Husbesök i Champagne (del 1) – Veuve Clicquot

Av publicerat

Puffen, bubblet och den kalla drycken kittlar strupen och tvingar mungiporna uppåt. Det är något smått magiskt över Champagne, en dryck och en destination väl värd att dyka ner i.

Följ med Voyage till fem champagnehus – alla med sin egen unika profil – i fem veckor framöver. Vi besöker: det stora huset, det lilla huset, det återerövrade huset, det kanske allra mest romantiska huset och avslutningsvis det hus som Churchill älskade.

Att köra in i Reims, Champagnes huvudstad, är smått chockartat. Trafiken är intensiv, en rondell och vips är vi hemma hos Veuve Clicquot. För att komma till sans åker vi uppför backen, passerar Pommery och svänger in till restaurangen Le Jardin, ett 1-stjärnigt ”avslappnat” matställe. I trädgården blommar det och luften är klar. För att hämta andan inmundigas en veloute på champinjoner, en fiskfilé med wasabisås och en citronpaj självfallet ackompanjerat av ett glas ”Gula Änkan”.

Det stora huset – Veuve Clicquot

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi inleder besöket med att gå ner i den magiska kalkstenskällaren som sedan i fjol är upptagen som världsarv av Unesco. Det brukar sägas att det inunder Reims ser ut som en Schweizerost, redan på 300-talet började romarna gräva upp kalksten för att få byggmaterial till staden. I dag finns här över 200 kilometer gångar, varav många numera används för lagring av champagne. Under första världskriget bodde härnere 20 000 människor, hos Veuve Clicquot fanns ett sjukhus och hos grannhuset Pommery en skola. Veuve Clicquot rumsterar i dag i 24 kilometer av dessa källare. Att alla de 16 000 000 champagneflaskor som huset producerar årligen lagras här är smått hisnande.

Tillsammans med Delphine Laborde, en av husets tio vinmakare under Chef de Cave Dominique Demarville, får vi tillfälle att prova basvin. Det är detta vin som sedan kommer att blandas till den blandning som år efter år ska ge en champagne med samma smak.

– Vi brukar gradera de olika basvinerna och sedan bestämma om de ska lagras eller användas, berättar Delphine Laborde som med sina 32 år är husets yngsta vinmakaren.

Har du tur, kan du även bli incheckad på Hôtel du Marc, som bjuder på rum och mat i sann Veuve Clicquot anda. Fri tillgång till husets champagne är en självklarhet samt möjligheten att laga mat tillsammans med husets fenomenala köksmästare Christophe Pannetier. Vi får nyckeln till ett rum med badkar varifrån det går att se den magnifika katedralen.

20160414_202627_AB

Yvonne Gull och Andreas Skölde på trappan till Hôtel du Marc.

Historia om huset

Veuve Clicquot grundades 1772 av Philippe Clicquot vars son Francoise gifte sig med Nicole-Barbe Ponsardin. Kort efter giftermålet blev den då 27 åriga Nicole änka och arvtagare till fyra hektar odlingar som årligen gav en produktion på 8 000 flaskor champagne, hon bestämde sig för att driva företaget vidare. Begåvad med affärssinne, mod och innovationslust påbörjade hon en framgångssaga.

Madame utvecklade ett ” riddling table”, en form av ställning med borrade hål där flaskorna sätts i och sedan roteras. Under roteringsprocessen samlas sedimentet närmast korken. Resultatet blir färre exploderade flaskor och mindre spill under degorgeringen. Metoden anammades även av konkurrenterna, i dag är det dock kylning av flaskhalsen som används i den mer industriella produktionen. Genom att förbereda för export till Ryssland efter Napoleons seger 1811 tog huset ett försprång på exportmarknaden. Den med åren allt gulare etiketten är också något som bidragit till framgångarna. I dag erbjuder huset en fin samling Clicquot-gula souvenirer från paraplyer till campingvagnar, designers som Karim Rashid har också varit med och skapat fiffiga gula champagnetillbehör. I dag är huset nummer två i storleksordningen, bara Moët & Chandon är större.

Adress: 1 Place des Droits de l’Homme, Reims

Tips:
Varje år vid skördetid, i september eller oktober anordnas en speciell VIP-dag där alla är välkomna att hjälpa till – håll utkik på hemsidan.

veuve-clicquot-flaskor

Om vinet
Historiskt sett var champagnen söt, i slutet av 1800-talet talar vi om en dosage på 30–40 gram/liter, den avsedd för den ryska marknaden var än sötare och bjöd på en dosage på 250 gram/liter. Med dagens Rich är man tillbaka på en dosage på 30 gram/liter.

Champagnetips

  • Veuve Cliquot Brut “Gula Änkan”, 7424, 409 kr/750 ml
    Fruktig och elegant på nosen, balanserad smak med fin mineralitet. En klassiker.
  • Veuve Cliquot La Grand Dame 2006
    Här bjuds vi på en fin mousse samt en
    sirlig textur. Bröd och frukt i lager på lager.

Av: Yvonne Gull och Andreas Skölde