Falsterbo Horse Show – lika mycket horse som show

Av publicerat

Årets upplaga av Falsterbo Horse Show bjuder på många spännande programpunkter. Under nio dagar besöker över 60 000 människor skånska Skanör för att se världseliten i ridsport göra upp om placeringarna i femstjärnig hoppning och dressyr.

I år kan åskådarna vänta sig att få uppleva allt från höjdhoppning, Nations Cup till After Ride.

Sedan början av 1920-talet har privatpersoner och företagare träffats på Falsterbo Horse Show för att ryckas med i tävlingarna. I dag är det den största utomhustävlingen inom ridsport i Skandinavien och den har sedan 1980-talet drivits på samma sätt, med internationella tävlingar och olika typer kringarrangemang för hela familjen.

Peder Fredricson

OS-medaljören Peder Fredricson.

– Vi har något som vi kallar “Falsterbo­stämningen” – det ska vara blå himmel, sol samt en glad och folkfylld publik. I år sker tävlingarna mellan 8 och 16 juli. Statistiskt sätt regnar det minst på hela året under denna vecka här nere, säger Elisabeth von Schrowe, eventchef för Falsterbo Horse Show.

Under de två första dagarna, lördag och söndag, är det bland annat nationella tävlingar och kval. Måndag och tisdag är det tävlingar för unghästar där ryttarna kan testa hästarnas potential. Under dessa dagar får ryttarna chansen att visa upp sina unghästar för eliten. På onsdagen hålls Falsterbo Horse Shows familjedag – som är fylld med roliga aktiviteter för hela familjen. Här anordnas bland annat Leksands Knäckebröd Ungdoms Grand Prix, duellkörning med miniatyrhästar, ponnyridning och ”Alla kan sjunga” med Caroline Af Ugglas. Sedan drar de internationella tävlingarna i gång i både dressyr och hoppning.

– Rent tävlingsmässigt har vi ett upplägg som alltid står fast. Sedan försöker vi ordna programpunkter som kan locka alla människor – även dem som inte är ridsportsmänniskor. Ett exempel på det är vår höjdhoppning Six bar, där ekipage tävlar om att hoppa högst över sex rättuppstående räcken, säger Elisabeth von Schrowe och fortsätter:

– I år har vi även satsat på infrastrukturen i tävlingsområdet. Det finns bättre vägar och asfalterad mark på mässområdet. De som söker sig till VIP-området kan därför lättare gå i klackskor.

Ryttare i världsklass

Några av de svenska ryttarna som väntas vara på plats är Malin Baryard, Henrik von Eckermann och vår OS-medaljör Peder Fredricson. Han har varit tvåa i OS och vunnit åtskilliga stora tävlingar. Falsterbo Grand Prix har han dock aldrig vunnit. I år tar han med sig hästarna Christian K samt den ”bevingade” H&M All In.

Elisabeth von Schrowe

Elisabeth von Schrowe, eventchef för Falsterbo Horse Show.

Några av höjdpunkterna i år är Somersby Trophy Puissance – en höjdhoppning som går över en mur på lördagen. Starten går på 160 centimeter och världsrekordet ligger på 240 centimeter. Samma dag arrangeras även shownumret Reining, där ett western- och dressyrekipage byter hästar och provar på varandras sporter. Klara för showen är westernryttaren Jacqueline Lång-Andersson och dressyrryttaren Charlotte Haid Bondergaard.

I dag finns det endast tre platser i världen som sam­tidigt har femstjärniga tävlingar i både hoppning och dressyr. En av dessa är just Falsterbo Horse Show, som nu är redo att bjuda på sommarens hästevent.

Om Falsterbo Horse Show
Falsterbo Horse Show arrangeras i juli varje år och är inte bara internationell toppsport där svenska och internationella toppryttare tävlar i både hoppning och dressyr, utan även en totalupplevelse med spänning, show, fest och trevliga människor. De senaste åren visades tv-sändningar från tävlingarna i hela 71 länder. Totalt delades det ut prispengar för 8,5 miljoner kronor.

Deltagande nationer i Nations Cup
• Sverige
• Irland
• Nederländerna
• Norge
• Italien
• Tyskland
• USA
• Schweiz

Av: Joline Ekman