Världens dyraste diamant – såld för 70 miljoner dollar

Av publicerat

Den rosa diamanten Pink Star har sålts till rekordpris. Under Sothebys auktion i Hongkong klubbades diamanten hem för 71,2 miljoner dollar, motsvarande ungefär 640 miljoner svenska kronor. Köparen var juvelerarjätten Chow Tai Fook, baserad i Hongkong.

Pink Star hittades i en afrikansk gruva av De Beers år 1999 och tog två år att skära till. Diamanten är på 59,6 karat och den största i sitt slag som granskats av Gemological Institute of America.

Sothebys auktionshus försökte sälja stenen redan 2013 till ädelstensexperten Isaac Wolf. Då skulle priset landa på 83 miljoner dollar, över 789 miljoner kronor, men försäljningen stoppades då av köparen. Nu förväntades priset landa på strax över 60 miljoner dollar – ett pris som slogs med hästlängder.

Foto: Sotheby