Oscarsprisade Alicia Vikander – hetast i Hollywood

Av publicerat

Från balettskolan via några tv-serier och över till Hollywood – Alicia Vikanders karriär har gått på räls. Intresset för henne är stort och visst har hon en liten oro för att biopubliken ska tröttna på henne. Voyage träffade Alicia Vikander i Los Angeles nyligen och hon berättade då bland annat om sin senaste film, The Danish Girl, för vilken hon precis belönades med en Oscar för bästa biroll.

Den 28-åriga svenska superstjärnan ler blygt och ser lite chockad ut när hon intar scenen. Till pressvisningen i Los Angeles för den filmen ”The Danish Girl” möts hon upp av hundratals representanten från världspressen. När journalisternas hjärtliga applåder tystnat svarar Alicia Vikander i sällskap med sina medskådespelare, Eddie Redmayne (”The Theory of Everything”) och regissören Tom Hooper (”The King’s Speech”) på frågor.

”The Danish Girl” är en fantastisk kärlekshistoria baserad på Lili Elbes och Gerda Wegeners liv. Året är 1926 konstnärsparet bor i Köpenhamn. Einar är känd för sina landskapsmålningar och Gerda för sina porträtt. Deras äktenskap är starkt och kärleksfullt, om än en aning kryddlöst. Romantiken får dock en oanad nytändning när Gerda ber maken att klä sig i kvinnokläder och posera för ett konstverk. Einars upplevelse av att bära klänning inleder en inre transformation, och han inser att livet som Lili är ett uttryck för hans äkta jag. Einar Wegener var först i världen att genomgå ett könsbyte och blev Lili Elbe.

– Fördomarna mot transsexuella finns fortfarande kvar, vilket gör att den här filmen är extra viktig, säger Alicia Vikander när vi senare under dagen möts upp för ett samtal. Hon är elegant klädd i en lång ärmlös svart och vit klänning. Håret är uppsatt i hästsvans och hon är läckert men sparsamt sminkad. Hon säger vidare:

– Även om filmen utspelar sig för 100 år sedan så finns det mycket som människor i dagens samhälle kan lära sig av Gerdas och Einars/Lilis kärlekshistoria. De levde i ett mycket frigjort förhållande. Deras kärlek var villkorslös och de hade en stark vilja att stödja varandra i allt. Paret reser från Köpenhamn till Paris, allt de gör gör de för sin konst och för att Lili äntligen ska få genomgå sin förändring. Om jag har lärt mig något så är det att jag önskar att jag kunde vara lika öppensinnad och ha ett lika öppet hjärta som Gerda. Hennes konst var stundtals väldigt erotisk och skapade stora skandaler i Danmark, medan man applåderade i Paris konstkretsar.

Alicia tillsammans med sin motspelare Eddie Redmayne vid den danska premiären av filmen.

Alicia tillsammans med sin motspelare Eddie Redmayne vid den danska premiären av filmen.

Både Alicia Vikander och Eddie Redmayne är Oscarsnominerade för sina rollinsatser.

– Filmen har fått otroligt mycket uppmärksamhet och det är fantastiskt, säger Alicia Vikander. Första gången jag träffade Eddie Redmayne klädd som Lili höll jag på att tappa hakan. Jag hade inte sett honom i full kostym förrän när vi skulle spela in scenerna med honom som Lili. Regissören, kostymören och hår- och makeup-teamet var väldigt hemlighetsfulla och tillät mig inte träffa Eddie. Jag minns att jag jag kom till inspelningsplatsen på morgonen och letade efter Eddie för att gå igenom manuset. Plötsligt dök en rödhårig kvinna med läppstift upp och log brett mot mig, och det tog flera sekunder innan jag fattade att det var Eddie, Alicia Vikander skrattar och fortsätter:

– Förvandlingen var helt makalös! Eddie är fantastiskt vacker som kvinna och han spelade sin roll suveränt.

Alicia Vikander älskade att bo och arbeta i Köpenhamn. Eftersom hon spelar en konstnär var det viktigt att hon lärde sig att teckna och måla.

– Jag har aldrig målat tidigare men i vissa scener krävdes det att var jag som höll i penseln. Jag fick lektioner av skickliga konstnärer som lärde mig att våga prova. Jag var livrädd i början, men när jag väl kom igång var det oerhört roligt och en passion växte inom mig. Jag har alltid tyckt mycket om konst och beundrar konstnärer.

Alicia Vikander på Oscarsgalan iklädd en skräddarsydd gul bustierklänning i siden, broderad med silver och genomskinliga pärlor. Härtill skräddarsydda silverpumps med med transparenta klackar i plexiglas samt ring och örhängen från Louis Vuitton High Jewelery.

Alicia Vikander på Oscarsgalan iklädd en skräddarsydd gul bustierklänning i siden, broderad med silver och genomskinliga pärlor. Härtill skräddarsydda silverpumps med med transparenta klackar i plexiglas samt ring och örhängen från Louis Vuitton High Jewelery.

Just nu är Alicia Vikander en av de allra mest omtalade skådespelarna i Hollywood. Förra året uppmärksammades hon för rollen i ”Ex Machina”, vilken bara är en av ett tiotal filmer som gått upp eller är på väg att gå upp på bio under det kommande året. Hon pryder tidningsomslagen på lyxiga modemagasin och hon medverkar i de största talkshowerna. Under det kommande året är hon bioaktuell i flera storfilmer, bland annat i den efterlängtade ”Jason Bourne” mot Matt Damon.

– Jag är otroligt tacksam för att min karriär gått så bra hittills, det är verkligen ingenting som är planerat, säger hon med ett brett leende. Jag har jobbat non stop de senaste åren och plötsligt är det som att alla filmerna dyker upp på bio samtidigt. Jag hoppas att folk inte tycker att det blir för mycket och inte tänker ‘nej, Gud är det hon igen’ – haha!

Alicia Vikander föddes i Göteborg. Hennes mamma Maria Fajl Vikander är skådespelerska och pappan är psykiater. Föräldrarna skilde sig när hon var liten och under uppväxten bodde hon varannan vecka hos sin mamma, som tog med henne till teatern där hon arbetade, och varannan vecka hos pappa och hans nya familj som består av flera yngre halvsyskon.

– Jag hade det bästa av två världar och mina föräldrar har alltid kommit bra överens vilket har varit en trygghet, har Alicia Vikander sagt i tidigare intervjuer.

Under uppväxten var det dock inte självklart att hon skulle bli skådespelare. Dansen var hennes passion och som 15-åring flyttade hon till Stockholm för att studera på Kungliga svenska balettskolan. Hon berättar att hon bodde i ett litet skyffe med en pytteliten kokvrå. Efter ett par år sökte hon sig bort från balettvärlden. Hon hade svårläkta skador orsakade av för mycket dansträning och hon satsade allt mer på skådespeleriet. Efter ett antal mindre film- och TV-roller samt roller i olika musikaler fick hon en större roll i TV-serien ”Andra avenyn”, som i sin tur ledde till den uppmärksammade kvinnliga huvudrollen i ”A Royal Affair”.

AppleMark

– Jag sökte mig för fyra år sedan till London och bodde i en stökig liten lägenhet i Notting Hill ihop med några tjejkompisar.
Nu, bara några år senare, äger hon en lägenhet i ett fint område i norra London, är välbetald filmstjärna och tillsammans med skådespelaren Michael Fassbender som hon träffade på inspelningen av den kommande filmen ”The Light Between Oceans” som spelades in i Australien och på Nya Zealand.

– Allting har gått i ett rasande tempo de senaste åren! Aldrig, inte ens i mina vildaste fantasier hade jag kunna drömma om att mitt liv skulle se ut som det gör idag. Att jag skulle flytta från Sverige och få möjligheten att jobba med en massa spännande filmer, resa till intressanta platser och skapa så många nya bekantskaper – ja, hela grejen känns ganska otrolig faktiskt. Men kul! Jag är verkligen lyckligt lottad och gör allt för att smida medan järnet är varmt och jag erbjuds att medverka i spännande projekt.

Alicia Vikander hälsar inte på familj och vänner i Sverige så ofta som hon skulle önska, hon hinner inte mellan alla filminspelningar. Men hon har ständig kontakt med dem via telefon och Skype.

– När jag erbjuds nya filmroller brukar jag be mina föräldrar om råd. De läser manus och ger mig feedback. Det är värdefullt för mig, för det är inte alltid lätt att veta vilka roller man ska tacka ja till.

A171_C001_03123F

När saknaden efter de svenska väninnorna blir för stor arrangerar Alicia Vikander och hennes kompisar Skype-middagar, då de alla äter samma maträtt och dricker samma vin och pratar på Skype.

Hon har många vänner i sin hemstad London, bland annat många av de kända skådespelare hon arbetat med; Rachel Weisz, Ewan McGregor, Hugh Grant och – självklart – Eddie Redmayne. Att hon själv har blivit en superkändis har hon nog inte riktigt förstått ännu.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att lära sig att skilja mellan arbete och privatliv. Mitt privatliv vill jag behålla för mig själv och jag har inget större intresse av att synas på en massa olika galor och kändisfester. Förresten har jag inte tid med sånt, jag har alldeles för mycket jobb nu – vilket är underbart!

Hur framtiden ser ut vill hon inte veta.

– För fem år sedan hade jag ingen aning om hur mitt liv skulle se ut i dag och jag vill inte veta hur framtiden utspelar sig, men det ska bli roligt och spännande.

final5117

Alicia Vikander
Ålder: 28
Bakgrund: Född i Göteborg. Medverkade som barn i musikalen “Kristina från Duvemåla” och gjorde sin första stora tv-roll i SVT:s dramaserie “Andra avenyn” (2007-2008). Fick sitt svenska genombrott i filmen “Till det som är vackert” (2010) för vilken hon belönades med en Guldbagge. Den första stora internationella rollen kom i den danska filmen “A Royal Affair” (2012). Hon har därefter medverkat i en rad filmer, bland annat: “Anna Karenina” “The Fifth Estate”, “Seventh Son”, “The man from U.N.C.L.E. och “Ex Machina”.
Aktuell: På bio i “The Danish Girl”.

Alicias 5 London-favoriter:

 • Taxi
  ”De klassiska svarta taxibilarna är bekväma och chaufförerna hittar precis överallt.”
 • Restaurang
  Chiltern Firehouse på1 Chiltren Street, London W1. ”God mat och trevlig stämning.”
 • Afternoon tea
  “Det är en fin tradition att dricka te med goda smörgåsar och bakverk.
 • Marknaden på Portobello Road i Notting Hill
  ”Jag älskar marknaden och jag känner området väl då jag bodde där tidigare.
 • Pubkulturen
  ”Jag älskar att gå på puben en söndagseftermiddag, träffa vänner, äta och prata. Människor i olika åldrar och från olika bakgrunder blandas, det är ett härligt sätt att umgås och träffa nya vänner.”

utstallning

Gerda Wegener-utställning i Köpenhamn
Just nu pågår en utställning med Gerda Wegeners konstverk på Arken Museum i Ishøj utanför Köpenhamn.
Här kan man bland annat se Gerda Wegeners porträtt av maken Einar i kvinnoskepnad samt reklamteckningar och målningar i Art Deco-stil. Detta är den hittills mest omfattande utställningen av Gerda Wegeners verk.
Arken Museum, Skovvej 100 i Ishøj.
Utställningen pågår till den 16 maj.

Av: Johanna Juntunen