En publikfest med tenniseliten – If Stockholm Open

Av publicerat

I oktober kommer några av världens bästa tennisspelare till Kungliga Tennishallen i Stockholm. Upplev en turnering för hela familjen, shoppa hos utställarna och se när spelarna gör upp om den anrika If SO-titeln.

– Vi har en bra blandning av de största världsstjärnorna på touren. Framför allt Juan Martín del Potro och Gael Monfils, som är två av de hetaste spelarna just nu. Sedan har vi några yngre spelare som också är duktiga – Alexander Zverev, som bara är 19 år gammal och redan börjar närma sig topp 20 i världen. Även fransmannen Lucas Pouille, som är 22 år gammal och i år har gått till kvartsfinal i både Wimbledon och Us Open, säger Simon Aspelin, turneringschef för If Stockholm Open.

Startfältet är starkt – här blandas de största etablerade toppspelarna med yngre spelare och utmanare. Enligt Simon Aspelin utgör årets startfält hård konkurrens om att vinna titeln – inte mindre än sju spelare var nyligen i åttondelsfinal eller bättre i US Open.

Gael Monfils.

Gael Monfils.

– Jag kan inte minnas att vi haft ett sådant starkt startfält på många år. Vi har många spelare som är i sin bästa form, vilket gör att det kommer bli väldigt bra tennis i år, berättar Simon Aspelin.

Satsar på andra spelare

Tomas Berdych, fjolårets vinnare, kommer inte tillbaka i år för att försvara sin titel. Det är en strategi från If Stockholm Open, som vill satsa på andra spelare som inte har varit med i tävlingen lika många gånger. Nu ska vi istället rikta blickarna mot storfavoriten Gael Monfils, fransmannen som ligger raknad åtta i världen just nu och som har sex ATP-titlar.Deltagandet i Stockholm blir Monfils tredje i karriären, efter att han vann turneringen år 2011 och sedan förlorade första rundan 2012 mot svensken Patrik Rosenholm.

– Jag håller Gael Monfils som favorit. Under se senaste månaderna har han bara förlorat tre matcher sedan Wimbledon och var nu framme i semifinal i US Open. Han är en av de största tennisunderhållarna på touren och var en av de första spelarna vi signade till If Stockholm Open i år. Sedan har vi satsat på lite andra spelare helt enkelt – argentinaren Juan Martín del Potro, som bland annat vann OS-silver i Rio för några veckor sedan. Han har tidigare varit raknad fyra i världen, men har sedan dess brottats med skador. Nu är han tillbaka och ses som en av de absolut största stjärnorna på touren, berättar Simon Aspelin.

Simon Aspelin

Simon Aspelin. Foto: Bildbyrån-54682

Svenska stjärnskott i Kungliga Tennishallen

Tävlingen bjuder även på servkanoner och yngre bubblare. Amerikanaren John Isner och Ivo Karlovic från Kroatien, båda över två meter långa, ses som några av världens bästa servare genom tiderna. Om man inte vill missa de hetaste matcherna ska man enligt Simon Aspelin, besöka If Stockholm Open på onsdagen, torsdagen och fredagen.

– Under dessa dagar är det som mest tryck i hallen. Sedan vill jag också lyfta fram våra svenska spelare Mikael Ymer och Elias Ymer, två bröder som tillhör de bästa yngre spelarna i världen, jag rekommenderar att man kommer och ser dem också, berättar Simon Aspelin.

En vecka fylld med aktiviteter

I över 40 år har If Stockholm Open varit ett årligt återkommande evenemang för alla tennisintresserade. Turneringen är en självklar arena för alla som älskar tennis och för svenskt näringsliv. If Stockholm Open avgörs i år mellan 15 och 23 oktober och väntas locka cirka 40 000 besökare. Den 16 oktober är det laddat för en stor familjefest i Kungliga Tennishallen. Klockan 10 öppnas entréerna med fritt inträde och sedan drar kvalfinalerna igång. Dagen kommer bjuda på underhållning både på sidan av banan och på banan. Allt från fiskedamm till ansiktsmålning och shower av filmgruppen Rackartygarna på Center Courten, står på programmet.

Under hela veckan kommer även flera utställare finnas på plats i tennisgallerian. Bland annat Tennis fashion, Babolat, Asics, RS Tennis och klockföretaget Sjöö Sandström som för andra året i rad, står värd för all tidtagning under turneringen.

22102015-20151022-0069k

Historien bakom If Stockholm Open
Sedan 40 år tillbaka har If Stockholm Open varit ett årligt återkommande evenemang för alla som älskar tennis. Det var i slutet av 60-talet som tennislegenden Sven Davidson fick idén om att samla den världens tenniselit i Stockholm. Tillsammans med de övriga grundarna Hans-Åke Sturén, Börje Fornstedt, Göran Tholerus och Börje Lundin arrangerades den första upplagan av If Stockholm Open 1969. Segrade gjorde då jugoslaven Nicola Pilic. Sedan dess har turneringen spelats i Kungliga tennishallen, med undantag för några år i globen. Hallen kostande i dagens penningsvärde 80 miljoner kronor att bygga och finansierades bland annat av Kungen och entreprenören Marcus Wallenberg. Sedan 2009 slöt Stockholm Open AB ett långsiktigt operatörsavtal med IEC in Sports och PR Event, som numera ägs av franska Lagardère Sports.

Var: Kungliga Tennishallen, Lidingövägen 75 i Stockholm.
När: 15-23 oktober.

Av: Joline Ekman