Falsterbo Horse Show – unikt tillfälle att möta världseliten

Av publicerat

Falsterbo Horse Show bjuder på lika mycket Horse som Show. Under nio dagar åker över 60 000 besökare till den svenska södern för att se världseliten göra upp om prispallarna i femstjärnig hoppning och dressyr. I år kan man vänta sig få uppleva allt från Nations Cup och kamelridning till After Ride och höjdhoppning.

Sedan början av 1920-talet har företagare och privatpersoner mötts på Falsterbo Horse Show för att ryckas med i tävlingarna. I dag är det den största utomhustävlingen i Skandinavien och har sedan 1980-talet drivits på samma sätt, med internationella tävlingar och olika typer av kringarrangemang.

– Basen i vårt upplägg är likadant från år till år, vi är ett niodagars evenemang med nationella tävlingar i början av veckan, som sedan övergår till internationella tävlingar i slutet av veckan. I år pågår tävlingarna mellan 2 och 10 juli. Nytt för i år är finalplatser för en nationell tävling under första helgen som heter Swedish 7-Star Spring Tour, med 1,50-hoppning i finalen. Tävlingen har funnits i några år och nu hålls finalen för första gången i Falsterbo, vilket lockar flera stora ryttare redan första helgen, säger Elisabeth von Schrowe, eventchef för Falsterbo Horse Show, och berättar att ryttare som inte är uttagna till laget i Nations cup, nu har chansen att kvala till de internationella tävlingarna helgen därpå.

Under de två första dagarna, lördag och söndag, är det bland annat nationella tävlingar och kval. På måndag och tisdag är det tävlingar för unghästar som testar sin potential. Dessa dagar ger ryttare chansen att få visa upp sina unghästar för eliten. Onsdagen är en familjedag i samarbete med Öresundsbron, som är fylld med roliga aktiviteter som ansiktsmålning och ponnyridning. Det är även nu som barn mellan 12–14 år får möjlighet att tävla på stor häst – en programpunkt som infördes 2014 och blev en stor succé.

– Den 6 juli har vi en familjedag, då arrangeras bland annat ponnytävlingar för ungdomar. På onsdagen har vi också fri läktarplats, vilket gör att det brukar vara lika många besökare som under sista helgen, berättar Elisabeth von Schrowe.
Från torsdag drar de stora internationella tävlingarna i gång i både dressyr och hoppning. Då kan vi vänta oss att få se Rolf Göran Bengtsson, Peder Fredricson, Malin Bayard, Alexander Zetterman, Douglas Lindelöw, och Henrik von Eckermann ute på hopparenan, samt Partik Kittel och Charlotte Haid Bondergaard på dressyrarenan.

Arenan för hoppning på Falsterbo Horseshow.

Arenan för hoppning på Falsterbo Horseshow.

– Uttagningen sker sent, vilket gör att vi inte exakt kan veta vilka ryttare som kommer. Men dessa ryttare kommer på ett eller annat sätt komma till Falsterbo, sen är frågan vilka som rider i laget i Nations cup. Besökarna är alltid garanterade att det kommer bra ryttare, säger Elisabeth von Schrowe och berättar att varje dag avrundas med After Ride – i VIP-tältet. Tanken är att besökarna ska vilja stanna kvar på området och hinna besöka de 230 utställare som finns i området. Mellan måndag och lördag byggs också VIP-tältet om till middagstält med olika temakvällar, för att sedan omvandlas till nattklubb under kvällen. Nytt för i år är att nattklubben kommer vara öppen även i början av veckan.

Några av höjdpunkterna för i år är Somersby Trophy Puissance – en höjdhoppning som går över en mur på lördagen. Starten går på 160 centimeter och världsrekordet ligger på 240 centimeter. Samma dag arrangeras även ett kamelrace som går ut på att ekipagen ska ta sig så fort som möjligt från ena sidan till den andra i en rak riktning. Klara för start i kamelracet är redan Charlotte Heid Bondgaard, Douglas Lindelöw och Jens Fredricson.

I dag finns det bara tre platser i världen som samtidigt har femstjärniga tävlingar i både dressyr och hoppning. En av dessa är just Falsterbo Horse Show, som nu är redo att bjuda på sommarens hästevent.

Av: Joline Ekman