Girard-Perregaux – från kvarts till tourbillon

Av publicerat

Voyage checkar in hos Girard-Perregaux på SIHH-mässan i Genève för en tidsresa i varumärkets historia från dåtid till nutid. Vi imponeras av både urmakeri och design.

I slutet av 1700-talet, närmare bestämt 1791, startade företaget som skulle komma att bli Girard-Perregaux.

Två personer har huvudrollen i historien. Först ut är underbarnet Jean-Francois Bautte som efter att blivit föräldralös vid 12 års ålder lärde sig urmakaryrket som lärling. Sju år senare tillverkade han sin första klocka och startade eget. Hans verksamhet inkluderade allt från urverk och smycken till automatiska leksaker, och bland kunderna fanns många av de europeiska kungahusen. Det var Jean-Francois Bautte som tillverkade den första ultra-smala klockan.

Den andra personen som spelat en nyckelroll i företagets historia är Constant Girard som 1852 startade företaget Girard & Compagnie. Han gifte sig i sin tur med Marie Perregaux som kom från en familj som handlade med klockor. Under sina respektive namn startade de 1856 Girard-Perregaux.

Constant Girard-Perregaux utmärkte sig genom sitt fokus på tourbillon och rönte stor uppmärksamhet för den speciella Tourbillon Three Bridges som än i dag är företagets ikoniska urverk. Klockan fick guldmedalj vid världsutställningen i Paris 1889. Några år dessförinnan hade han skapat världens första serieproducerade armbandsur för tyska flottan, 2 000 klockor producerades, dock var marknaden ännu inte redo för en klocka som skulle sitta på armen.

laureato

Historien fortsätter med att företaget erövrade nya marknader genom att etablera sig ute i världen. Amerika, Argentina, Japan och Singapore är några av de länder där Girard-Perregaux öppnade upp. Då Constant Girard-Perregaux gick bort 1903 tog hans son Constant Girard-Gallet över verksamheten och några år senare tog han även över Bautte och de två företagen slogs samman.

Finanskrisen kom. Företaget var till salu, och köptes 1928 av den tyske urmakaren Otto Graef, som gjorde allt för att framgångssagan skulle fortsätta. Det var nu dags för armbandsuret att för första gången bli populärare än fickuret. Fokus låg på tekniska innovationer och på att fortsätta vara starka på de utländska marknaderna.
På den stora klockmässan Basel Watch Fair 1970 presenterades de första kvartsurverken, och även Girard-Perregaux visade upp ett. Men det var året därpå som Girard-Perregaux lanserade ett kvartsurverk med 32 768 vibrationer/minut – vilket sedan dess är den officiella standardfrekvensen för kvartsurverken.

År 1975 lanserade Girard-Perregaux modellen Laureto, med ett kvartsurverk. Sportig, elegant och tekniskt innovativ för sin tid. Formmässigt är det kronan som sticker ut – med inspiration från arkitekturens värld möts här en cirkel och en oktagon. Detta var en klocka som kunde bäras i alla sammanhang.

I samband med företagets 225-årsjubileum presenterades i fjol Laureto i en limiterad utgåva. På årets SIHH-mässa i Genève relanserades Laureto i närmare 30 olika referenser i storlekar från 38 mm med kvartsurverk till en exklusiv 45 mm med tourbillon.

clup2_99290_52_151_ba6a

VOYAGE VILL VETA MER:

Hur såg den ursprungliga Laureto ut då den introducerades 1975?
– Den kom då i tre storlekar, herrstorleken 36 mm, en mellanstorlek på 31 mm och en damstorlek på 27 mm. Alla med kvarts.

När fick Laureton för första gången ett mekaniskt urverk?
– Det första mekaniska urverket presenterades 1995, då andra generationen av klockan presenterades. Då kom herrversionen med ett automatiskt verk, calibre GP 3100.

När introducerades den första tourbillonen?
– Den första Tourbillon Laureto lanserades 1997.

När modellen nu relanseras – vad kan vi vänta oss?
– Den Laureto-kollektion vi lanserar nu är en pånytt­födelse av en ikonisk produkt som vi utvecklade 1975. För första gången har vi nu, 2017, en komplett familj. Laureto är en samtida klocka som kombinerar en progressiv och unik design med känsla för detaljer, tid och smak. Den definieras av sin polerade oktagon-formade ringen som integrerats i kronan, härtill är armlänken ett integrerat designelement.

Hur välkomnades de nya Laureto-modellerna på SIHH?
– De fick ett fantastiskt välkomnande av samlare, press, kunder och återförsäljare. Uppmärksamheten var långt över våra förväntningar.

pr_80189d11a231_11a_ab

Var det någon av Laureto-modellerna som var mer populär?
– Vi är stolta över att ha en hel Laureto-familj i dag. Modellen finns i fyra storlekar: 34, 42, 38 och 34 mm, i stål och i guld samt med armband eller armlänk. Beroende på kundprofil ligger fokus på olika versioner på olika marknader.

Vad var historiskt Girard-Perregaux roll när det gäller utvecklingen av kvarts tekniken?
– I mitten av 1960-talet var de schweiziska urmakarna övertygade om at kvartsklockan var framtiden. Därför skapades CEH, Centre Electronique Horloer, och de flesta märken anslöt sig. Målet var att skapa ett kvartsurverk som de alla kunde använda sig av. Girard-Perregaux blev inbjudna men avstod. Mr Virchaux, en av delägarna vid denna tid fällde kommentaren:

“A camel is nothing but a racing horse elaborated by a committee!”

I stället utvecklade Girard-Perregaux sitt eget kvartsverk. Det första steget i processen bestod av att förminska urverket från en megaklocka till en bordsklocka, the Elcron. Steg två var att minska storleken på verket i bordsklockan till en storlek som skulle rymmas i en armbandsklocka – Calibre GP 350 var född. Detta kvartsverk hade en frekvens på 32 768 Hertz, en frekvens som i dag används av alla tillverkare jorden runt. Den officiella lanseringen ägde rum på Basel Fair 1971 och beställningar och leverans startade omgående, då tillverkningen redan var i gång. Samma år lanserades CEH sitt verk Beta 21, men endast i form av en prototyp.

Vilka av era andra nyheter uppmärksammades på SIHH-mässan?
– Både Planetarium Tri-Axial och Neo Bridges fick ett entusiastiskt välkomnande.

Att se fram emot
Just nu arbetar Girard-Perregaux med ett helt nytt museum som kommer att öppna under andra halvan av året i La Chaux-de-Fonds. Museet kommer att ligga inrymt i en vacker villa från början av 1900-talet.

Återförsäljare
I Sverige hittar vi Girard-Perregaux hos Fredmans Ur, Strandvägen 17 i Stockholm.

klockor

UPPMÄRKSAMMADE:

Planetarium Tri-Axial
Precisionsarbete in i minsta detalj är vad som gäller i Tri-Axial Tourbillon från Girard-Perregaux som i denna utgåva försetts med två ”in i minsta detalj utförda” komplikationer. Den ena är en roterande jordglob som visar natt och dag, den andra en komplikation som visar månfasen.

Neo Bridges
En futuristisk tolkning av modellen som är Girard-Perregaux historiska signaturklocka från 1800-talet. Här en Neo Bridges med automatiskt urverk i titanium.

Av: Yvonne Gull