Nationaldagsgaloppen – Stockholms nya folkfest

Av publicerat
  • Foto: Elina Bjorklund/Svensk Galopp

No. 01 / 05
Galleri
Fullskärm

Under Sveriges nationaldag intar Skandinaviens galoppelit Gärdet för att göra upp om bucklorna. Här bjuds hela familjen på hattparader, underhållning och mat från olika delar av världen. Voyage berättar mer om nationaldagsfirandet.

Den 6 juni samlas högklassiga hästar och Skandinaviens bästa jockeyer i centrala Stockholm för att genomföra flera lopp på Gärdet. Evenemanget lockar varje år cirka 50 000 besökare som kommer för att se loppen och uppleva en rad olika aktiviteter som sker vid sidan av banan.

– Våra förhoppningar är att alla som kommer hit ska känna att de har haft en fantastisk dag med alla aktiviteter. Nytt för i år är att vi har betydligt fler food trucks än i fjol. Fokus kommer att ligga på mat från världens olika hörn. Vi serverar även mat från systrarna Brydlings i det stora serveringstältet, vilket innebär mycket vällagad mat med ekologisk inriktning – till vardags är de på Bro Park. Vi har också en hundbar för våra fyrbenta vänner, säger Peter Gudmundson, projektledare för Nationaldagsgaloppen och fortsätter:

– Precis som under tidigare år arrangeras hattparaden. I år tävlar man i bästa barn-, dam- och herrhatt. Sedan hålls också den stora hattparaden med Match your dog på en egen scen. Juryn består av Ann Wilson, Daniel Paris och Anders Bagge.

Loppen är ungefär 2 700 meter och även i år tävlar man med arabiska fullblod, som en del av en tour som avslutas i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Utöver det hålls fyra lopp med engelska fullblod och två ponnylopp med unga jockeyer.

– Evenemanget har fritt inträde, vill man ta med sin egen picknickkorg och sätta sig på en filt i gräset så går det lika bra. Nationaldagsgaloppen är det sätt att skapa en tradition att fira Sveriges nationaldag. Historiskt sett har galoppsporten varit förknippad med glamour, vackra hattar och champagne – i  dag är det folkligt och elegant på samma gång, säger Peter Gudmundson.

Dagen har något för alla – oavsett om man är intresserad av sporten eller bara önskar vistas utomhus och fira Sveriges nationaldag tillsammans med andra besökare. Några av de aktiviteter som kommer att hållas vid sidan av loppen är: ponnyridning, underhållnings av David Lindgren, minigalopp med minigrävskopor och hoppborg för de små.

– Vårt mål med nationaldagsgaloppen är att få besökarna att se tjusningen med denna coola och snabba sport, samt uppmärksamma besökarna om att vi sedan ett år tillbaka har en ny, fantastisk galoppbana i Stockholm, Bro Park i Upplands Bro, säger Pia Skoog, marknadschef på Svensk Galopp.

Av: Joline Ekman, foto: Elina Bjorklund/Stefan Olsson/Svensk Galopp