Gastronomi à la Norden

Av publicerat
No. 01 / 05
Galleri
Fullskärm

Nyligen presenterades Nordens bästa restauranger i White Guide Nordic 2016. Både kända ansikten och nykomlingar stoltserar på den prestigefulla listan. Voyage plockar ut det mest uppseendeväckande från den gastronomiska bibeln.

304 restauranger hittar du i den andra upplagan av White Guide Nordic, som lanserades i november.

Spelplanen sträcker sig över Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Färöarna och Grönland och med 92 spelare dominerar de svenska krogarna.

– Årets produktion av White Guide Nordic har gått bra. Vi har haft mer tid till rådighet än det första året vilket innebär att vi har kommit runt till fler restauranger. Nyheten för i år är att vi även omfattar Grönland, säger Lena Ilkjaer, chefredaktör på White Paper som är White Guides egna magasin.

Överlag går det bra för restaurangranchen och enligt Tillväxtverkets rapport kommer det efterfrågas runt 40 000 nya medarbetare årligen under de kommande decenniet. Expansionen är en följd av ökad turism, inflyttningen till storstadsområdena och att många nordbor har fått mer pengar i plånboken. Detta i kombination med ett ökat matintresse har gjort guiden populär även utanför Norden.

– Vi har redan noterat ett växande internationellt intresse av den senaste upplagan, säger Mikael Mölstad, redaktionschef för White Paper.

Förutom maten bedöms också servicen, dryckerna samt miljön och stämningen. Kriterierna är hög kvalitet och nyskapande, sunt företagande och hållbarhetstänkande men också personlighet. Allt om poängsättning och recensioner för respektive krog är samlade i boken och appen.

– Vi har just släppt en app som är gratis på app-store de första månaderna och som är komplett med interaktiv karta, betyg och fullständiga texter på engelska, säger Lena Ilkjaer.

Vi på Voyage kommer ladda ned appen för att ta med på resan till grannländerna. Särskilt nyfikna är vi på Koka i Göteborg och Danmarks Koks på Färöarna, både nykomlingar på topp-20-listan som vi bjuder på i slutet av denna artikel.

– Koks på Färöarna är en oväntad nykomling som håller extremt hög nivå.

Restaurangen Noma i den danska huvudstaden ligger fortfarande på en stadig förstaplats följt av Åres Fäviken, Geranium i Köpenhamn och Daniel Berlin Krog i Skåne.

Noma

Miljön är nordisk och industriell.

Noma #1 – Med skogen som inspirationskälla

Åter igen visar Noma vart skåpet ska stå. Den enkla sammansättningen av komponenterna ”nordisk” och ”mat” verkar vara ett vinnande koncept enligt både besökare och matexperter. Att få bord på Köpenhamns pärla kräver framförhållning men har du någon gång varit där förstår du varför.

– Noma har, med chefskocken René Redzepi i spetsen, en enorm betydelse för dansk gastronomi och för hela Danmark. Med deras helt unika användning av nordiska råvaror har de skapat en internationell nyfikenhet och vilja att få veta mer om vad det nya nordiska köket kan erbjuda, säger Maria Haugaard Christensen, internationell projektledare på VisitDenmark.

Sjögräs från Island, djuphavskrabbor från Färöarna, lamm och myskoxe från Grönland och kryddörter såsom ormbunke och harsyra är några av råvarorna i Nomas kök.

Strandgade 93, Köpenhamn
Priser: 7-rätter: ca 1400 kr, 12-rätter: ca 1800 kr.

Daniel Berlin Krog

Smaka på säsongens delikatesser i spännande färger och former.

Daniel Berlin Krog #4 – För den som gillar överraskningar

”Vill du smaka på intimitet? Detta är stället, för här har köksmäster ett nära personligt förhållande till varje råvara.” Så lyder första reden av guide-recension om den stjärnbeströdda Österlenrestaurangen Daniel Berlin Krog. Menyn genomsyras av modernitet då den följer årstidens växlingar.

– Jag tycker att vi generellt har hållit en hög nivå under åren samtidigt som vi känner att vi har ytterligare saker att utveckla och bli bättre på. Att toppa listan känns fantastiskt kul för hela teamet, säger Daniel Berlin.

Låt dig överraskas av allt i från kanin och körvelblad till spädgris och kirskål – för menyn får du inte se förrän du sitter vid bordet. Exempel på rätter kan vara rå kalv med kålrabbi, senap och märg eller piggvar med rökt rom och blomkål. Kom bara ihåg att lämna lite plats år desserten då den brukar vara en riktig smaksensation. Vad sägs om yoghurtglass med frusen vitplister och rabarber? Fantasin tar aldrig slut!

– Vi hämtar inspiration genom många saker. Träffa nya människor, besöka andra restauranger, naturen, konst, musik…Man kan finna inspiration i det mesta. Framförallt så bidrar vårt geografiska läge till inspiration.

Diligensvägen 21, Skåne Tranås
Priser: Varmrätt 750–1450 kr, meny 750–1450 kr.

Koka

Mycket grönsaker och kärlek är hemligheten bakom Kokas framgång.

Koka #19 – Mycket för pengarna

Årets krog på restauranggalan, första stjärnan i Guide Michelin, toppar GöteborgsPostens lista.

Uteätarna och nu årets stjärnskott i White Guide Nordic – Allt under ett och samma år. Restaurang Koka öppnade för knappt två år sedan efter att under mer än tio år varit restaurang Kock & Vin. Ett drag som kom att bli en succé.

– Med restaurang Kock & Vin låg vi tryggt placerade i topp tio i Sverige under ett flertal år och det var ingen självklarhet att vi så snabbt skulle klättra så högt på listorna, säger Björn Persson, krögare och vd för Koka.

Koncept bygger på en vision om att vara ledande på modern västsvensk gastronomi med närproducerade råvaror, huvudsakligen fisk, skaldjur och grönsaker.

– Vi har under alla år arbetat mycket målmedvetet med att kombinera drycker till maten på ett eget och uttrycksfullt sätt.

Välj mellan tre, fem och sju rätter finslipade efter gästens önskemål, dessutom till ett skapligt pris.

Viktoriagatan 12, Göteborg
Priser: Varmrätt 250 kr, meny 480–880 kr.

wgc15-pr_300rgb_0

White Guides historia

Guiden föddes ur den svenska restaurangnäringen 2004 genom en sammanslagning av de två välkända och tillförlitliga restaurangguiderna Gourmet 199 Bord och Vägarnas Bästa. 2013 expanderade White Guide sin bevakning till att också testa svenska caféer för att 2014 bevaka hela den nordiska krogarenan.

Krogar topp-20:

 1. Noma Köpenhamn, Danmark
 2. Fäviken Magasinet Järpen/Åre, Sverige
 3. Geranium Köpenhamn, Danmark
 4. Daniel Berlin Krog Skåne Tranås, Sverige
 5. Esperanto Stockholm, Sverige
 6. Restaurant Frantzén Stockholm, Sverige
 7. Gastrologik Stockholm, Sverige
 8. Maaemo Oslo Norge
 9. Kadeau København Köpenhamn, Danmark
 10. Oaxen Krog Stockholm, Sverige
 11. Upper House Dining Gothia Towers, Göteborg, Sverige
 12. Søllerød Kro Holte Danmark
 13. Mathias Dahlgren – Matsalen Stockholm, Sverige
 14. Mielcke & Hurtigkarl Köpenhamn, Danmark
 15. PM & Vänner Växjö, Sverige
 16. Restaurant AOC Köpenhman, Danmark
 17. Koks Tórshavn/Färöarna, Danmark
 18. Operakällaren Stockholm, Sverige
 19. Koka Göteborg Sverige
 20. Frederikshøj Århus, Danmark

Av: Caroline Holmqvist