Ludvig Löfgren – nio år i skogen

Av publicerat

Stjärnor blir upplockade. Så var det även för Ludvig Löfgren då han efter avslutad utbildning på Konstfack i Stockholm fick anställning på ett glasbruk i Småland. Nu är han aktuell med en utställning som summerar hans nio år i skogen.

Året var 2007 då Ludvig Löfgren började sin anställning på glasbruket i Kosta och flyttade ner till Småland. Redan innan han började på Konstfack hade han arbetat som glasblåsare och hade därför i bagaget en bredd och förståelse för hantverket. Hans resa i Glasriket har tagit varit både varm och kall men alltid lett honom vidare till nya utmaningar och produktioner av så väl serieproducerat glas som konstglas.

Med buller och bång slog hans lilla ljuslykta i formen av en dödskalle ner i butikerna. Försäljningssuccén var ett faktum men samtidigt var det många som ställde sig frågan om varför man skulle tända eld på döden.

Ludvig Lofgren

– Alla som börjar på Kosta Boda brukar få i uppgift att fundera ut en version av ”Snöbollen”. Jag har alltid burit med mig dödskallen så efter ett tag kändes det som en självklar idé, berättar Ludvig Löfgren i samband med att han visar upp sin utställning Nio år till skogs på Designgalleriet i Stockholm.

Utställningen fokuserar på det Ludvig Löfgren gjort som blivit serieproducerat. Vissa saker finns fortfarande i butik, andra är tagna ur produktion. Åren på Kosta Boda började bra men den ekonomiska krisen kom emellan och företaget började omorganisera. Delar av produktionen flyttade utomlands. De varma ugnarna slocknade och många av formgivarna sades upp.

För Ludvig Löfgren ledde vägen vidare in i skogen med destination Målarås Glasbruk. Skillnaderna i arbetssätt var stora:

– Skulle jag beskriva Kosta skulle jag säga att det är varmt och Målarås är kallt.

Kylan på Målarås handlar mycket om att man här arbetar på ett helt annat sätt. Då de varma glaset är det som formas på Kosta så är det istället formar och förarbetet innan glaset kommer till som är metoden på Målarås. Samtidigt bjöd den nya arbetsmiljön på nya möjligheter rent hantverksmässig som exempelvis möjligheten att kombinera glas och metall.

De nio åren som anställd på två av de mest erkända glasbruken i Småland lider nu mot sitt slut. Nu väntar en framtid som frilans och kanske även möjligheten att kombinera det varma och det kalla. Som den stjärna han är lär vi få se honom fortsätta lysa upp glasvärlden där nere i skogen ännu en tid.

Utställningen pågår till den 30 juni.
Adress: Kammakargatan 52, Stockholm

ludvig

Av: Yvonne Gull