Båstadtennisen firar 70-årsjubileum

Av publicerat

Under tennisveckorna i Båstad kan besökarna vänta sig fantastisk tennis, en vacker utsikt över havet och förstklassiga fester. Här pågår också näringslivets motsvarighet till Almedalen med kända talare, konferenser och seminarier. I år firar dessutom tennisveckorna 70-årsjubileum med tennislegender, pompa och ståt.

– Vi har ett väldigt speciellt år framför oss med 70-årsjubileum och hela arrange­manget med flera stora spelare från förr, både svenska och internationella, som kommer till Båstad för att fira detta. Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg är med som värdar för firandet som pågår den 17 och 18 juli, säger Marcus Dunér, kommunikations- och marknadsansvarig för Lagardère Scandinavia och fortsätter:

– Vi anordnar två legends-matcher i DC-format mot Frankrike och Tyskland. Det svenska laget med Mats Wilander och Joakim Nyström möter Guy Forget och Cedric Pioline på måndagen. Björn Borg är lagledare för Sverige och Richard Gasquet för Frankrike. På tisdagen möter Stefan Edberg och Anders Järryd det tyska laget med Tommy Haas och Dustin Brown. Lagledare för Tyskland är ingen mindre än Boris Becker.

Starkt startfält väntas

Med havet på den ena sidan och elitspelarna på den andra kan de 80 000 besökarna vänta sig en riktig folkfest under herrarnas Skistar Swedish Open och damernas Ericsson Open. Båstadtennisen arrangerades för första gången 1948 och det är snart dags för den 70:e upplagan av arrangemanget. Det gör turneringen till den fjärde äldsta Grand Prix-turneringen i världen. 2009 växte tennisveckan till två veckor.

I år är det herrtennisen som inleder turneringarna och förhoppningen är att det ska komma 45 000 åskådare under varje vecka.

– Vi har ett fantastiskt startfält på både herr- och damveckan. Fem av världens 25 bästa tennis­tjejer med danska världssjuan Caroline Wozniacki i spetsen kommer till Ericsson Open. På herrsidan har vi som ofta en stark styrka från Spanien med Pablo Carreno Busta, Fernando Verdasco, David Ferrer och regerande mästaren Albert Ramos-Vin-olas. På svensksidan står vårt hopp till Elias och Mikael Ymer. Vi ska inte lägga något favoritskap på dem, men vi hoppas såklart att de går fram i turneringen. Tommy Haas är också ett väldigt roligt namn. Tidigare slog han ut Roger Federer i ATP-turneringen i Stuttgart, säger Marcus Dunér och berättar att han tror att Carreno Busta och Wozniacki kommer att lyfta bucklorna i slutändan.

Veckor för alla typer av tennisälskare

I vanliga fall har Båstads tätort runt 5 000 invånare. Under tennisveckan besöker närmare 100 000 personer kommunen – varje dag. Det är alltså mer än bara tennis som lockar – de partysugna besökarna söker sig även till de klassiska mötesplatserna Pepes Bodega och Hotell Skansen, medan andra njuter av lokalproducerad mat och dryck.

– Vår titelpartner Skistar anordnar ”Ski­star Invitational by Active Life Foundation” (Tomas Fogdös välgörenhetsfond) onsdagen 19 juli. En skidtävling nedför Hamngatan i Båstad med flera alpina världsstjärnor, både aktiva och legendarer. Allt sker på riktig snö. Det kommer garanterat att bli något utöver det vanliga, menar Marcus Dunér och fortsätter:

– Invigningen söndagen 16 juli med SEB-kidsday är ett fantastiskt familjeevenemang.

FO & O uppträder. Triumfglass bjuder alla barn på glass och det blir minitennis och mycket annat kul. Inträdet är självfallet gratis.

De årliga tennisveckorna brukar även kallas näringslivets motsvarighet till Almedalsveckan. Tillsammans med Gotland, Marstrand och Torekov är det en av sommarens hetaste knutpunkter för Sveriges elit. Här samlas sponsorer, utställare och företagsledare för att nätverka.

Fakta:
Tennisveckorna inleds med herrarnas Skistar Swedish Open mellan 16 och 23 juli.
Veckan därpå går damernas Ericsson Open mellan 23 och 30 juli.

Text joline ekman, foto: Karolina Brunström