Utställt i höst: Möbelhistoria i Paris

Av publicerat

Runtom i Europa finns alltid mängder av fascinerande och annorlunda utställningar, vissa klassiska och andra nyskapande. Följ med VOYAGE i fyra delar till Basel, London, Paris och Wien för att njuta, inspireras och lära dig mer.

The Bauhaus Spirit – Möbelhistoria i Paris

Les Arts Décoratifs daterar till 1882 – tidigare under annat namn – då en grupp samlare gick samman med idén om att visa upp konsthantverk och utveckla samarbetet mellan kultur, design och produktion i Frankrike. Museet är en icke-vinstdrivande organisation som arbetar efter mottot “att hålla liv i konstkulturen genom att göra användbara saker vackra”.

1919 öppnade den tyska arkitekten Walter Gropius skolan Bauhaus som har haft stor påverkan på 2000-talets konst, inte främst inom möbeldesign. Skolan var en knutpunkt för en mängd olika kreatörer som tillsammans experimenterade med nya koncept för människors vardagliga liv. Att konstnärer, arkitekter, hantverkare, musiker, fotografer, skådespelare och designers kunde samarbeta berodde på den så kallade ”Bauhaus-andan” – frihet, uppfinningsrikedom, skapelse och att föra vidare färdigheter och kunskap. 1933 tvingades skolan stänga på grund av nazistiskt påtryck.

I utställningen The Bauhaus Spirit syns över 900 arbeten i form av möbler, textiler, teckningar och målningar från tidsperioder som formade skolans klimat. Utställningen börjar med att berätta historian som gjorde att Bauhaus överhuvudtaget existerar och går sedan genom alla steg i skolans läroplan och dess olika verkstäder.

När: 19 oktober 2016 – 26 februari 2017
Var: Les Arts Décoratifs, Paris, Frankrike

Av: Josefine Sandqvist
Foto (vänster): The Josef and Anni Albers Foundation, VG och Kunst, Bonn
Foto (höger): Estate of T. Lux Feininger/Bauhaus-Archiv Berlin