Kings of Tennis – legenderna gör upp om bucklan

Av publicerat

För sjätte året i rad slår tennisturneringen Kings of Tennis upp portarna till Stockholm Waterfront Congress Centre. Här ska världsettor, Grand Slam-finalister, och Davis Cup segrare göra upp om den ärofyllda titeln.

Skaran av tennisstjärnor är exklusiv – endast tidigare världsmästare får delta. Här finns de största stjärnorna och de mest färgstarka profilerna i sportens historia  – och under ATP Champions Tour-turneringen är allt samlat under ett och samma tak. I år kommer bland annat den svenska tenniskungen Jonas Björkman vara med och göra upp om bucklan. För Voyage berättar han om förväntningarna inför turneringen.

– Det ska verkligen bli superroligt. Jag har spelat en hel del seniortennis, men det blir första gången som jag spelar på hemmaplan. Jag har mött de flesta av spelarna under min karriär och vi slutade nästan alla under samma tid, så det ska bli kul att möta dem igen. De har alla olika spelstilar, så upplägget kommer skilja sig beroende på vem jag möter, säger Jonas Björkman och berättar att dagsformen är god.

– Jag arbetar som tränare för Marin Cilic och kommer träna med honom mycket fram till mars, så det känns som att formen kommer vara rätt bra.

Jonas Björkman som började spela på elitnivå 1991, har under åren bland annat vunnit 54 ATP-titlar i dubbel, tre Davis Cup-titlar och varit rankad världsetta i dubbel och världsfyra i singel. Han var offensiv med serve-volley som specialitet i en era då defensivspelarna firade stora framgångar. Smålänningens stora satsning var efterhand på dubbel där han tillhör en av Sveriges mest framgångsrika tennisproffs.

Varför väljer du att delta i Kings of Tennis?

– De har kört några år med den lite äldre generationen, när Kings of Tennis nu väljer att satsa på den yngre generationen av veteraner så passade det mig bra. Jag har alltid tyckt att tävlingen varit en rolig idé, man får göra sitt bästa och samtidigt träffa sina gamla kollegor.

Kommer det vara du som lyfter bucklan i år?

– Vi får se. Det är ett starkt startfält och jag tror att man måste spela riktigt bra för att lyckas. Rent spelmässigt känns det som att Juan Carlos Ferrero spelar flest tävlingar av oss nu, så han är förmodligen en favorit. Men jag hoppas att jag kan utmana honom.

Vad betyder det för dig att få spela för hemmapublik?

– Det betyder såklart mycket, det känns lite extra att få spela på hemmaplan och visa att man fortfarande kan lira bra tennis fast på en annan nivå såklart.
Tidigare har bland annat John McEnroe, Pete Sampras, Thomas Enqvist och Stefan Edberg tagit hem titeln under Kings of Tennis. Tävlingen är en av sju ATP Champions Tour-tävlingar, övriga sex tävlingar avgörs i USA, Spanien, Sydkorea, Mexico, Italien och England. För att få delta måste spelaren uppfylla vissa krav – man måste vara tidigare världsetta i singel, finalist i en Grand Slam eller singelspelare i ett vinnande Davis Cup-lag.

Foto: Tim Edwards

Foto: Tim Edwards

Publiken är under evenemanget fylld av sportintresserade människor i alla åldrar. Tävlingen är även ett utmärkt kundevenemang, där man kombinerar tennisunderhållning med konferenser. Biljettpriset ligger på 520 kronor för en heldag. Hjärnan bakom tävlingen är Per Hjertquist som själv har en lång tenniskarriär bakom sig.

– Det är sjätte året i rad som vi kör nu och vi har valt att gå ned i åldrarna för att ha med lite yngre killar. Det innebär att vi kommer få se ännu bättre tennis. Mina förhoppningar är att vi kommer kunna erbjuda ett lika bra evenemang som vi gjort under de andra åren. Vi vet att vi har ett fantastiskt bra företagsevenemang och jag hoppas att våra kunder och vår publik blir riktigt nöjda med evenemanget, säger Per Hjertquist.

Hur har evenemanget utvecklas under de senaste fem åren?

– Vi har cirka 20 sponsorer som stärker evenemanget och 55 företag som kör både stora och små kundevenemang. Vårt huvudfokus har alltid varit att fylla evenemanget med så mycket som möjligt och sidoevenemangen är även viktiga – under tävlingens första dag arrangerar vi i samarbete med Stockholm Stadsmission en unik välgörenhetsafton med middag och auktion för 200 personer, till förmån för barn och familjer i Stockholm som lever i social utsatthet. Hittills har vi lyckas samla in 3,3 miljoner kronor till Stadsmissionen.

Kings of Tennis anordnar även i samarbete med PTCA och ESTESS en tränarkonferens den 8 mars. Det är en unik sammansättning av föreläsare som erbjuds genom Emilio Sánchez, Luis Mediero och Dr Mark Kovacs.

– Träffen erbjuds för Sveriges alla tennistränare. Under det föregående året gästade bland annat Judy Murray oss och 140 tränare var på plats.
Arrangören har i år lyckats förlänga avtalen med sina sponsorer och kan även presentera fem nya partners inför årets evenemang: Porsche Center Stockholm, SAS, Prime Wine Group, Yonex och 2Secure.

Vad kan man förvänta sig av årets upplaga av Kings of Tennis?

– Om jag ska gissa så tror jag att Juan Carlos Ferrero kommer lyfta bucklan i år. Han gick av touren för två år sedan och är nästan lika bra som han var då. Men jag tror definitivt att Jonas kommer ta sig till final och har definitivt chansen att lyfta bucklan, det får vi hoppas på. Nivån på spelet kommer bli fantastiskt bra i år. Om man siktar framåt i tiden skulle det även vara roligt att få in några tjejer i turneringen.

General-ST16-1517

Kings of tennis

Kings of Tennis erbjuder en unik möjlighet att återuppleva minnena, rivaliteten och tävlingsinstinkten när sex forna storspelare gästar Sverige. Här finns de största stjärnorna och de mest färgstarka profilerna i sportens historia och tillsammans utgör de ett enda stort Hall of Fame. Tävlingen spelas under tre dagar, 8-10 mars, i Stockholm Waterfront Congress Centre. Under dagarna är 6000 åskådare på plats. Spelarna är i år: Jonas Björkman, Mark Philippoussis, Juan Carlos Ferrero, Arnaud Clément, Magnus Larsson, Thomas Enqvist och Robin Söderling.

Biljetter finns att köpa på: www.kingsoftennis.se

Av: Joline Ekman