Daisy Ridley – som en stjärna från klar himmel

Av publicerat

Efter en lång audition var rollen i Star Wars hennes och Daisy Ridley jublade – ringde mamma och sina systrar. I dag finns hon som docka och fansen är många, och äventyret kommer att fortsätta.

Som en stjärna från klar himmel dök hon upp – Daisy Ridley, den engelska 23-åringen som är ny kvinnlig huvudrollsinnehavare i den nya och efterlängtade Star Wars-filmen ”Star Wars: The Force Awakens”. Filmen som är den sjunde i ordningen i den omåttligt populära serien.

– Ärligt talat var jag inget direkt fan av filmerna när jag växte upp, säger Daisy Ridley när VOYAGE möter upp med henne på ett pressevent i London. Nu har jag självklart sett alla filmerna och älskar dem. Det är otroligt att få vara en del av detta fantastiska äventyr.

Journalister från hela världen är på plats för att ställa alla möjliga – och omöjliga – frågor till den unga stjärnan. Filmens handling är så hemlig att Daisy Ridley skrivit på kontrakt där hon lovat att inte avslöja det allra minsta i intervjuer. Hon får inte ens berätta någonting om filmen i samtal med familj och vänner.

– De flesta är förstående, säger hon. Många är så klart jättenyfikna och ställer tusen frågor om handlingen men när jag sitter tyst brukar det sluta med att de suckar och säger ”okej, jag förstår, det är hemligt”. Faktum är att filmmakarna och studion är så hemlighetsfulla att jag och de andra skådespelarna inte ens sett filmen ännu! Jag kommer säkert att bli lika förvånad som alla andra när jag ser det färdiga resultatet!

EP7_IA_30817_R

Daisy Ridley ger ett avslappnat men självsäkert intryck. Under intervjun smuttar hon på en illgrön hälsojuice, är klädd i en läcker designerkläder (lånade för dagen, säger hon med ett skratt) och hon svarar så gott hon kan – och får – på alla frågor.

– Det är en uppståndelse utan like kring ”Star Wars” och det finns en hel del jag måste vänja mig vid, säger hon och ler. Det känns väldigt knäppt att det redan finns frimärken, plåster och resväskor med mitt ansikte på, för att inte tala om alla actionfigurer! Små dockor som ser ut som jag. Folk köper dockan och leker med den. John Boyega älskar sina actiondockor! Han har säkert 300 dockor med sitt ansikte på utplacerade över hela huset. Jag har sett bilderna på Instagram.

Engelsmannen John Boyega, som vi sett bland annat i den brittiska filmen ”Attack The Block”, spelar rollen som Finn i filmen. Liksom Daisy Ridley är han en nykomling i ”Star Wars”-gänget.

– John och jag blev bästisar under inspelningen, säger hon. Det kändes tryggt att vi hade varandra, för filmningen var minst sagt intensiv under många, långa månader på Pinewood Studios utanför London.

Star Wars: The Force Awakens

Men det är inte bara nykomlingar i ”Star Wars: The Force Awakens”. Stjärnorna från originaluppsättningen: Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fisher medverkar också.

– Carrie Fisher i rollen som prinsessan Leia var en av de första kvinnliga actionhjältarna på film, säger Daisy Ridley. Hon var fantastisk och jag känner inte en enda kille som inte blev kär i henne efter att de sett henne i ”Star Wars”. Carrie är en fantastisk kvinna och jag är oerhört glad för att jag lärt känna henne. Hon är en god vän och mentor.

Hon ler och tillägger att många journalister ber henne att jämföra Rey med Leia, vilket hon tycker är omöjligt.

– Jag tycker inte att det går att jämföra dem. Rey är en ganska vanlig tjej som varje dag kämpar för överlevnad och hon tvingas bli inkastad i ett livsfarligt äventyr. Jag ville göra rollen som Rey rättvisa och det är viktigt att fansen gillar henne.

Daisy Ridley ler brett och säger att hon är medveten om att hon kommer att bli idol för många unga tjejer.

– Jag har redan träffat barn som klätt ut sig till Rey vid olika fanmöten. Det är jättekul att det finns de som ser upp till mig, men jag har inte vant mig vid det ännu. Jag känner mig som en helt vanlig tjej från London som gillar mysiga hemmakvällar, älskar att baka tårtor och titta på matlagningsprogram på TV.

EP7_IA_28505_R

Innan hon fick rollen i ”Star Wars: The Force Awakens” hade Daisy spelat i olika brittiska TV-serier som till exempel sjukhussåpan ”Casualty” och draman som ”Mr Selfridge” och ”Silent Witness”. För några år sedan medverkade hon i sin första långfilm, ett studentprojekt där hon arbetade gratis men fick resekostnaderna täckta. Nu spelar hon i en av världshistoriens dyraste filmer och har fått sin första stora, gigantiska (men siffran är hemlig) lönecheck. Daisy Ridley säger att hon hade ofantlig tur som fick rollen, för det höll på att inte bli något alls.

DAISY-HEADSHOT-1069_R

Foto: Brian Bowen Smith / © Lucasfilm 2015

 

– Jag provspelade flera gånger under en period på drygt ett halvår. Det var väldigt läskigt att vara tvungen att vänta så länge. Jag var säker på att jag inte fått rollen, så jag försökte att inte tänka på det. Men när regissören JJ Abrams ringde och berättade att de ville ha mig blev jag överlycklig. Jag sa upp mig från jobbet på puben där jag jobbade och sprang hem och ringde till min mamma och till mina systrar.

JJ Abrams berättar varför han med flit valde en okänd skådespelare till rollen:

– Jag vill inte att biopubliken ska känna igen Daisy och jämföra henne med andra filmer hon varit med i. Det blir mycket fräschare med ett nytt ansikte i en film som denna. Jag imponerade av henne för att hon är orädd samtidigt som hon har förmågan att förmedla känslor med små medel, som ansiktsuttryck och liknande. Jag är mycket nöjd med valet och jag är övertygad om att biopubliken kommer att älska henne.

Vad Daisy Ridley gett sig in på fattade hon inte riktigt förrän en dag när hon dök upp på jobbet och insåg att ingen mindre än Harrison Ford var hennes motspelare. Hon skrattar och säger att det var som om att polletten trillade ned:

– Plötsligt satt han där i Millenium Falcon och tittade bistert på mig. ”Du sitter på min plats”, sa han och jag blev rädd först, men sedan insåg jag att han skämtade. Jag var jättenervös. Men det hade jag inte behövt vara. Harrison är supertrevlig och vi blev mycket goda vänner. Han är förvånansvärt normal för att vara en världskändis. Mellan tagningarna pratade vi om allt möjligt och han berättade om sitt vardagsliv, sina barn och sitt intresse för flygplan.

cb1060.x1098.trl3_088912.v02

Daisy får frågan om ifall hon har några idoler och hon funderar en kort sekund, tar en klunk grön juice och fortsätter:

– Jag har aldrig haft några direkta idoler. Det finns massor av skådespelare jag beundrar, men jag beundrar även människor som gör andra saker, både människor i mitt eget liv och människor jag läst om eller hört talas om.

Daisy Ridley är uppvuxen i västra London. Hon har fyra äldre systrar, varav en är modell och en annan är låtskrivare och musiker. Mamman är kommunikatör på en bank och pappan är fotograf.

– Jag kommer från en artistisk familj. Min pappa spelade teater som ung och alla i familjen är intresserade av musik, film och teater.
Daisy studerade drama, med inriktning på dans och musik, på den exklusiva privatskolan Tring Park School i det engelska grevskapet Hertfordshire.

– Jag drömde om att bli musikalartist. Det är inte för sent för det ännu. Kanske gör jag något sådant i framtiden. Vi får se.

Star Wars: The Force Awakens

Daisy Ridley har inga planer på att förändra sin livsstil i och med det nya kändisskapet.

– Jag kommer att försöka fortsätta att leva mitt liv som vanligt. Jag åker buss och går på gymmet. Det skulle vara tråkigt om mitt kändisskap innebar att jag blir folkskygg och inte vågar gå ut.

Hon tillägger att hon inte ens är säker på att hon vill arbeta som skådespelare framöver. När hon var liten drömde hon om att arbeta på zoo. De drömmarna har hon lagt på hyllan, men hon studerar samhällsvetenskap och psykologi därför att hon vill ha något mer i sitt liv än enbart skådespeleriet.

– Jag vet inte hur framtiden ser ut, jag vill kunna ha olika möjligheter att välja mellan. Skådespelaryrket är osäkert, det ser man bara på hur många gånger jag fick göra auditions innan jag fick rollen som Rey. Istället för ett ja hade jag liksom hundratals andra skådespelare lika gärna kunnat ha få ett nej. I framtiden vill jag inte hamna i en situation där ett ‘nej’ riskerar att förstöra hela min tillvaro. Det enda jag vet om min framtid i dag är att jag kommer att spela med i en ”Star Wars”-film till. Inspelningen startar i början av 2016 och premiären är satt till våren 2017. Jag ser fram emot att återförenas med gänget och fortsätta det hisnande äventyret – det jag varit med om hitintills är bara början!

x1626IMAX_tea0050_PUB_IMAX_noMB_16int.v07.4

Av: Eric Le Duc & Monika Agorelius / Foto: Brian Bowen Smith © Lucasfilm 2015