Världens 10 vackraste broar

Av publicerat

Det finns broar i världen som räknas till några av världens mest ikoniska sevärdheter och miljontals turister flockas varje år för att se en skymt av dem. The Luxury Travel Expert har letat fram världens tio vackraste broar – här är listan.

1. GOLDEN GATE-BRON, SAN FRANCISCO, USA (bild ovan)
Den ikoniska bron är en av de internationellt mest välkända symbolerna för USA och sträcker sig över kanalen mellan Stilla Havet och San Franciscobukten. Bron öppnade 1937 och var fram till 1964 världens längsta hängbro med sina 1 300 meter.

2-charles-bridge

2. KARLSBRON, PRAG, TJECKIEN
Karlsbron är en 516 meter lång gotisk stenbro över floden Moldau i Prag. Bron vilar på 16 bågar och är dekorerad med statyer – de flesta i barockstil – som ursprungligen uppfördes omkring 1700 men som ni ersatts av repliker.

3-ponte-vecchio

3. PONTE VECCHIO, FLORENS, ITALIEN
Ett besök i Florens är inte komplett utan ett besök på den medeltida bågbron Ponte Vecchio som sträcker som över floden Arnos smalaste punkt. Bron byggdes under romartiden men återuppbyggdes under 1400-talet efter att den förstörts i en översvämning. Under andra världskriget var Ponte Vecchio den enda bron över Arno som tyskarna inte lyckades förstöra.

4-millau-viaduct

4. MILLAUBRON, FRANKRIKE
Millaubron är en motorvägsbro över Tarnflodens dalgång nära Millau i södra Frankrike. När den byggdes var bron världens hösta vägbro – en av pelarna är 343 meter hög – och världens näst högsta vad gäller höjd över marken – 270 meter. Detta gör bron högre än Eiffeltornet och bara några meter kortare än Empire State Building!

5-brooklyn-bridge

5. BROOKLYNBRON, NEW YORK CITY, USA
Brooklynbron som sträcker sig över East River från Manhattan till Brooklyn är ett av New Yorks mest kända landmärken. Konstruktionen påbörjades 1869 och stod klart 14 år senare och var då med sina 486,3 meter världens längsta hängbro.

6-ponte-di-rialto

6. PONTE DI RIALTO, VENEDIG, ITALIEN
Ponte di Rialto, även kallad Rialtobron, byggdes på bara tre år, mellan 1588 och 1591. Arkitekten Antonio da Ponte tävlade mot bland annat Michelangelo och Palladio för att få utforma bron, och bågformen är utformad för att tillåta båtar att passera under den. Bron byggdes på 12 000 träpålar som än idag stöttar konstruktionen.

7-sydney-harbour-bridge

7. SYDNEY HARBOUR BRIDGE, SYDNEY, AUSTRALIEN
Sydney Harbour Bridge är världens hösta bågbro i stål och mäter 134 meter från vattenytan till toppen av bron. Bron, särskilt i bakgrunden mot Sydney Opera House, skapar en internationellt välkänd siluett för Australien.

8-tower-bridge

8. TOWER BRIDGE, LONDON, STORBRITANNIEN
Tower Bridge byggdes för 120 år sedan över floden Themsen för att underlätta trafiken men samtidigt behålla tillgången till Londons hamn. Bron är utformad med enorma rörliga vägbanor som lyfts upp då båtar ska passera och anses än i dag vara ett tekniskt underverk – utöver att vara en av Londons stora sevärdheter.

9-bixby-bridge

9. BIXBY CREEK BRIDGE, BIG SUR, KALIFORNIEN, USA
Bixby Creek Bridge står 79 meter över en djup flodbädd och är en av de högsta broarna av sitt slag i världen. När man ser var bron ligger – alldeles intill Stillahavshusten – är det tydligt att det inte var ett enkelt bygge, men arbetet har visar sig vara värt mödan då det i dag är en av världens mest fotograferade broar.

10-khaju-bridge

10. KHAJU BRIDGE, ISHAFAN, IRAN
Den här bron är ett av de vackraste exemplen på persiskt arkitektur i Iran. Khaju Bridge fyller många funktioner: den kopplar samman de två sidorna av floden Zayandeh, separerar de två sidorna av floden som har olika vattennivåer och är dessutom en utmärkt plats för fritidsaktiviteter med sina många paviljonger.

Källa: theluxurytravelexpert.com, foto: Pixabay