Michelin Guide – Nordens nya stjärnrestauranger

Av publicerat

Nordens bästa restauranger listas varje år i Michelin Guide Nordic Countries och i årets guide har Island och Färöarna för första gången tilldelats varsin stjärna. Årets guide innehåller även två nya tvåstjärniga restauranger, en i Sverige och en i Danmark.

– Våra inspektörer var glada över att få upptäcka kvaliteten på den kulinariska scenen i Reykjavik och att få tilldela Dill den allra första stjärnan på Island. De var också imponerade över kockens användning av de inhemska råvarorna och traditionella tekniker som rökning och saltning som KOKS på Färöarna använder sig av och som också tar emot en ny Michelin stjärna, säger Michael Ellis, International Director med ansvar för Michelin-guiderna.

Sverige och Danmark kan även stoltsera med varsin ny tvåstjärnig restaurang: Vollmers i Malmö och Henne Kirkeby Kro i Henne, Danmark.

– Det är spännande att få utse två nya tvåstjärniga restauranger i 2017 års MICHELIN-guide. Mats Vollmer , som gett den charmiga Malmö-restaurangen sitt namn, serverar superbt innovativ, modern mat, medan Paul Cunningham i Henne Kirkeby Kro , lagar sublimt välsmakande, klassiskt baserade rätter som hyllar det omgivande landskapet, säger Rebecca Burr, redaktör för MICHELIN guiden Nordic Countries 2017.

Michelin Guide Nordic Countries 2017 listar totalt 275 restauranger i Sverige, Danmark, Norge, Finland och nu även Island och Färöarna.

Utöver Dill på Island och Koks på Färöarna tilldelas Imouto i Stockholm och Sture i Malmö varsin stjärna. I Danmark finns fyra nya enstjärniga restauranger: 108 i Köpenhamn, Domestic i Århus, Ti Tren Ned i Fredericia på östra delen av halvön Jutland och Slotskøkkenet vid Dragholm Slot i Hørve. I Norge tilldelas Sabi Omakase en stjärna.

Foto: Vollmers