Kalifornien inspirerar Årets Kock

Av publicerat

Att bli Årets Kock innebär ett späckat år med många ingredienser. En av de kanske allra bästa är en inspirationsresa till det land som inspirerar gastronomiskt. Årets Kock Jimmi Eriksson valde Kalifornien som sin destination.

– Förutom äran att vara Årets Kock är nog resan det största priset, säger Jimmi Eriksson i köket på Restaurangakademin då han bjudit in till träff för att berätta om sin resa och bjuda på några små, snygga och smakrika rätter.

Att resan skulle gå till Kalifornien med San Francisco och Napa Valley som huvuddestinationerna var för Jimmi Eriksson ett lätt val:

– Thomas Keller på The French Laundry i Yonthville har alltid varit en av mina förebilder och besöket på hans restaurang var en av resans höjdpunkter.

Men det var inte bara stjärnkrogarna som The French Laundry, Meadowood och Saison som lockade. Resan inkluderade även besök på flera olika Farmers Markets och ett besök på The Culinary Institute of America. Med på resan var även två tidigare vinnare av Årets Kock, Karl Ljung och Markus Aujalay. Självfallet bjöd resan även på en hel del goda amerikanska viner – eleganta och lokala viner som perfekt matchade maten.

– Bland de trender jag fångade upp under min resa var bland annat den att vi kommer att se mer frukt och bär i maten – istället för att använda vinäger kommer frukten och bären att användas, förklarar Jimmi Eriksson.

Dessutom kommer fokus på hållbarhet och närhet till råvaran att bli än tydligare. Samtidigt kommer vi att minska andelen protein i rätterna på menyn. De rätter Jimmi Eriksson komponerat bjuder på finfina exempel på just dessa trender.

Fruktinspiration från Kalifornien
4 portioner

Ingredienser:

 • 4 blad grönsallad
 • 1 persika
 • 4 körsbärstomater
 • 1 citron
 • 4 björnbär
 • 1 msk spritärtor
 • 1 delikatess gurka
 • 2 msk matyoghurt
 • 1 msk rostade mandlar
 • Vattenkrasse
 • Buskkrasse

Gör så här:

  1. Skåra ett litet jack i tomaterna och doppa ner i kokande vatten tills skalet öppnar sig, lägg i kallt vatten och skala bort skalen. Dela sedan på mitten.
  2. Dela gurkan på längden och sota direkt på spishällen så den blir sotad, dela sedan ner i mindre bitar.
  3. Blanchera ärtorna i 5 sekunder i kokande vatten och kyl sedan ner så man behåller det krispiga i ärtorna.
  4. Dela ner björnbär och persika i mindre bitar.
  5. Lägg persika, björnbär, tomat, gurka och ärta i salladsbladet. Toppa sedan med yoghurt och mandel för att sedan avsluta med krasse och hackad mandel.

Läs ytterligare två recept i magasinet här, sida 58-60.

Text: Yvonne Gull, foto: Madeleine Landley