Hälften vill upptäcka nya resmål i sommar

Av publicerat

I år har bokningarna på sommarresor ökat med 14 procent. Nära hälften av svenskarna vill dessutom upptäcka nya resmål på utlandsresan.

– Att det finns en stor upptäckarlust hos svenskarna driver resandet. Många vill upptäcka nya kulturer och platser och få ny inspiration. I sommar är ressuget ovanligt stort, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

47 procent vill till nya resmål. 43 procent av dessa svarar att de i största möjliga utsträckning vill besöka nya ställen och 4 procent att de alltid gör det. Var tredje vill ibland till nya och ibland till samma resmål. Bara 7 procent säger att de åker till samma resmål år efter år. Lika stor andel säger att de aldrig åker utomlands. Det visar statistik från Ticket Privatresor och Sifo-undersökningen företagit låtit genomföra.

Spanien och Grekland är mest bokat, men varje år finns det några uppstickare. I år har bokningarna till Kroatien gått upp med hela 27 procent.

– Kroatien är en av sommarens raketer. Det är ett nytt och fräscht alternativ för många som tidigare varit mycket i Spanien och Grekland. Barnfamiljerna har också börjat söka sig dit nu när fler familjeanläggningar öppnats, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Mest bokat i sommar

  1. Spanien
  2. Grekland
  3. USA
  4. Italien
  5. Kroatien
  6. Frankrike
  7. Storbritannien
  8. Cypern
  9. Tyskland
  10. Portugal

Källa: Ticket, bokningar t o m 8 maj, avresa maj-oktober.

Foto: Jana Jedinak/Unsplash