Världens bästa spa

Av publicerat

Anledningen att checka in på ett spa varierar och denna gång har vi låtit resemagasinet Condé Nast traveller guida oss bland några av världen bästa spa och samtidigt förklara vem som bör checka in var.

CSE Water gardens

Como Shambhala Estate, Bali
Du som söker: sol, avskildhet eller ett skräddarsytt tränings- och hälsoprogram.

Detta är ett legendariskt spa i utkanten av Ubud på Bali som alltjämt hänger med och gör de mest kräsna spabesökare till fans. Det lyxiga resortet är en kombination av ett superlyxigt resort och ett spirituellt retreat för den som behöver ladda batterierna. Miljön är magisk och bjuder på djungel, vattenfall och ett rikt djurliv där aporna kanske är de allra charmigaste.

Boka in dig för ett aktivt program som kombinerar nyttig mat med träning varav yogan är så gott som självklar. Under en konsultation får du hjälp med att ta fram ett skräddarsytt program som du här kickstartar och sedan fortsätter på hemmaplan. På aktivitetsfronten erbjuds även forsränning samt kombinerade morgonpromenader där du delvis vandrar, delvis cyklar. Börjar det kännas jobbigt är det bara att boka en ordentlig massage. Själv skulle jag nog satsa på en Taksu massage som utlovar att öka blodcirkulationen samt lindra spända muskler och bota huvudvärk.

Adress: Banjar Begawan, Desa Melinggih Kelod, Payangan, Ubud, Gianyar

WellB_ThermalSpa_PrivatSpa_Massageliege

Grand Resort, Bad Ragaz, Schweiz
Du som söker: föryngring, skräddarsydda lösningar och viktminskning.

Bad Ragaz är tillsammans med pionjären Clinique La Prairie de två ledande medicinska spaanläggningar i landet. Här checkar du in lyxigt och avskilt och har möjlighet att finna lösningarna på de flesta problem som exempelvis hudvårdsproblem, reumatism och ätstörningar. Hit har länge de allra rikaste rest för att få den bästa vården, lyxen och avskildheten. Termalvattnet här sägs bidra till den läkande effekten och den kurerande miljön. Lägg till en restaurang med en stjärna i Guide Michelin, klassiska konserter och golf och du kommer garanterat ha det bra.

Är spa din grej ska du självklart bo i en av de 12 spasviterna som alla bjuder på utsikt över sjön Constance och alperna. Än mer privat och lyxigt bor du i den stora presidentsviten. Bland gästerna hittar du både de som återhämtar sig efter kirurgiska ingrepp, ett antal schweiziska toppatleter som tränar och de som kommer hit för att lösa sina viktproblem. Avskilt, lyxigt och professionellt.

Adress: Bernhard-Simon Strasse, Bad Ragaz

104 Verdura - Verdura Spa Thalassotherapy Pools AH Sep 2010

Verdura Resort, Italien
Du som söker: en spadestination för hela familjen.

Verdura är en chick destination på Italiens största ö, Sicilien, där alla generationer kan uppleva och nyttja spafaciliteterna. Här hittar du bland annat spamenyer speciellt för tonåringen, behandlingar för mor och dotter eller far och son. Vill de vuxna få egen tid finns barnklubbar för alla barn mellan 4-12 år där bland annat aktiviteter som sandskulpturstävlingar står på dagordningen. Barnen kan även skirvas in på en matlagningskurs!

De vuxna kan då passa på att nyttja spaavdelningen med ett stort hamam och flera hydroterapipooler med saltvatten. För den resultatinriktade finns även program som detox, viktminskning, stresshantering och hur vi ska åldras bättre. Som familj kan ni sedan cykla ut och upptäcka omgivningarna, ta en golflektion och äta den klassiskt goda italienska maten i någon av restaurangerna.

Adress: S.S. 115 KM 131, Sicilien

london-spa-relaxation-room-1

Mandarin Oriental Hyde Park, Storbritannien
Du som söker: total avslappning, föryngring och holistisk healing.

Är det någonstans vi kan behöva ladda batterierna lite extra för att orka med pulsen i den stora staden så är det i London. Här checkar vi gärna in några timmar på spaavdelningen hot Mandarin Oriental Hyde Park. Hotellet som är 5-stjärnigt bjuder på en spaavdelning i två våningar och härtill supermoderna träningsfaciliteter.

Värmer oss gör vi i den vanliga bastun eller i ångbastun, masseras gör vi i den lilla poolen med hydroterapi innan vi simmar några längder. På behandlingsfronten kan du välja om du bara vill reservera tid och skräddarsy din behandling på plats. Eller välja något som erbjuds på spamenyn. Själv tackar jag nog inte nej till en Oriental Harmony, en synkroniserad massage som utförs av två terapeuter under 1 timme och 50 minuter. Dessutom finns här riktigt bra ansiktsbehandlingar.

Adress: 66 Knightsbridge, London

swaswara 2-01

SwaSwara, Indien
Du som söker: inre harmoni med fokus på Ayurveda.

På bara några timmar från det hektiska Goa tar du dig genom ett myller av bilar, människor, motorcyklar och fritt vandrande kor till lugnet på SwaSwara. Resorten ligger vackert vid kusten och alldeles intill strandkanten vid Om Beach. Välkomstceremonin inkluderar en kopp örtte och vänskapsband som knyts kring din arm, tanken är att markera inträdet i lugnet. Här handlar det som sagt om att lyssna på sin inre röst och återfinna balans.

Bor gör du i rustika hyddor där badrummet saknar tak. Istället bjuds du på uppsikt över himlavalvet. Kombinationen av att se himlen, känna doften av havet och höra vågorna som rullar in är en del i upplevelsen. Programmet för den aktive börjar varje morgon klockan 6.30 då hatha yoga och meditation står på dagordningen. Det finns även möjlighet att lära sig Tratak – som är en konst i att titta på en ljuslåga på ett sätt som gör att du renar ögonen. Men den som söker den totala reningen väljer även den rengörande behandlingen Panchakarma. Denna behandling består av fem olika renande behandlingar av det tuffare slaget och görs med fördel en eller två gånger om året. En klassisk Abhayanga-massage är något som även den lite fegare kan uppskatta.

Adress: Om Beach Rd, Gokarna, Karnataka

Av: Yvonne Gull