Slimmat – köket med eleganta linjer

Av publicerat

God design håller över tid. Denna medvetenhet i kombination med att köksleverantörerna i dag erbjuder gott om personliga tillval är en del i den hållbara utvecklingen av svensk köksdesign i dag.

Känslan för noggrant utvalda och taktila material är lika självklar som en hållbar produktion. Dagens kök bjuder på högt tekniskt innehåll, samtidigt som de naturnära materialen i form av exempelvis sten och trä bidrar till att skapa en miljö för samvaro. Här tittar vi närmare på tre olika köksstilar – i tre delar. Här är del ett.

Slimmat – köket med eleganta linjer

Det smala köket i en elegant stil är lätt att leva med över tid. I de öppna planlösningarna ramar det in miljön och skapar balans. Insidan av skåpen bjuder på smarta och hygieniska lösningar för sopsortering i lådor. Köket, som kallas System 10, från Ballingslöv är utvecklat med vardagsrummet i åtanke, för att köksinredningen
och själva konstruktionen ska flätas samman på ett högst smakfullt och arkitektoniskt vis. Distansen mellan skåpen är tunn, mycket tunn. Fokus ligger på utrymmet mellan luckorna, som lyfts fram i 10 millimeters distanser som skapar linjer och geometri i rummet. System 10 kan dessutom med fördel rama in skåp och moduler i husets alla rum. Luckan Bistro finns i åtta färgställningar, från vitt till grått i olika nyanser och från ljust till mörkaste peppargrått.

slimmat-kok

1. Grå frukostkeramik, Morgon grå, för goda frukostvanor med enkel dekor i glaserat och dekorerat stengods. Tillverkat i samarbete mellan Kristin Kaspersen, formgivaren Maja Lindahl och Paradisverkstan.

2. Grytlappar i greppvänlig silikon från Rig Tig.

3. Skulpturalt rivjärn, som ligger fint i handen och samtidigt är en vacker skulptur på matbordet, ritad av arkitekten Zaha Hadid för Alessi.

4. Betongklinkers från Kakelspecialisten.

5. Pepparkvarn i stål från William Bounds, Cook’n Bloom.

6. Mora One från Mora Armatur är Thomas Sandells hyllning till den klassiska gårdspumpen. En pump som användes på gårdsplanen i gammeldar och som fint förenar tradition och historia med tidlös modern design. Produkten är en del i Mora Armaturs firande av sitt 90-årsjubileum i år.

7. Tunn och smäcker betonglampa från Foscarini med inbyggd led-lampa som skapar en vid ljuskägla, perfekt över matbordet.

Av: Camilla Julner