Klockor som investering – tre tickande tips

Av publicerat

Vissa klockmodeller har varit samlarobjekt under lång tid utan att nämnvärt öka i värde. Andra såsom Paul Newman Daytona, gamla Ploprofs eller valfri Patek Philippe har stigit till fantasisummer.

Här tipsar jag om tre klockmodeller som mycket väl kan bli eftertraktade samlarklockor, och vars prislapp ännu inte skjutit i höjden.

Första klockan på månen (på bild ovan)

Omega Speadmaster presenterades 1957 men det skulle dröja till den 16 juli 1969 innan modellen blir en legendarisk klocka. Det hänger givetvis ihop med att den var den första klockan på månen.

Märkligt nog har klockan haft ett lågt andrahandsvärde fram till för fem år sedan. Detta kan hänga ihop med att nypriserna har ökat på Omega då man haft som mål att utmana Rolex.

Få modeller har en historik som är så fascinerande. Bara storyn om hur klockan kom med i urvalsprocessen är ett kapitel i sig. Att sedan bli en del av utrustningen som varje astronaut förses med när det är dags för rymdfärd – klockan betraktas som en del av utrustningen. Omega har genom åren gett ut flera Limited Edition som minne av olika händelser i NASAs historia och av de olika rymdfärderna.

Speedmasters före 1969 är därmed extra eftertraktade. Även på Speedmasters med defekterna Tropic Dail samt Gray Bezel så har priserna stigit. Men dessa går fortfarande med viss tur att fynda till lägre prisnivåer. Till saken hör att även ”vanliga” Speedmasters har ökat i pris under åren.

rolex

Med en visare som hoppar

Oysterquartz är en av de märkligaste modellerna som Rolex tagit fram. Den är även den mest ironiska klockan i hela klockbranschen. Det flesta känner till att sekundvisaren ”flyter” i en vanlig Rolex, det ironiska är att i Oysterquartzen hoppar den.

Rolex deltog i utvecklingen av kvartsverket Beta 21 men när man inte var nöjd med resultatet så klev man av projektet för att utveckla ett eget urverk. Detta tog fem år och 1977 visades den nya klockan upp. Den gick ur produktion 2001 men hängde kvar i katalogen till 2003. Det sägs att mellan 1977 och 2001 tillverkades totalt omkring 17 miljoner Rolexklockor, av dessa är cirka 25 000 Oysterquartz. En annan intressant detalj är att av de 14 referenser som finns är endast två i stål och en i stål/guld övriga är helgulds-modeller, varav endast tre utan diamanter!

Under de senaste åren har priserna på Oysterquartzen börjat klättra. Många tror att detta kan bli nästa stora samlarobjekt. Den främsta anledningen är att antalet tillverkade klockor är begränsat samt att det inte finns någon ersättare i form av en ny kvartsmodell.

panerai

Tid för italienska marinen

När Vandômegruppen köpte Panerai 1997 så var det inte många som kände till klockmärket Panerai, ett italienskt märke som försåg den italienska marinen med klockor. Panerai sålde inga klockor till allmänheten. 1999 gavs en limiterad upplaga om 1 000 klockor ut, och dessa klockor är numera högt eftertraktade. När sedan Vandôme blev en del av Richemont-gruppen bestämde de nya ägarna att klockorna skulle säljas till allmänheten. Tidpunkten var perfekt. AP hade gått i bräschen när man 1992 gav ut den första Royal Oak Offshore. Men när AP släppte sin City of Sail så exploderade efterfrågan på större klockor och den trenden är fortfarande i rullning. En Panerai som köptes ny i butik 2003 för 32 000 kronor kan i dag säljas för omkring 39 000 kr.

Dubbe

Även om trenden med generellt stora klockor håller i sig så gäller det särskilt de extremt stora klockorna, som 46mm och uppåt. Nu är alltså 40mm det nya 36mm. Panerai Luminor Marina är ett betydelsefullt steg i den utvecklingen.

Gunnar Dubbe
Dubbe är en av Sveriges främsta klockkännare med mångårig erfarenhet från branschens alla delar. Just nu arbetar han med uppstarten av en ny plattform för handel med exklusiva klockor mellan privatpersoner. Vi återkommer om denna spännande lansering.

Av: Gunnar Dubbe