Scarlett Johansson – garanterar kassasuccé

Av publicerat

001_voyage0117Skådespelaren Scarlett Johansson är värd en stor applåd. Den 32-åriga amerikanskan, som snart är bioaktuell i den omtalade science fiction-filmen Ghost In the Shell, är den mest lönsamma skådespelaren i Hollywood. Hennes ansikte på filmaffischen garanterar kassasuccé.

I fjol drog Scarlett Johanssons filmer in sammanlagt 1,2 miljarder kronor. Det betyder dock inte att Scarlett tjänar mer pengar än andra storstjärnor. Enligt uppgift tjänade hon 25 miljoner dollar 2016, men det kommer inte ens i närheten av vad manliga stjärnor som Dwayne Johnson, Matt Damon och Jackie Chan tjänar. Den kvinnliga löneligan toppas av Jennifer Lawrence och Melissa McCarthy.

– Jag har kämpat för att nå den position jag har i dag, men fajten fortsätter, säger Scarlett. Det handlar framför allt om gapet mellan löner för kvinnor och män. De manliga storstjärnorna i Hollywood är fortfarande betydligt mer välbetalda än de kvinnliga.

Scarlett beskriver sig själv som feminist och hon är inte rädd för att uttrycka sina politiska åsikter. Hon kampanjade för Barack Obama och har öppet kritiserat Donald Trump, bland annat på Women’s March i New York tidigare i år.

– Jag har aldrig varit rädd för att uttrycka mina åsikter, säger hon. En del kända människor är rädda för att det ska skada deras yrkesroll om de visar var de står politiskt. Jag är frispråkig och det har aldrig gjort mig någon skada, och även om jag riskerat att förlora en eller annan filmroll på grund av mina åsikter så vägrar jag att vara tyst.

Scarlett Johansson

Scarlett beskriver sig som en ärlig och rättfram person. Hon tror det är en del av hennes skandinaviska arv.

– Jag tycker om människor som är “straight talking”. Min pappa är dansk och han har en ganska torr humor och är sarkastisk så att det ibland är svårt att veta om han skämtar eller om han menar allvar. Jag har tillbringat mycket tid i Danmark och Sverige och jag älskar att de skandinaviska länderna kommit så mycket längre än USA i jämlikhetsfrågor.

Scarlett är ensamstående mamma till dottern Rose, 2, som hon har tillsammans med den franska journalisten och reklammannen Romain Dauriac. Paret är skilda och dottern reser och lever med mamma, vilket under långa perioder innebär att “hemma” är en hotellsvit någonstans i världen där Scarlett är på filminspelning på dagarna medan dottern är med sin barnflicka.

– Det är många bollar som ska hållas i luften när man är mamma och samtidigt har ett arbete. Jag är inte på något sätt specialist, jag känner mig ofta helt borttappad i mammarollen. Jag får dåligt samvete när jag inte är med min dotter så mycket som jag kanske skulle önska, samtidigt vet jag att det är viktigt för både hennes och mitt eget välmående att jag trivs med mitt liv. Och jag älskar mitt arbete, så jag känner mig glad och privilegierad som har möjligheten att vara både mamma och yrkeskvinna. Min högsta önskan är att min dotter ska växa upp till en självständig och självsäker kvinna i ett samhälle där hon har samma rättigheter och möjligheter som männen runt omkring henne.

Scarlett Johansson

Scarlett Johansson är i princip uppväxt framför kameran. Hon gjorde sin första roll som 9-åring i filmen North, mot Elijah Wood. Sedan dess har hon spelar i mer än femtio långfilmer. Till de mest kända tillhör Mannen som kunde tala med hästar, Ghost World, Lost In Translation, The Black Dahlia, Vicky Cristina Barcelona, Iron Man 2, The Avengers-filmerna, We Bought A Zoo, Under the Skin och Captain America-filmerna.

– Jag har alltid strävat efter att göra filmer i helt skilda genrer. Jag gillar att ena dagen spela in en lågbudgetfilm i Glasgow, som Under the Skin, och nästa dag vara med i en gigantisk actionrulle, som Captain America: Civil War. Att göra både och ger mig perspektiv och jag utvecklas som människa.

I vår är Scarlett aktuell i filmen Ghost In the Shell, som går upp på svenska biografer 31 mars. Ghost In the Shell är en spelfilmsadaption av den animerade japanska klassikern från 1995. Scarlett spelar huvudrollen som The Major, som är en unik cyborg som leder elitstyrkan Section 9. Deras jobb är att stoppa de farligaste brottslingarna och extremisterna. Men Section 9 möter en fiende vars enda mål är att förgöra Hanka Robotis avancerade framsteg inom cyberteknologi.

– The Major har gömda minnen från ett förgånget som emellanåt kommer upp till ytan. Det plågar henne att inte veta vem hon är. Genom filmens gång får hon ett allt mer mänskligt beteende.

Filmen innehåller många spektakulära och komplicerade actionsekvenser.

– Det är en av de mest fysiskt krävande rollerna jag någonsin gjort. Eftersom man inte slåss på riktigt när man spelar in film så måste man vara försiktig så att inte skådespelare och stuntmän skadas. Efter att jag spelat in actionscener går jag ständigt omkring med blåmärken och har ont i kroppen. Men det hör till! Jag är fortfarande ung men det är inte säkert att jag orkar hålla samma arbetstempo om några år.

Scarlett Johansson

Inför filminspelningar som Ghost In the Shell tränade Scarlett stenhårt. Konditionsträning, självförsvar, brottning, styrketräning och martial arts. Men privat struntar hon gärna i gymmet.

– Jag tycker att träning är rätt tråkigt. Jag bor i New York så jag promenerar mycket. Jag är ganska bekväm av mig. När jag är ledig är jag oftast klädd i jeans och träningsskor. Till fest är det desto mer uppklätt.

– Jag är kort och kurvig och det passar mig med 40- och 50-talslooken eftersom det var en tid då kvinnor framhävde sin figur. I dag är skönhetsidealen mer androgyna och det är sällan man ser kvinnor med smala midjor och kraftiga lår på modebilder.

Scarletts kurviga skönhet framhävs ofta på film, något hon är helt bekväm med.

– Det är inte så att jag letar efter roller där jag får vara vacker och elegant och det kommer att förändras med åren. De roller jag kommer att få när jag passerat 40 är inte samma som de jag gjorde när jag var i 20-årsåldern.

När Scarlett inte arbetar umgås hon med dottern, familj och vänner.

– Jag tycker om att tillbringa tid hemma. Jag bjuder ofta goda vänner på middag. Jag älskar att baka. Jag bakar gott matbröd och smarriga tårtor.

Att vara en av världens mest kända kvinnor är inget hinder, i alla fall inte i en storstad som New York.

– Folk känner kanske igen mig men det är sällan de springer fram och ställer till en scen. New York-borna är så pass blasé att de inte bryr sig om kändisar. Det passar mig utmärkt. Jag gillar att kunna röra mig relativt obehindrat och normalt. Ett ständigt liv i rampljuset är inte bra för psyket.

Scarlett Johansson

SCARLETT JOHANSSON
Ålder: 33.
Yrke: Skådespelare, sångerska.
Bor: New York.
Familj: Dottern Rose, 2, som hon har tillsammans med exmaken Romain Dauriac. Var tidigare gift med skådespelaren Ryan Reynolds. Scarlett har en tvillingbror som heter Hunter. Hennes pappa är arkitekt och hennes mamma var tills nyligen hennes manager.
Filmer i urvall: North, Mannen som kunde tala med hästar, Ghost World, Lost In Translation, Flicka med pärlörhänge, The Island, Match Point, Scoop, The Black Dahlia, The Prestige, The Other Boleyn Girl, We Bought A Zoo, Vicky Cristina Barcelona, Iron Man 2, The Avengers-filmerna, Captain America-filmerna.
Aktuell: Ghost In the Shell, premiär på svenska biografer 31 mars.

Text Monika Agorelius, foto: Maciej Kucia