Krug 2003 – en ovanlig årgång

Av publicerat

Nyligen bjöds det in till provning av champagnehuset Krugs senaste årgångschampagne, Anno 2003. Platsen var stiliga Grand Hôtel, maten var komponerad av kökschefen Andreas Askling och för dryckesguidningen stod Richard Juhlin.

Krug Vintage 2003 har fått tilläggsnamnet Vivacité Solaire, vilket betyder livfull glans. Detta för att markera att årgången var unik, detta på grund av extremväder detta år. Säsongen inleddes med tidig frost och hagelstormar som sedan övergick till att bli en av de varmaste somrarna på länge. Det här kom att bli en av de längsta skördeperioderna på många år och druvorna var både över- och undermogna, de hade hunnit ta upp mer smak från jorden och ett smakrikare vin med runda och snälla toner hamnade i buteljen.

– Jag skulle rekommendera den som köper vinet nu att vänta mellan 10-20 år innan de dricker vinet. Då är det på sin topp, tipsar
champagneproffset Richard Juhlin.

Hans relation till Krug är god och märket tillhör ett av dem han ofta ger höga betyg. Varje årgång av den klassiska Krug Grand Cuvéen blandas varje år av viner från olika årgångar. I dag har Krug i sina källare 183 blandningsbara viner, varav det äldsta från 1990.

– Här vågar man verkligen ta ut svängarna och ibland till och med blanda i ett sämre vin för att i slutänden få fram ett vin som är än bättre.
På den specialkomponerade menyn serverades det denna dag till Krug Vintage 2003 både rökt fjällröding och sotat reninnanlår. Smakrikt och delikat. Möjligtvis var efterrätten en kvittenkompott med lönnsirapsglass, råhyvlat äpple och smörstekt brioche tillsammans med den klassiska Krug Grande Cuvée än bättre.

6_ Sommelier Richard Juhlin, Krug Vintage 2003 SV

Tips: Så här testar du din champagne enligt Richard Juhlin.
1. Gå in i en mental bubbla och bjud dig själv på 20 sekunders mental fokus.
2. Ta en stor klunk och leta efter smaker, det ska slurpas!
3. Svälj ner din stora klunk i tre mindre klunkar.
4. Reflektera och summera.

Text: Yvonne Gull, Foto: Ivan da Silva/Zap