Charlie Hunnam – en nobel actionhjälte

Av publicerat

001_voyage0217

Träning är ett betydligt större intresse än kläder för vår omslagsprofil Charlie Hunnam, nu aktuell i huvudrollen i King Arthur. En film som bäddar för att han nu kommer att få sitt stora genombrott.

Charlie Hunnam är välkänd för dem som följt den omtalade amerikanska tv-serien Sons of Anarchy, som handlar om ett motorcykelgäng i Kalifornien. Men nu i vår kommer det stora genombrottet för den 37-åriga britten, då han spelar huvudrollen som King Arthur i storfilmen med samma namn. För regin står Guy Ritchie, som tidigare gjort uppmärksammade filmer som Lock, Stock & Two Smoking Barrels, Snatch och Sherlock Holmes. I övriga roller ser vi bland andra Mikael Persbrandt i rollen som vikingahövding.

– Det har gjorts otaliga filmatiseringar om legenden King Arthur, säger Charlie Hunnam när VOYAGE träffar honom i London, men jag kände att det här manuset var annorlunda och jag ville gärna arbeta med Guy Ritchie. Guys filmer har en unik stil.

I berättelser om Kung Arthur är den medeltida kungen porträtterad som en ädel romantiker, men i Guy Ritchies film är han till en början en självisk hårdhudad typ som under filmens gång förvandlas till en nobel actionhjälte.

– Det var en annan sorts Kung Arthur än den vi sett tidigare och jag gillade utmaningen, säger Charlie.

KA-FP-0001

Han säger vidare att erbjudandet om huvudrollen i King Arthur: Legend of the Sword kom vid en mycket lämplig tidpunkt:

Sons of Anarchy var ett avslutat kapitel och det kändes skönt men samtidigt jobbigt, då jag ägnat mer än sju år åt serien. Jag sökte efter nya, spännande projekt och samtidigt längtade jag hem till Storbritannien. Jag har bott i Los Angeles länge men kände att jag ville tillbaka till mina rötter, i alla fall temporärt.

Charlie Hunnam är uppväxt i Newcastle i norra England. Han studerade drama och medverkade i småroller i olika brittiska tv-serier innan han fick en roll i det uppmärksammade brittiska tv-dramat Queer as Folk. Som 18-åring packade han resväskan och flyttade till Los Angeles och sökte alla roller han kunde. På en provfilmning för tv-serien Dawson’s Creek träffade han skådespelerskan Katharine Towne och blev huvudstupa förälskad. De hade bara varit ett par i några veckor när de reste till Las Vegas och gifte sig. Äktenskapet höll i tre år. Tre år som Charlie beskriver som ett helvete.

– Jag var ung och dum. Jag trodde att man kunde skilja sig lika enkelt som man kunde gifta sig, men det visade sig vara mycket mer komplicerat än så. Det blev tre plågsamma, och kostsamma, år men till slut fick jag vårdnaden om katterna och äktenskapet var över. Jag kunde då satsa helt och hållet på karriären.

KA-ISS-CH-1275r

Charlie medverkade i filmer som Abandon, mot Katie Holmes, och Cold Mountain, mot Nicole Kidman, Renée Zellweger och Jude Law. Den sistnämnde medverkar för övrigt också i King Arthur: Legend of the Sword.

– Jude Law är en fantastisk skådespelare, säger Charlie. Jag ser upp till honom och det är en ära att få arbeta med honom.

Charlie säger att han är nöjd med sin karriär hittills, men det finns saker han ångrar bittert. Bland annat att han gick miste om huvudrollen i storfilmen 50 Shades of Grey.

– Det plågade mig, säger han. Jag ville verkligen göra filmen men det krockade med inspelningen av Sons of Anarchy och filmen Crimson Peak, som jag redan skrivit kontrakt för. Jag ville verkligen arbeta med 50 Shades of Grey, men det gick helt enkelt inte. Jag fick ett nervöst sammanbrott och mådde skitdåligt under en period, men så här i efterhand inser jag att jag var totalt överarbetad och jag behövde helt enkelt vila. Vissa saker i livet sker av en anledning.

Charlies största roll hittills är den som Jax i det amerikanska dramat Sons of Anarchy, som handlar om livet i ett kriminellt motorcykelgäng i Kalifornien. Serien var mycket populär över hela världen men är nu nedlagd efter sju säsonger.

– Det var en oerhört rolig tid. Jag älskar motorcyklar och jag har en Harley Davidson som jag älskar att köra. Det händer att jag kör fortare än jag får och jag har blivit stoppad av polisen. Hittills har jag kommit undan utan några problem, för poliser är ofta Sons of Anarchy-fans och de har låtit mig slippa undan med en varning och en autograf.

DSC05923 3.dng

Charlie beskriver livet i Los Angeles som ganska lyxigt. Han lever tillsammans med sin flickvän smyckesdesignern Morgana McNelis sedan tolv år tillbaka, söker roller, kör motorcykel, tränar på gymmet och skriver filmmanus.

– Jämfört med London är det mycket billigare att bo i Los Angeles, framför allt har man råd med ett större boende. Men de senaste åren har jag längtat hem till Storbritannien. Jag älskar mentaliteten hos människorna jag växte upp med och jag kände att jag ville umgås och arbeta med britter igen. Dessutom längtade jag efter den brittiska landsbygden.

Stora delar av inspelningen av King Arthur: Legend of the Sword gjordes i Wales och Charlie njöt av landskapet.

– Vi bodde och filmade i nationalparken Snowdonia, som utan tvekan än en av världens vackraste platser. I stället för att bo på hotell övernattade jag och några av de andra skådespelarna och filmteamet i våra husvagnar på inspelningsplatsen. På kvällarna gick vi på långpromenader, lagade mat över öppen brasa och när jag steg upp i ottan tog jag morgondopp i den iskalla sjön. Det var en fantastisk upplevelse och ett bra sätt att arbeta och umgås på. Jag lärde känna Guy, skådespelarna och teamet och det var en mycket god stämning på arbetsplatsen.

DSC06185 2.dng

Charlie och Guy har blivit goda vänner privat.

– Jag ser upp till Guy. Han är en cool kille och han har till och med lärt mig klä mig med stil.

Charlie skrattar med ironi i rösten när han hänvisar till dagens outfit: svarta mockaskor, mörkblåa manchesterbyxor och en blåvitrandig bomullsskjorta.

– Som du säkert ser är jag inte intresserad av mode! Den här outfiten är för uppklätt för mig. Normalt går jag nästan alltid klädd i tränings­overall och gympadojjor.

Guy Ritchies Kung Arthur är en actionhjälte med rejält biffiga muskler. Normalt behöver skådisar hårdträna inför roller som denna, men inte Charlie.

– Jag tränar varenda dag. Jag älskar att träna. Det är bra för både kroppen och hjärnan. När man är en skådespelare som medverkar i actionfilmer är det ett måste att vara vältränad. Det krävs alltsomoftast att jag visar mig i bar överkropp och då får det inte finnas något överflödigt fett.

D075C004_150626_R55R.1521508.tiff

Charlie hoppas att det blir en fortsättning på King Arthur och ser då fram emot att återförenas med Mikael Persbrandt, som spelar vikingahövding i filmen.

– Mikael är en underbar människa! Han är en suverän skådespelare och vi kom jättebra överens. Han är helt besatt av 1980-talets bodybuilding och kan prata om det i timtal. Haha!

Det kommande året är Charlie aktuell i filmerna The Lost City of Z, mot Robert Pattinson och Sienna Miller, samt Papillion, som är en nyfilmatisering av den klassiska filmen från 1973. För regin står danske Michael Noer (Northwest).

– I övrigt får vi se vad framtiden har att utvisa, jag ser fram emot att jobba lite mindre intensivt än jag gjort de senaste åren.

De som drömmer om att få se Charlie i en romantisk komedi får förmodligen vänta förgäves. Han säger att han inte tror att han är tillräckligt rolig för att kunna göra komedi och romantiska scener är inte hans grej.

– Jag har bacillskräck och vill inte vara intim med någon annan kvinna än min flickvän. Jag hatar att spela in kärleksscener, så det lutar nog åt att det blir mer actionfilmer framöver.

KA-ISS-CH-517r

CHARLIE HUNNAM
Ålder: 37
Bor: Los Angeles
Familj: Flickvännen Morgana McNelis, smyckesdesigner.
Yrke: Skådespelare.
Mest känd för: Huvudrollen som Jax i amerikanska dramaserien Sons of Anarchy.
Filmer i urval: Abandon, Cold Mountain, Green Street Hooligans, Children of Men, Pacific Rim, Crimson Peak.
Bioaktuell: I Guy Ritchies King Arthur: Legend of the Sword.

Av: Monika Agorelius, foto: Warner Bros/Brian Bowen Smith