En upplevelse för alla sinnen – Volvo Get Away Lodge

Av publicerat

Följ med VOYAGE när vi checkar in i Volvos och Tablet Hotels specialbyggda lodge utanför Åre och fylls av en skön kombination av ro och energi.

Volvo har i samarbete med Tablet Hotels tagit fram ett koncept anpassat för två personer för en maximal upplevelse i den svenska fjällvärlden.
På Östersunds flygplats har vi fått hämta ut en ny Volvo V90 Cross Country. Bilen ingår i konceptet, och färden till lodgen, som ligger strax före Åre, på vägen till Trillevallen, tar inte mer än en timme.

När vi kommer fram välkomnas vi av tända brasor utanför huset.

Självklart är våra förväntningar höga när vi checkar in. Vi välkomnas av Jonna, som ansvarar för lodgens concierge-tjänst, som är tillgänglig för oss dygnet runt. I huset kombineras moderna material med det gamla husets timmerkonstruktion. Lägg till en stor mängd levande ljus och stämningen är fullkomligt fantastisk.

Byggnaden som nu blivit Volvo Get Away Lodge är från 1700-talet och köptes i Dalarna av ett par från Stockholm. Därefter har det monterats ned, transporterats till Jämtland och därefter byggts upp igen, ett arbete som tagit tre år. Huset är nu renoverat och ett modernt kök har uppförts i en helt nybyggd del. Just nu har journalister inbjudna av Volvo möjlighet att checka in här. Tanken är att de ska få en närmare relation till Volvo, naturen runt omkring och den svenska livsstilen. Med bilen är det även enkelt att ta sig till en av Sveriges bästa restauranger, Fäviken Magasinet.

untitled4

Brännvinsvallen är namnet på själva platsen där lodgen är uppförd. Detta är alltså en klassisk gammal fäbodvall, en av Jämtlands äldsta med anor kanske ända från 1600-talet. Fäbodvallar var i bruk i Jämtland fram till 1920-talet, en del ända till 1950-talet.

En fäbovall är en anläggning med en samling byggnader som stugor, fähus och kokbodar, det var hit man drev sin boskap för sommarbete. Här beredde man mjölken till smör och ost, det vill säga till varor som var lätta att transportera och som kunde bevaras till vintern.

Den öppna plats där husen nu står användes tidigare för rensortering.

Den tillbyggda köksdelen i lodgen har ett stort glasparti genom vilket vi bjuds en fantastisk utsikt över Åreskutan. Här njuter man gärna av frukosten eller ett glas vin i de fårskinnsklädda stolarna. Husets två plan rymmer, utöver det fantastiska och moderna köket, ett vardagsrum med stor eldstad. Det finns även ett serveringsrum med en väl tilltagen stereo med Bowers & Wilkins högtalare. Den sköna stämningen i huset förstärks av de närmare 200 levande ljusen och den sprakande eldstaden.
För den som behöver finns här även ett arbetsrum. Men än viktigare är yoga- och meditationsrummet på övervåningen. Det är utrustat med yoga- och spikmattor som tillsammans med rökelse och mängder av ljus ska hjälpa gästerna att slappna av och återhämta sig. Meditation och ett yogapass på morgonen sätter prägel på hela dagen. Ett av badrummen bjuder på en härlig dusch där du kan sätta dig på en stenbänk och låta vattnet skölja över din kropp.

untitled2

Inredningen i huset är signerad av Lena Nyholm, som inrett privata hem, kontor och restauranger i Sverige, Sydafrika, Kalifornien och Portugal.

– Jag ville skapa ett lyxigt, men samtidigt lite oväntat och spännande, fjällhus där det är inbjudande, hemtrevligt och avkopplande att vara. Jag ville återspegla vad Volvo står för, i alla fall enligt mig, så att gästerna får en upplevelse som känns genuin och högklassig hela vägen, berättar Lena Nyholm.

I hallen finns skidutrustning och kläder som gästerna kan låna. För den som är frusen om tårna finns riktigt ordentliga vinterstövlar som garanterat kommer att hålla fötterna torra och varma. Tanken är att man ska kunna njuta fullt ut såväl inomhus som utomhus.

Namnet “The Get Away Lodge” är förankrat i Volvos senaste modell V90 Cross Country vars slogan är ”The Get Away Car” – en bil som inspirerar just till att slippa undan från staden och stressen. Lyckligtvis ingår i lodge-konceptet att den som bokar får nyttja en V90 Cross Country under vistelsen. Tack vare fyrhjulsdrift, högre markfrigång och avancerad förarassistans och säkerhetssystem är detta det perfekta fordonet för Jämtlandsäventyret. Precis som lodgen är V90 Cross Country utrustad med ett ljudsystem från Bowers & Wilkins. De synliga högtalarna i bilens dörrar samt ovanpå instrumentbrädan skvallrar om ett ljud utöver det vanliga. Att färdas fram över de snöklädda vyerna i sällskap med sin favoritmusik är som balsam för själen.

Bilen är otroligt bekväm och uppför sig lugnt och sansat på vintervägarna.

På en sjöis i närheten får vi möjlighet att även se vad den går för när det är glashalt och snön ryker. Att köra en bil på is så här är ingenting man gör särskilt ofta. Det är dock väldigt nyttigt och man får möjlighet att lära sig hantera en sladd – det handlar inte om att häva sladden utan om att kontrollera den, något som är enkelt i V90 Cross Country tack vare den fina balansen och fyrhjulsdriften.

Dagarna vi får njuta av friden och värmen i lodgen och nya Volvo V90 Cross Country rinner i väg lika fort som sanden i det stora timglaset på bordet i yoga- och meditationsrummet. Men tack vare den sinnesro som miljön ger känns varje minut som en upplevelse.

_dsc6153

Är du sugen på att checka in?
Kolla snabbt om det finns lediga dagar och boka på www.tablethotels.com
Pris cirka 3 500 kr/natt inklusive bil. Men skynda – lodgen hyrs endast ut till och med den 9 april.

VOLVO V90 CC T6
Grundpris: Från 484 900 kr.
Motor: 2-liters 4-cylindrig bensinmotor, turbo- och kompressormatad. 320 hk. Vridmoment 400 Nm.
Kraftöverföring: Motorn fram, fyrhjulsdriven, 8-stegad automat.
Acceleration: 0–100 på 6,5 sek.
Toppfart: 230 km/h.
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren: 0,77 l/mil.
Vikt: cirka 2 165 kg.

Av: James Holm