Tom Hanks – Hollywoods mest sympatiska man

Av publicerat

Ännu en gång har Tom Hanks iklätt sig professorsrollen och bjuder in till ett rafflande äventyr i filmen Inferno. Filmen håller ett högt tempo och bjuder på idel vackra miljöer, följ med till Florens ännu en gång och vidare till Istanbul.

Tom Hanks brukar kallas ‘Hollywoods mest sympatiska man’. Han är inte bara artig och trevlig, han är dessutom generös, en god kollega och han tar sig alltid tid att möta sina fans – egenskaper som gör honom till en av världens mest folkkära skådespelare.

– Det skadar inte att ha lite vanligt folkvett, säger 60–åringen som är en av de högst betalda stjärnorna i Hollywood och har haft en lysande filmkarriär i mer än 30 år och över 80 filmer och TV–serier.

– Jag tror att man kommer längre i livet om man är trevlig. Det handlar om att ha respekt för andra människor. När jag arbetar på en filminspelningsplats så må jag vara där i egenskap av en känd skådespelare som spelar huvudrollen. Men det är inte tack vare mig filmen bli bra. Det är tack vare det skickliga teamet som en film blir bra och framgångsrik. Varje person i teamet är proffs som gör sitt yttersta varje dag för att slutprodukten ska bli så bra som möjligt.

Inferno1

Att Tom Hanks är en bra kollega märks inte minst av att han ofta samarbetar med samma regissörer. Han har flera gånger arbetat med Steven Spielberg (“Rädda menige Ryan”, “Catch Me If You Can”, “The Terminal”). Men det var Ron Howard som gav Tom Hanks genombrottsrollen 1984 i filmen “Splash”. De har arbetat tillsammans flera gånger sedan dess, inte minst med filmatiseringarna av Dan Browns populära böcker om symbolforskaren och Harward–proffesorn Robert Langdon i huvudrollen: “Da Vinci–koden”, “Änglar & demoner” samt bioaktuella “Inferno”.

– Inferno är liksom de tidigare två filmerna oerhört spännande, säger Tom Hanks. Tempot är högt och berättelserna utspelar sig i historiskt intressanta miljöer. Robert Langdon är en fantastisk karaktär att spela. Han är intelligent och mycket skicklig på sitt jobb.

Handlingen i Inferno börjar när Robert Langdon vaknar upp på ett italienskt sjukhus med minnesförlust. Han slår sig samman med läkaren Sienna Brooks, spelad av Felicity Jones (“The Theory of Everything”) som han hoppas kan hjälpa honom att återfå minnet. Tillsammans, och i tät kamp mot klockan, beger de sig ut kors och tvärs över Europa för att försöka stoppa en galning från att släppa lös ett virus som skulle kunna utplåna hälften av världens befolkning. 
Filmen spelades till största delen in i Florens i Italien. Tom Hanks berättar att han älskar staden.

– Florens är utan tvekan en av världens vackraste städer. Staden andas konst, historia och den vackra arkitekturen är välbevarad. 
Det finns dock nackdelar med att spela in i en gammal stad. Ojämna kullerstensgator till exempel. Tom berättar om en av de värsta dagarna under filminspelningen, när han och Felicity Jones gjorde en actionscen i Boboliparken.

– Vi var jagade och sprang som tokar, upp och ned i trappor, hoppade över murar och sprintade över kullerstensbelagda vägar. Det var väldigt varmt och jag hade på mig ett par obekväma mockaskor med platt sula. Jag gjorde mig rejält illa i fötterna den dagen. Fast det var ännu värre för Felicity, hon var tvungen att göra alltihop i högklackat!

1271033 - THE WALK

Tom säger att han drömmer om att en dag få regissera Ron Howard i en riktigt fysiskt och psykiskt krävande actionsekvens.

– Jag skulle tvinga honom att svettas, slåss, ramla och må så jädrans dåligt att han börjar storgråta och ber mig att sluta och stänga av kamerorna.

Tom skrattar och tillägger:

– Skämt åsido, Inferno var en tuff inspelning och det känns i kroppen att jag inte är ung länge. Men för det mesta hade vi väldigt roligt och det var ett nöje att bo och arbeta i en underbar stad som Florens.

Tom älskar Europa. Hans hustru Rita Wilson har grekiskt påbrå och paret tillbringar mycket tid i Grekland, framför allt på ön Mykonos. Hemma är dock Los Angeles, Kalifornien. Rita och Tom har varit ett par sedan mitten av 1980–talet och de gifte sig 1988. Tom har två barn från sitt första äktenskap och två barn med Rita. På fritiden gillar han att gå på långpromenader, lyssna på musik (favoriterna är Beatles, ELO och Elvis Presley). Han har inga dyrbara hobbies, förutom att han samlar på antika skrivmaskiner och har flera hundra i sin samling.

Tom Hanks har ständigt nya filmroller på gång, både som skådespelare och som producent – han har producerat mer än 50 filmer och TV–serier, många tillsammans med sin hustru Rita. Dessutom engagerar han sig politiskt (han är hängiven Hillary Clinton–supporter) och skänker enorma summor pengar till välgörenhet.

– Världen är en eländig plats just nu, säger han. Miljontals människor över hela världen förlorat allt, på grund av krig och ekonomiska kriser. Jag är en rik filmstjärna och har jag aldrig drabbats av elände, fattigdom och desperation. Jag är mycket privilegierad och det är jag full medveten om. Men jag ser förändringarna runt omkring mig, och det får mig ofta att känna mig maktlös. Vi lever i oroliga tider.

Tom Hanks Felicity Jones Inferno

Tom Hanks och Felicity Jones i Inferno.

Tom är inte bara generös i välgörenhetssammanhang. Han är generös mot sina fans och medmänniskor också. Han gillar att bjussa på sig själv och att göra andra människor glada. Nyligen fotobombade han en bröllopsfotogafering i New Yorks Central Park och bilderna har letat sig ut på nätet. Vid ett annat tillfälle tog han några roliga selfies på en restaurang med en mobil som tillhörde en kille som somnat vid middagsbordet. Och för en tid sedan bjöd han in en taxichaufför, som han samtalat med under en lång taxiresa i New York, till en teateruppsättning av “Lucky Guy” där han spelade huvudrollen. Han är aktiv på Twitter där han har mer än 12 miljoner följare, @tomhanks, och han brukar twittrar när han hittat handskar och andra borttappade saker på stan. Allt som oftast hittar de borttappade sakerna sin rätta ägare och det blir extra roligt för de som är fans att det var filmstjärnan Tom Hanks som hjälpt till.

– Jag mår bra av att göra andra människor glada, säger han.

Tom får ofta frågan om han skulle vilja spela en riktigt hemsk roll, som en riktigt vidrig, mördande, elak människa. Men det intresserar honom inte.

– Faktum är att jag blivit erbjuden elaka roller men jag har inte läst något sådant manus som varit tillräckligt bra för att jag skulle vilja tacka ja. Jag vill inte spela en osympatisk karaktär bara för sakens skull. Jag spelar hellre trevliga, vardagliga killar.
På frågan om vilken av alla karaktärer han spelat han gillar allra mest.

– Jag tycker om de flesta av dem, på ett eller annat sätt, men Forrest Gump är en av mina absoluta favoriter. Han är en god människa som vill alla väl. Extraordinära saker händer i hans liv men han förblir samma jordnära person ändå, det finner jag inspirerande.

1271033 - THE WALK

TOM HANKS 

Ålder: 60
Bor: Los Angeles, Kalifornien
Familj: Fyra barn och ett barnbarn, gift med skådespelaren och producenten Rita Wilson.
Yrke: Skådespelare, producent, regissör, manusförfattare.
Filmer i urval: “Splash”, “Turner & Hooch”, “Big”, “Sömnlös i Seattle”, “Philadephia”, “Forrest Gump”, “Apolo 13”, “That Thing You Do” (även regi), “Rädda menige Ryan”, “Du har mail”, “Den gröna milen”, “Cast Away”, “Catch Me If You Can”, “Da Vinci-koden”, “Charlie Wilson’s War”, “Änglar och demoner”, “Det är aldrig för sent Larry Crown”, “Captain Phillips”, “Saving Mr Banks”, “Sully.
Aktuell: På bio i “Inferno”.

Text: Monika Agorelius, foto: Robert Ascroft © 2016 CTMG, Inc.