Utställt i höst: Modern konst i Basel

Av publicerat

Runtom i Europa finns alltid mängder av fascinerande och annorlunda utställningar, vissa klassiska och andra nyskapande. Följ med VOYAGE i fyra delar till Basel, London, Paris och Wien för att njuta, inspireras och lära dig mer.

Kandinsky, Marc & Der Blaue Reiter – Modern konst i Basel

Ernst Beyeler samlade konst under 50 år och när han behövde utnyttja det han samlat på sig verkade det mest logiska att ställa ut den på ett museum. Men det blev tydligt att ingen befintlig plats kunde göra konstverken rättvisa. Därför skapades stiftelsen Fondation Beyeler och idén om ett nytt museum föddes. Tillsammans med den italienska arkitekten Renzo Piano formgav de en byggnad som blev samlingarnas nya hem.

Der Blaue Reiter

Almanackan Der Blaue Reiter av Kandinsky och Marc. / Foto: Thomas Ganzenmüller, Hannover

Utställningen Kandinsky, Marc & Der Blaue Reiter ställs ut på museet till och med början av 2017 och består av ungefär 70 konstverk och 90 installationer. Samlingen utgörs av verk dedikerade till Der Blaue Reiter, en legendarisk almanacka som hade stor betydelse för människors syn på konst strax innan första världskriget.

De två vännerna Wassily Kandinsky och Franz Marc sammanförde text och bild i almanackan från flera konstnärer som vågade vara öppna och internationalistiska. Verken vi ser i utställningen sträcker sig från 1908 till 1914 men Kandinsky och Marcs idéer har satt sin prägel på den moderna konst vi ser än i dag.

När: till 22 januari 2017
Var: Fondation Beyeler, Basel, Schweiz

Av: Josefine Sandqvist, foto: Fondation Beyeler