Roger Federer – tennis, familj, utbildning & ett glas champagne

Av publicerat

I över 18 år har Roger Federer tillhört världstoppen i tennis. Rankad trea i världen, men äldst i den gyllene fyrklövern som utgör tenniseliten är det kanske dags att ta ett steg tillbaka. Eller inte, han har sopat banan förut.

Det kan vara så att åldern börjar ta ut sin rätt. Att återhämta sig tar allt längre tid och nu senast blev Roger Federer tvungen att meddela att han inte spelar i årets upplaga av Franska Öppna. I sommar fyller han 35, och alltjämt är han nästan sex år äldre än Djokovic, Nadal och Murray. Livet på touren har dock aldrig varit bättre. Tillsammans med sin fru Mirka och deras fyra barn, tvillingdöttrarna och tvillingsönerna, reser de världen runt. En erfarenhet som Roger Federer hoppas ska leda honom vidare oavsett vad han gör. Sedan 2013 är han även Brand Ambassador för Moët & Chandon, han säger:

– Jag är extremt stolt över att vara ambassadör för Moët & Chandon, det är glamoröst! Mina föregångare är ikoner så det är verkligen en ära att bli inkluderad i deras familj.

Har du någon favoritchampagne?

– Jag gillar olika Moët & Chandon champagner för olika tillfällen. Men min favorit för speciella tillfällen är Grand Vintage 2004. Det var 2004 som jag för första gången var rankad som nummer ett i världen, så den årgången är extra speciell för mig.

Vad betyder framgång för dig?

– För mig går framgång och generositet hand i hand. Och jag har haft så enorm framgång i mitt liv att jag känner en plikt att hjälpa dem som inte haft det. Du kan inte vara framgångsrik utan att vara generös. Framgångar skapar en möjlighet – och ett ansvar att vara en förebild genom att betala tillbaks till samhället och säkra framtida generationer. Jag är mycket stolt över mitt arbete med Roger Federer Foundation.

Vilka personer är de viktigaste i din karriär?

– Jag måste verkligen tacka mina tränare som har gett mig sin kunskap och expertis, något som jag alltid kommer att vara tacksam för. Jag måste också tacka mina medspelare under åren som har ingivit mig sportsmannaandan och respekten och uppskattningen för kamratskap. Men det är framförallt min familj jag vill tacka för deras enorma stöd och support, och för att de delar min dröm om framgång som idrottsman. Och så klart för att de alltid är där för att fira med mig!

Moet&Chandon_RogerFederer_by_GiampaoloSgura_4

Vad har du för planer efter tennisen?

– När jag avslutar ATP Touren, hoppas jag kunna fortsätta inom sporten. Jag älskar tennis men jag kommer också rent praktiskt bli mer involverad i Roger Federer Foundation. Dessutom eftersom jag rest så mycket under min karriär och träffat så många intressanta människor, ser jag fram emot att involvera mig i affärer med internationellt fokus – jag älskar verkligen affärsdelen i det jag gjort under de senaste 12 åren.

Nämn en sak du älskar och en sak du avskyr i världen i dag?

– Jag älskar att resa runt i världen och utforska olika kulturer tillsammans med mina vänner och min familj. Däremot avskyr jag konflikter och krig. Jag önskar att alla kunde hålla sams.

Vilken är din favorit turnering?

– Min favorit är Wimbledon.

Hur firar du?

– Jag älskar att firanden i alla olika former. På tennisbanan gillar jag att fira tillsammans med mina supportrar. Det stöd jag får av dem under tillexempel Wimbledon betyder jättemycket för mig. Men vid sidan av tennisbanan älskar jag att fira tillsammans med min familj och mina nära vänner – det är underbart att dela ett speciellt ögonblick med dem du älskar.

Du är nästan alltid på resande fot, hur klarar du av det?

– Min fru och jag lägger mycket tid på att organisera våra resor och med att se till att vi flyger på bra tider för att lättare kunna anpassa oss till tidszonen vi kommer till. Men jag måste erkänna att en av utmaningarna med att vara en professionell tennisspelar är det ständiga resorna… Men vi klarar det och har lärt oss att njuta av det.

Vid vilka tillfällen dricker du champagne?

– Jag njuter alltid av ett glas champagen från Moët tillsammans med mina vänner, mitt team och min familj då vi firar slutet av en turnering. För mig spelar det ingen roll om jag vinner eller förlorar, det är alltid trevligt att fira när vi är tillsammans. Dessutom, älskar jag att dricka ett glas god champagne när jag skålar för en födelsedag, en bemärkelsedag, ett nytt år, eller en milstolpe.

02 0412_J

Roger Federer
Bor: I Schweiz vid Genèvesjön i en arkitektritad magnifik trevåningsvilla.
Familj: frun Mirka, tvillingdöttrarna Charlene och Myla, 6 år och tvillingsönerna Leo och Lenny, 1 år.
Karriär: Spelat proffstennis sedan 1998, vunnit bland annat 17 Grand Slam titlar, sju Wimbeldon, vunnit US Open fem år i följd och två OS-medaljer.
Sponsorsamarbeten: Med bland andra Moët & Chandon, Nike, Rolex, Jura och Mercedes.

Roger Federer Foundation
Sedan tio år tillbaka arbetar stiftelsen med utbildning för barn framförallt i södra Afrika. Målet är att 1 000 000 barn ska få tillgång till utbildning av god kvalitet innan 2018. I dag är 400 000 barn under utbildning.

Textbearbetning: Yvonne Gull, foto: Moët&Chandon/Giampaolo Sgura