En säker spanjor – Seat Ateca

Av publicerat

Nu har även Seat en het utmanare i det växande SUV-segmentet och vi har provat nya Ateca under en resa från soluppgången i Barcelona till berget Montserrat.

Klockan är strax efter sex på morgonen i Barcelona och solen har inte gått upp än men staden har precis börjat vakna till liv. I garaget står den vita Atecan och väntar, förberedd på att ta mig ut från stan och till berget Montserrat.

Namnet Montserrat är katalanska och betyder ”det sågtandade berget”. Bergsformationen bildades för cirka 50 miljoner år sedan och är som mest 1 236 meter hög. Vid klart väder kan man se ända till Mallorca härifrån. Sedan 1987 är berget ett naturskyddsområde och ett populärt utflyktsmål för Barcelonaborna. Klostret Santa Maria de Montserrat, på 720 meters höjd, är ett benediktinerkloster och kyrkan är en viktig vallfärdsort för kristna men även ett mycket populärt turistmål.

Berget ligger cirka fem mil nordväst om Barcelona och är en stor turistattraktion. Vad som även är av stor attraktion vid berget och den som gillar att köra bil är de kurviga vägarna som tillhör bland dem bästa i världen. Perfekt asfalt och god sikt gör körningen till en fröjd. Därför är valet att prova Ateca här givet.

_w3a1812

På väg ut från Barcelonas centrum får jag möjlighet att prova de nya hjälpsystemen som finns i bilen. När köerna börjar växa följer bilen själv tempot och kan stanna om så behövs tack vare den adaptiva farthållaren och den så kallade ”Traffic Jam Assist”. Skulle något plötsligt dyka upp framför bilen kommer nödbromssystemet gå in och hindra en kollision. Två andra mycket praktiska system är döda-vinkel-varnaren och Rear Traffic Alert. I den täta stadstrafiken kommer skoter- och mc-förarna som projektiler från alla håll. Då kan det vara skönt att få en liten varning om man tänker byta fil och något är där som man inte ser. Rear Traffic Alert systemet hjälper till då du ska backa ut från till exempel en parkeringsplats och varnar om något kommer från sidan.

Ett annat system som heter ”Lane Assist” hjälper dig stanna i samma fil om ögonen skulle råka falla på något annat för en sekund. Bilen både varnar och för dig tillbaka i rätt fil om du skulle börja vingla. Andra hjälpsystem som finns är helljus-assistent och trafikskylts-igenkänning för att nämna några. Tillsammans gör samtliga varningssystem att man kan slappna av bakom ratten och njuta av solen som strålar genom det stora panoramaglastaket.

Trots att detta inte är en stor bil, totalt 4,36 meter på längden är kupén väldigt rymlig. Inredning är snygg och mycket funktionell i en bra kombination. Detta är ingen slump med tanke på att Seat ägs av tyska Volkswagen och det utan tvekan sätter stor prägel på vilka delar som används i bilen. Men för den saken skulle saknas inte passion i bilen.

Seat har arbetat hårt med att få ned vikten på Ateca, modellen är till och med bland dem lättaste i klassen. Något som tydligt märks på körglädjen när motorvägen byts mot de slingrande vägarna som leder upp vid foten av Montserrat. Ateca är ingen sportbil men bakom ratten har man ändå riktigt kul i kurvorna. Motorn i testbilen är den stora turbomatade bensinaren på 150 hästkrafter med fyrhjulsdrift och DSG växellåda. Det finns även en snålare bensinversion samt tre olika dieslar där den starkaste är på 190 hästar. Det går även att få bilen med endast framhjulsdrift samt manuell växellåda.

untitled2

Något som är mycket praktiskt är det nya infotainmentsystem som innehåller Mirror Link. Systemet gör att man kan spegla sin smarta telefon och får upp utvalda appar direkt i bilens skärm. Du kan få meddelanden upplästa samt diktera nya. Har du lagt in en adress i din kartapp dyker den automatiskt upp och som navigation i skärmen när du ansluter telefonen. Dina spellistor i Spotify finns tillgängliga. Mycket praktiskt med tanke på att man numera har allt i sin telefon.

Seat har satt ett mycket attraktivt pris på Ateca, något som tillsammans med det man får garanterat kommer sätta fart på försäljningen. Med ett grundpris på strax över 200 000 kr får man säkerhetsutrustning som autobroms, adaptiv farthållare samt backsensorer. Det känns tryggt att man valt satsa på sådan utrustning från start. Så för den som vill köra säkert, ha kul bakom ratten samt med spansk passion är detta en fantastisk bil med design och teknik som vänder sig till både hjärta och förnuft, bilen kan attrahera såväl gamla som unga och är dessutom ett starkt alternativ på tjänstebilsmarknaden. Henrik Looser, marknadschef för Seat Sverige säger:

– Ateca är en fantastisk bil med design och teknik som vänder sig till både hjärta och förnuft, bilen kan attrahera såväl gamla som unga och ger oss dessutom ett starkt alternativ på tjänstebilsmarknaden. Med Ateca adderar vi ytterligare ett ben att stå på för varumärket Seat, tillsammans med Leon och Ibiza, och öppnar dörren till det växande Suv-segment där vi tidigare inte har funnits med som ett alternativ. Det bästa av allt är att Ateca bara är början – inom de närmaste åren kommer vi att lansera ytterligare nya modeller som kommer bredda varumärket och göra det möjligt för oss att konkurrera inom fler segment och målgrupper. Samtidigt fortsätter utveckling och förfiningen av succémodellerna Leon och Ibiza.”

untitled3

Seat Ateca
Grundpris: Från 236 000 kronor.
Motor: 1,4-liters turboladdad bensinfyra, 150 hk.
Vridmoment: 250 Nm.
Kraftöverföring: Motorn fram, 7-stegad automat, fyrhjulsdrift.
Acceleration: 0-100 km/tim: 8,9 sek. Toppfart: 189 km/h.
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren: 0,6 l/mil.
Vikt: 1 509 kg.
Garantier: Nybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost.

Av: James Holm