Naken underskön Dalmore

Av publicerat

Dalmore har gjort sig känd för att lagra sin maltwhisky på sherryfat. Nu kastar man starkvinseken överbord och iklär sig vanlig ek. Resultatet är underskönt.

Whiskyfabriker ligger ofta långt från händelsernas centrum. Om storstäderna Glasgow och Edinburgh är den skotska civilisations mitt är Northern Highlands utmarkerna. Inte många skottar ids ta sig norr om Inverness. Landskapet är ödsligt, kustlinjen taggig och ovårdad. Nordsjöns oljeriggar syns vanligen längs horisontlinjen. Nu är oljebranschen hårt pressad, plattformarna har bogserats in till land för underhållsarbeten, priset gör det inte lönt att pumpa upp det svarta guldet längre. Istället finns gyllene droppar iland för den som vet att leta. Längs kusten hittar man några av Skottlands främsta maltwhiskymakare. Från Clynelish, Balblair och Glenmorangie till Dalmore. Det var här tehandlaren Alexander Matheson 1839 förvärvade gården Ardross för att göra whisky. Hans opiumhandel i Hong Kong hade just strandat på grund av en dispyt med Kina.

Att göra maltwhisky är en omständlig process. Först ska kornskörden bärgas, bara den bästa kvaliteten accepteras. Påföljande mältning omvandlar stärkelsen i kornet till socker som sedan jästen tillverkar alkohol av. Maltölet måste därpå kokas i stora kopparpannor för att i två steg koncentrera alkoholen förbi 70%-strecket. Och det är här Dalmore skiljer sig från resten av whiskyn i Skottland. För att få plats i det trånga destilleriet sägs det att Matheson lät kapa toppen. Förstapannan ser ut som en kvaddad konservburk. Röret som ska leda bort ångorna att kylas bryter in några decimeter under toppen. Spritpannan ser ännu konstigare ut, likt skorstenen på ett ånglok. Utanpå svanhalsen har man trätt en kopparhylsa med kylvatten som ska öka reflux-effekten (omkokning av ångorna). Resultatet blir ett rätt lätt men innehållsrikt destillat som trivs bra i ekfat. Gärna länge. Whiskyn ligger på 200-liters barrels av amerikansk ek. Omtalat skicklige blender Richard Paterson nöjer sig inte med den vanliga eken utan förespråkar en andra lagringsperiod på spanska sherryfat, helst av oloroso-typ. Sherryträet fyller och mjukar upp whiskyn, smakpaletten breddas och publiken blir större. Paterson har en av branschens känsligaste näsor:

– När man nosar på en whisky måste man vara försiktig, lite som att kyssa en dams hand. Doften avslöjar 96 procent av whiskyns hemligheter. Om du fortfarande är osäker, ta en sipp!

-43_7e8a9123

En Dalmore från enbart barrels har hittills varit otänkbar. Tills nu. 2014 hoppade man över slutsteget med starkvinsfaten och skördade whiskyn direkt som den är. Nästan i alla fall. Whiskyn lades över i utvalda alerta barrels en stund för att få en extra boost innan buteljering. Resultatet är en tioårig vintage-whisky märkt 2004. Jag har ofta undrat över hur Dalmore skulle klara sig utan sherrypåhänget? Svaret är alldeles utmärkt. Ett inspirerat destillat kliver ur sherryskuggorna. Uppbiffat till max av kryddek. En genial metamorfos av den annars timide högländaren. Styrkehöjningen från vanliga 40% till 46 gör också sitt till. Aromerna koncentreras ett snäpp och aromerna intensifieras. Smaken är en komplex kryddstinn käftsmäll. Äppelkaka och dova estrar följs av pepprig fruktsuryp och en oljig parfym-exit. Eftersmaken är lång, nästan evig. Kryddor driver på, enbärsdricka går ner sig i 70%-ig mörk choklad, värme hettar. Märkligt nog doftar whiskyn mild crème caramel med vaniljkola, man förväntar sig knappast rundpallarna i mun!

Den här whiskyn måste du bara testa. Oavsett om du hört talas om Dalmore eller ej, destillatet är relativt obekant här hemma men är utomlands en av de mest kända maltwhiskysorterna. Den är fantastiskt bra, och otypisk för destilleriet – två bra anledningar till att prova. Och är du sugen på Skottland, ta dig tid att besöka vildmarken i norr med de snöklädda kullarna och den goda whiskyn.

– När du besöker Dalmore ser du bergen i fjärran och fjorden Cromarty Firth, konstaterar Richard Paterson. Och när du får se våra märkliga knubbiga pannor förstår du att häri görs komplex whisky.

Dalmore Vintage 2004

Dalmore Vintage 2004 Vintage, nr 501, 429 kr/700 ml finns nu i 433 av Systembolagets butiker – till ett i sammanhanget fantastiskt pris.

Av: Henrik Aflodal