vi bodde i en timmerstuga i Algonquin Provincial Park. Stugan låg vid en stor sjö, omringad av skog och berk. På nätterna var det så vindstilla att stjärnornas ljus reflekterades på vattenytan. Det var nog det vackraste jag någonsin sett.”

Av: Monika Agorelius