Australien – julens reseuppstickare

Av publicerat

Det finns en riktig uppstickare i årets julbokningar. För trots att det är en riktigt arbetsgivarjul i år så bokas många utlandsresor av svenskarna och det land som i år finns med på listan som inte varit populärt tidigare är Australien.

Allra flesta åker till Spanien och den enskilt mest bokade resmålet är Gran Canaria, följt av Bangkok och London, visar statistik från Ticket Privatresor. Trots den långa restiden till Australien – vanligtvis mellan 20 och 35 timmar – har bokningarna ökat med 66 procent gentemot tidigare år. Landet klättrar från plats 22 i fjol till plats 8 på listan i år. Ökningen beror troligen på fler flyglinjer och ökad konkurrens till Australien och snittpriset på flygbiljetter har fallit mycket. Dessutom har många svenskar familj och vänner som bor och arbetar i landet vilket mycket möjligt kan vara en bidragande orsak.

– En resa till Australien finns på många svenskars bucket list och ovanligt många svenskar förverkligar sina drömmar i jul tack vare att flygbiljetterna dit är ovanligt billiga i vinter. Det som lockar är rundresor och att uppleva allt från vildmark och exotiska djur till fantastiska stränder och storstäder som Sydney och Melbourne, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Överlag ökar bokningarna med 16 procent jämfört med förra året – och detta trot att det är en arbetsgivarjul i år med få lediga dagar.

– Många är sugna på en härlig vintersemester och det är ofta lättare att ta långledigt under julhelgerna än under resten av vintern. Den som tar ut sju och en halv semesterdagar kan vara ledig 16 dagar ledigt i sträck, säger Karin Starkman Ahlstedt.

De hetaste semesterländerna för svenskarna i jul:

 1. Spanien
 2. Thailand
 3. USA
 4. Storbritannien
 5. Förenade Arabemiraten
 6. Tyskland
 7. Nederländerna
 8. Australien
 9. Mexiko
 10. Frankrike

De hetaste resmålen för svenskarna i jul:

 1. Gran Canaria
 2. Bangkok
 3. London
 4. Teneriffa
 5. Phuket
 6. Miami
 7. Dubai
 8. Amsterdam
 9. Krabi
 10. Malaga
Perth, den största staden på Australiens västkust.

Perth, den största staden på Australiens västkust.

Källa: Ticket, foto: Pixabay