Sveriges bästa restauranger 2016

Av publicerat

Årets White Guide gala har avklarats, 800 restauranger testats, och 600 kvalificerat sig in i årets upplaga av White Guide.

Även i år är det restaurang Fäviken Magasinet utanför Järpen i Jämtland som kammar hem första platsen. Kategorin bästa gastronomi gick till Esperanto och årets Stjärnskott blev den lilla sushikrogen Imouto – som även den huserar i samma lokal som Esperanto. Priset som årets banbrytare gick till Omakase Köttslöjd i Gamla Stan.

– När vi summerar årets mönstring är resan från fine dining till fun dining ett faktum, människor har roligare på restaurang i samma takt som måltids­upplevelserna blir mer uppsluppna, attityder mer lättsamma och de gastronomiska uttrycken mer underhållande vilket gör att White Guides uppdrag har blivit både roligare och mer angeläget, sa Mats Hanzon, ordförande i svenska White Guide.

Inrikes lyfter här fram tio av de utmärkelser som restaurangerna fått. Samtidigt vill vi passa på att tipsa er som reser mycket i Sverige om att köpa en egen guide – så att ni kan vara garanterad att inte missa några smakupplevelser på er resa.

1. Årets bästa mästarklass – Gastronomi
Årets vinnare i bedömningskategorin Gastronomi ger en bländande matupplevelse i absolut världsklass och en restaurangupplevelse i Internationell Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin matpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör totalpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi just nu.

• Esperanto, Stockholm
”För att ha vidareutvecklat Nordens mest finstämt sensuella gastronomi till osannolika höjder, ett eget smakrike som respektfullt bryggar öst och väst och oupphörligt utforskar de finare nyanserna i smaker, aromer och texturer i en oslagbar rytmisk helhet och visuell elegans.”

Fäviken Magasinet

Kreativitet i köket på Fäviken Magasinet. / Foto: Erik Olsson Photography

2. Årets bästa restaurang – Restaurangkultur
Årets vinnare i bedömningsgrenen Restaurangkultur ger en helgjuten restaurangupplevelse i absolut världsklass och en bländande matupplevelse i Internationell Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu.

• Fäviken Magasinet, Järpen/Åre
”För att ha skapat en av världens främsta gastro-destinationer och ha omvandlat fjällvärldens knapphet till en outtömligt rik källa för återuppväckt och nyskapad lokal gastronomi, som levereras med en service och en ambiance som till fullo stöttar husets unika personlighet och skapar en helgjuten restaurangkultur i yppersta världsklass.”

3. Årets Stjärnskott
Med utmärkelsen Årets Stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen. I samarbete med Martin & Servera.

• Imouto, Stockholm
”För att utifrån en gammal hantverkstradition ha skapat en ny kulinarisk scen med en unik föreställning, där råvarukult och subtila smaker drivs till sin yttersta spets inför hänförda gäster.”

Spritmuseum

Spritmuseum är en mötesplats för kock och sommelier. / Foto: Per Myrehed

4. Årets serviceupplevelse
Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förs över, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse. I samarbete med Lavazza.

• Spritmuseum, Stockholm
”För att med stark personlighet och egenart förena klassisk service med en modern busig glimt i ögat och en mat- och dryckesfilosofi skapad av ett tätt samarbete mellan kock och sommelier.”

5. Årets Merroir Award
Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung. I samarbete med Norges Sjömatråd.

• Sturehof, Stockholm
”För att med en alltmer hållbar och ursprungsförsäkrad varuförsörjning ständigt utveckla en av landets främsta klassiska fiskkrogar – senast med förlängning i separata ostron- och skaldjursbarer och en sprittande fräsch fiskmarknad och till och med egen fiskebåt”.

Omakase köttslöjd

Omakase köttslöjd har fokus på just kött i alla dess former.

6. Årets banbrytare
Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Den ges till en restaurang som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska eller innoverat restaurangkulturen, vilket resulterat i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse med fortsatt potential. Med utmärkelsen Årets Banbrytare premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i svensk restaurangvärld just nu.

• Omakase Köttslöjd, Stockholm
”För att med humor och självdistans ha skapat ett lika oväntat som underhållande stickspår i Sveriges pågående kärleksaffär med Japan, där kött och charkuterier från egna charken i Hälsingland skickligt tolkas efter japanska förebilder.”

7. Årets Terroir Award
Med utmärkelsen premieras en restaurang, som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. Priset hyllar kraften i mångfald och den rikedom som olika ursprung och karaktärer bidrar till på våra matbord – liksom i våra liv. I samarbete med Coop.

• Daniel Berlin krog, Skåne Tranås
”För att ha tolkat den skånska terroirens mustiga dialekt och de många uttryck som traktens trädgårdar, marker, ängar och skogar ger, översatt i en livsbejakande gastronomi med stark egenart och perfekt tonträff.”

8. Årets värt en resa
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.

• Gula hönan, Hemse
”För att med osviklig familjär charm och hög kulinarisk finess ha skapat en vallfärdsort för vänner av en helgjuten pensionatupplevelse i en fantastisk omgivning.”

Lilla Bjers Gårdskrog

Lilla Bjers Gårdskrog har även fenomenal gårdsbutik med varor i toppklass.

8. Årets hållbara gastronomi
Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurang- branschen – och i förlängningen för oss alla. I samarbete med Krav.

• Lilla Bjers Gårdskrog, Visby
”För att med stort tålamod och kunskap ha utvecklat en närmast religiös passion för närodlat och ekologiskt i kombination med hög gastronomisk profil.”

9. Årets Rising Star
Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

• Filip Fastén, Agrikultur, Stockholm
”För att i liten blygsam skala prova ut stora viktiga ambitioner, både vad gäller hållbar gastronomi och hållbar personalpolitik, som resulterar i ett härligt organiserat kaos.”

Av: Yvonne Gull