En teori om kärlek – The Swedish Theory of Love

Av publicerat

I ett land vilket internationellt porträtteras som den moderna världens utopi blir frågan naturligtvis – hur kommer det sig, och stämmer det? Detta försöker svenskitalienske regissören Erik Gandini svara på genom att granska Sverige utifrån.

Vi får reda på att svenskarna verkar se avskildhet som något positivt, trots att det även är motsägelsefullt. I “The Swedish Theory of Love” presenteras en teori som förespråkar att endast här i Sverige kan människor vara kära på riktigt.

Filmen handlar inte om någon specifik person utan om ett antal olika idéer. För vissa kan detta upplevas som att filmen är opersonlig, men egentligen fungerar filmen på ett annat plan. Erik Gandini låter bilderna ofta prata för sig själva, berättarrösten används inte överflödigt vilket ofta är förekommande i dokumentärer. Han väljer även att visa kontraster genom att åka till vad som teoretiskt sätt är Sveriges motpol – Etiopien. Där får vi träffa en svensk läkare som gör sitt bästa för att rädda människor med hjälp av hemmagjorda läkarredskap och humor.

Filmen kan liknas med ett förstoringsglas som söker sig runt efter detaljer vilka i sig skapar det samhälle vi i dag ser mitt framför oss. Filmen är dessutom fylld med humor och tillfredställer definitivt den nyfikne.

“The Swedish Theory of Love” hade biopremiär 8 januari.
Betyg: 4/5

Av: David Gull