Sju gömda paradisstränder

Av publicerat
No. 01 / 07
Galleri
Fullskärm

Vi svenskar väljer sol och strand före storstad när vi bokar resor. Resesökssidan Momondo har tagit fram en lista på några av världens finaste stränder där du slipper trängas med andra turister.

1. Kärleksstranden – Marietag, Mexiko
Kallas ”den gömda stranden” eller ”kärleksstranden2 och finns på ögruppen Marietas, 45 minuter med båt från den mexikanska kusten. Platsen sägs ha bildats efter att bergstaket rasat under militära artilleritester under 1900-talet. Då bildades den unika och vackra stranden som endast går att nå vid rätt väderförhållanden, eftersom det krävs en simtur genom en tolv meter lång tunnel. När vädret inte tillåter kan du istället ta en guidad tur runt öarna som bjuder på fantastisk natur och djurliv.

2. Whitehaven – Townsville, Australien
Utanför Townsvilles kust i Queensland ligger ön Whitsunday Island och Whitehaven Beach. Stranden är sju kilometer lång och lever upp till sitt namn med en ovanligt vit sand som står emot solens varma strålar, vilket gör att den behåller en behaglig temperatur även under Australiens heta sommardagar. Ön är välskyddad och tillåter ingen bebyggelse vilket gör naturupplevelsen ännu starkare.

3. Havelock – Andamanerna, Indien
Ögruppen Andamanerna, i Bengalista viken mellan Indien och Thailand, är ett paradis för strandälskare. Med buss och båt kan du ta dig till de många olika regnskogsrika öarna som omringas av kritvita stränder. Vid strand Nr. 7 på ön Havelock är det inte helt ovanligt att se vilda elefanter som simmar mellan öarna och njuter av en trevlig dag på stranden.

4. Smugglarstranden – Zakynthos, Grekland
Smugglarstranden ligger vid den grekiska ön Zakynthos nordvästra kust och bjuder på kristallklart blått vatten och fantastiska klippor. Lokalborna kallar platsen för ”Skeppsbrottet” efter att ett smugglarskepp gått på grund på den gömda stranden – och faktum är att det fortfarande ligger begravt i den vita sanden. Hit kommer du enbart via båtturer vilket gör det till en skön avstickare från de annars så fullproppade stränderna.

5. Det lugna Hawaii – Molokai
Molokai är perfekt för den som vill besöka Hawaii men komma bort från det turistfyllda citytempot med avgaser och trafikljus. Här är tempot lite långsammare och atmosfären lite härligare. Molokai bjuder på en mer avslappnad Hawaii-upplevelse kombinerat med vackra paradisstränder – perfekt för snorkling eller långa strandpromenader. Du kan endast ta dig till ön genom flyg från Honolulu eller färja från Maui.

6. Karibiens naturliga pärlor – Antigua och Barbuda
Tvillingöarna Antigua och Barbuda räknas som Karibiens toppdestinationer och erbjuder tillsammans 365 sandstränder, alltifrån kritvita till champagnerosa. För den som är ute efter en mer avslappnande plats med möjlighet att kunna simma bland koraller i turkosblått vatten rekommenderas Barbuda som bjuder på naturliga och oförstörda stränder. Från Antigua kan du flyga med ett mindre flygplan till Barbuda.

7. Thailands sista okända stränder – Ko Adang, Thailand
Ko Adang bjuder på vad som kallas de sista okända stränderna i Thailand dit vardagsturisten inte hittat ännu. Ön erbjuder orörd natur och är en av de bättre snorklingsplatserna i landet. Eftersom att man övernattar enkelt med tält eller bungalow precis intill stranden är det även en perfekt plats för den äventyrliga som föredrar upplevelser före bekvämligheter. Genom att hyra båt på Koh Lipe, Pattaya eller Sunrise Beach tar du dig ut till den lite mer avskilda ön.

Källa/foto: Momondo