Världens bästa lounger i första klass

Av publicerat

Ett lyxigare sätt att vänta på avgång på flygplatsen är i loungen. Hit får du tillgång om du reser frekvent och samlar medlemspoäng hos flygbolagen eller betalar lite extra. Loungerna erbjuder avkoppling, service samt mat och dryck, i vissa fall även bekvämligheter såsom spa och massage.

Det finns många olika tävlingar som utser världens bästa lounger. Vi utgår från World Airline Awards som varje år listar flygbolagen med bäst service, inklusive lounger.

Voyage checkar här in på några av världens bästa flygplatslounger runt om i världen.

1-the-pier

1. Cathay Pacific, Hongkong Terminal 1

Cathay Pacific, utnämnt till ett av världens bästa flygbolag, har två exklusiva förstaklasslounger på Hongkongs flygplats.

Ena loungen, The Pier, har fokus på välbefinnande och miljön är i varma färger med asiatisk inredning. Besökare kan njuta av fotmassage, ta en dusch, låna datorer i särskilda kontorsrum och boka in sig på en av de åtta sviterna med säng för extra avskildhet samt äta à la carte i restaurangen, som har plats för 100 personer åt gången.

Den mest exklusiva loungen, The Wing, satte ribban högt när dörrarna slog upp 1998. Det är inte förvånande att loungen placerar sig i topp på den här listan. Resenärer välkomnas med en drink i champagnebaren innan de tar sig in i huvuddelen. Här är dekoren inspirerad av naturen med inslag av bambu och eukalyptus. Menyn i à la carte-restaurangen förändras ständigt och varje rätt kombineras med ett exklusivt vin. Annars går det lika bra att äta buffé eller ta en drink i baren med utsikt över landningsbanorna. Faciliteterna har fem badhytter med dusch och badkar för den som önskar fräscha upp sig.

Lufthansa

Foto: Oliver Roesler

2. Lufthansa, Frankfurt Terminal 1

Flygbolaget Lufthansas två lounger i Frankfurt hittar vi på andra plats. Vid ankomst med bil till terminalen får du ditt fordon parkerat åt dig och de anställda tar hand om ditt bagage. Kliv sedan in genom dörrarna och lämna stress och buller från flygplatsen bakom dig. Lufthansas mål är att vara en oas för sina gäster där allt de kan tänkas behöva finns inom räckhåll.

Restaurangen serverar både à la carte och buffé samt har ett stort vinutbud. Rökaren kan besöka cigarrloungen. För den som bara vill vila upp sig finns utöver soffor och fåtöljer separata rum med sängar. Vi rekommenderar även spaavdelningen, som har ett stort urval behandlingar, från 15 till 90 minuter.

Al Safwa Qatar

3. Qatar Airways, Doha Terminal 1

Inredningen i Qatar Airways lounge Al Safwa i Doha är inspirerad av Museum of Islamic Art och väggar och golv i sandsten och marmor är bara en bråkdel av all lyx. Besökare kan äta à la carte, få spa-behandlingar och vila upp sig på bästa sätt inför avfärd.

Air France

Foto: Virginie Valdois, Air France

4. Air France, Paris Charles de Gaulle Terminal 2

Resande i första klass med Air France på Paris Charles de Gaulle tas väl om hand av de anställda så snart de anländer, vare sig det gäller med bil eller vid en mellanlandning. Flygbolaget har flera lounger på flygplatsen, varav den lyxigaste är La Première Lounge.

Loungen är en lugn fristad inredd i jordnära toner. Spat har behandlingar anpassade för frekventa resenärer och den riktiga jetsettaren kan lyxiga till det ordentligt med en två timmar lång deluxe-behandling. Menyn i restaurangen är skapad av den prisbelönta kocken Alain Ducasse, ägare av flera restauranger med Michelinutmärkelser.

Qantas

Foto: Qantas

5. Qantas, Sydney Terminal 1

Det australiska flygbolaget Qantas internationella lounge i Sydney placerar sig på femte plats.

Loungen är rymlig men tack vare de stora avdelarna i trä finns många sittplatser – både öppna ytor och avskilda arbetsplatser. Förstaklassresenärer har fri tillgång till en snacksbuffé, bibliotek, duschrum, kafé och bar. Restaurangen under ledning av tv-kocken Neil Perry serverar utsökt mat producerad av lokala ingredienser. Missa inte spaavdelningen där väggarna i behandlingsrummen är täckta från golv till tak av grönskande växter.

6. Swiss, Zürich Terminal A

Swiss förstaklass-lounger i Zürich har bland annat à la carte-restaurang, champagnebar och en whiskybar med över 120 olika sorter.

Emirates

7. Emirates, Dubai Terminal 3

På sjunde plats hittar vi Emirates förstaklasslounge på Dubai flygplats. Flygbolaget satsar stort på sina lounger och bara i Dubai har de sju stycken. Nyligen introducerades möjligheten för alla medlemmar i Skywards att komma in i loungen mot en avgift.

Detaljer i mörkt trä genomsyrar den i övrigt ljusa inredningen. Cigarrbaren har röda väggar och mörka soffor för en hemtrevlig känsla, likaså går de tysta avdelningarna i dova färger. Maten är tillagad med färska råvaror och en sommelier hjälper till att välja vin från källaren. Fräscha sedan upp dig med en dusch före avgång. För enkelhetens skull går det att stiga ombord på flyget direkt via loungen.

8. Singapore Airlines, Changi Terminal 2
Förstaklassloungen i Singapore har all teknik som behövs. Från det att du anländer får du personlig service och i The Private Room kan du äta gott.

9. Thai Airways, Bangkok Terminal D
Royal First Lounge är 1 400 kvadratmeter stor och har två VIP-rum, sex privata rum, à la carte-restaurang samt duschar och vilobäddar.

10. ANA All Nippon Airways, Tokyo Haneda internationell terminal
Loungen har en avslappnad atmo­sfär och här kan den som vill ta en dusch. Förstaklassresenärer är också fria att ta med en gäst.

Av: Josefine Sandqvist