Ross förgyller vardagen för fler – ger sig ut på nya marknader

Av publicerat

Som Sveriges enda Svanen-certifierade arkitektkontor kännetecknas Ross av sitt naturliga formspråk och sin stilrena känsla för design. Nu tar de ut svängarna ytterligare och börjar förgylla vardagen för människor i kommersiella fastigheter.

– I 20 års tid har vi erbjudit ett alternativ för människors boendemiljöer. Våra beställare är personer som ofta har en fot i affärsvärlden – de är nöjda med vårt sätt att förädla boenden och vill nu även att vi skapar deras arbetsmiljöer. Därför väljer vi aktivt att utöka vårt utbud och låta marknaden veta att Ross är ett alternativ när man vill skapa livsbejakande och energigivande arbetsmiljöer. För två år sedan blev vi nominerade till Sveriges vackraste kontor – det går att skapa arbetsmiljöer på ett annorlunda sätt än vad som annars brukar vara standard. På samma sätt som det uppenbarligen går att skapa bostäder på ett annorlunda sätt, säger Pål Ross, grundare och vd för Ross Arkitektur & Design.

Under årens lopp har Ross utmanat jante och skapat fantastiska villor med personlig arkitektur – vilket de tänker fortsätta med inom både privata fastigheter och kommersiella byggnader. Hittills har de skapat kontorsmiljöer, en galleria och flerbostadshus.

– Projektet som kom att bli en vändpunkt för oss i vårt ställningstagande, är förädlingen av 20:e våningen på Wenner-Gren Center. När vi blev anlitade fanns det redan ett liggande förslag som var ritat såsom man brukar rita ett kontor. Vi fick möjlighet att titta på det och fick frågan – kan ni göra något annat av det här? Vårt svar var ja, och efter 14 dagar presenterade vi ett nytt projekt. Beställarna blev nöjda och sa att det är de snyggaste och bästa förslag de någonsin sett. Ägaren till fastigheten – Fabegé, blev absolut lyckliga av att se vad som går att göra med ett kontor och kommer i framtiden använda kontoret som en referensvåning. Det är inte så att vi gjorde det dubbelt så bra – vi gjorde det ungefär 17 gånger bättre än det förslag som redan låg på bordet, berättar Pål Ross och fortsätter:

– Vi gjorde det vackrare, bättre belyst och med fler arbetsplatser. Vi tog bort 80 procent av korridorerna på kontoret. Med vårt formspråk, som är tämligen ofyrkantigt, har vi också skapat en arbetsmiljö som är dynamisk och flödesmässigt behaglig. Det vi lyckas åstadkomma för företaget är en miljö där de kan rekrytera med stöd av den unika arbetsmiljön som de erbjuder sina anställda. I Sverige är det mer eller mindre uteslutet att bara konkurrera med lönen – det som uppenbarligen finns kvar är möjligheten att konkurrera med attraktiva arbetsplatser.

Royal edition, Villa Andromeda.

Royal edition, Villa Andromeda.

Förädlar tillvaron för fler personer

I år firar Ross även 20-årsjubileum. Under deras tid som arkitektbyrå har de genomfört 300 projekt och förgyllt vardagen för cirka 1 200 människor. Pål Ross menar nu att han är redo för att skapa vackra miljöer för ännu fler.

– Det jag upplever som väldigt roligt och tacksamt, är att på samma sätt som vi har förädlat livet för en familj, har vi nu förbättrat livet för mellan 20 till 30 anställda på samma gång. När man backar tillbaka bandet, så har min avsikt alltid varit att förbättra människors liv. Jag har lärt mig att göra det genom de fysiska miljöerna som jag skapar.

Ross skapar inte bara vackra miljöer – de bygger också hållbart med smarta funktioner i fastigheterna. När de ritade 20:e våningen på Wenner-Gren Center var ljuset en av de centrala delarna. All belysning är led, vilket skapar bra ljus utan att lamporna alstrar värme och onödig energiförbrukning. De bytte även ut tavlor mot digitala skärmar där personalen kan anpassa bilderna efter vilka kunder som kommer till kontoret.

foto-james-holm

Golfrunda på kontoret

Företaget som beställt kontoret har stort intresse i golf. Det gjorde att Ross även lade in teman i de nya golven som kan nyttjas som puttinggreener på fredagens afterwork eller för att frigöra tankarna under en paus i jobbet. Kopplingen till golf finns då inbyggd i den fysiska miljön och stärker arbetsmiljön på ett positivt sätt.

– När man skapar projekt som ska stå i otroligt många år så spelar det i slutändan ingen roll om det tog en vecka längre att bygga, eller om det kostade ett par hundra tusen mer – om resultatet blir så mycket bättre. Vi är fortfarande Sveriges enda Svanen-certifierade arkitektbyrå och givetvis har jag med mig det tänket när jag skapar kommersiella byggnader. Det är ingen idé att köpa besprutade tomater om det ligger ekologiska bredvid.

Pål Ross grundande tillsammans med Deirdre Ross arkitekturföretaget Ross Arkitektur & Design AB år 1996, med drömmen om att förverkliga exklusiva livsmiljöer i högsta kvalitet. Sedan dess har Ross skapat över 300 projekt över hela världen och firar i år 20-årsjubileum.

Ross innovativa arkitektur har en arkitekturhistorisk förankring som bottnar i tidlösheten, tanken är att husen ska vara lika aktuella om 50 eller 100 år, som i dag. Byggtekniken tål vårt klimat genom att inte riskera att resultera i sjuka hus för att det råkar regna under byggtiden. Resultatet är en robust konstruktion som inte är beroende av en tunn plastfilm, som allt för ofta skadas redan under byggtiden, för att hålla tätt och undvika kommande fuktskador.

Villorna spänner i sin energieffektivitet från lågenergi/passiva till positiva. Värmepump, återvinningen av luftens värme, frikyla, solfångare, solceller, centraldammsugare, larm, okrossbara och självputsande fönster, ledbelysning, intelligenta el- och ljudsystem och mycket mera är ofta standard i Ross projekt.